Nová technológia motorov CVVD: Čo prináša a kedy ju začneme používať?

Automobilky KIA a Hyundai začnú používať motory s významnou inováciou. Je to prvá technológia na svete, ktorá riadi časovanie otvárania a zatvárania ventilov podľa jazdných podmienok.
Vydané  Text: 
CVVD znamená Continuous Variable Valve Duration, teda nepretržítá variabilná doba trvania otvorenia ventilu. ### Čo nová technológia vylepšuje? Podstatou technológie je, že na rozdiel od predchádzajúcich technológií časovania ventilov CVVT a CVVL nemohli regulovať trvanie otvorenia ventilov, pretože časovanie ventilov bolo podriadené časovaniu ventilového rozvodu. Novinka dokáže regulovať časovanie otvorenia ventilov a reagovať tak na aktuálne jazdné situácie. Okrem toho systém priameho vstrekovania paliva dosahuje tlak až 350 barov, čo je o rovných 100 barov ako v súčasnej generácii motorov 1,6 T-GDi. Napríklad keď vozidlo udržuje konštantnú rýchlosť a vyžaduje nízky výkon motora, CVVD otvorí sací ventil od stredu po koniec kompresného zdvihu. To pomáha zlepšiť spotrebu paliva znížením odporu spôsobeného kompresiou. Keď je požadovaný vysoký výkon motora, sací ventil je na začiatku kompresného zdvihu zatvorený, aby sa maximalizovalo množstvo vzduchu použitého na expanziu, čím sa zvýši krútiaci moment na zlepšenie akcelerácie. ### Nižšia spotreba, vyšší výkon, nižšie emisie Jedným z podnetov na vývoj novej technológie bolo aj dosiahnutie vyššej účinnosti klasického spaľovacieho motora. S CVVD dokáže 1,6-litrový motor dosahovať maximálny výkon vyšší o štyri percentá, pričom spotreba paliva klesne o päť percent a emisie až o dvanásť percent. Okrem toho sa vďaka použitiu pohyblivých častí motora s nízkym trením dosiahlo zníženie trenia až o 34 percent. CVVD nie je motor samotný, ale iba technológia v ňom. Vôbec prvý motor, ktorý bude túto technológiu využívať, bude dobre známy benzínový agregát s turbom 1,6 T-GDi. Verzia s technológiou CVVD dostane celý názov Smartstream G1.6 T-GDi. Tento 16-ventilový motor disponuje maximálnym výkonom 135 kW (180 koní) a max. krútiacim momentom až 265 Nm. Motor je tiež prvým, ktorý použije technológiu pre recirkuláciu výfukových plynov s nízkym tlakom LP EGR. ### Kedy príde na trh? Nový motor Smartstream G1.6 T-GDi bude použitý v modeli Hyundai Sonata Turbo, ktorý bude uvedený na trh v druhej polovici tohto roka. Pôjde tak o prvý zo série vozidiel Hyundai a Kia s novou technológiou a motorom. Informácie o prvom vozidle Kia, ktoré majú byť vybavené týmto motorom, budú zverejnené neskôr v čase uvedenia vozidla na trh, uvádza tlačová správa.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.