Fotogaléria:Peugeot Bipper: Užitočný parťák

Vysoké Tatry sa v zimných mesiacoch automaticky berú ako lyžiarsky raj. No my sme objavili s Audi A6 aj ich nelyžiarsku stránku.


Hneď v úvode musíme povedať, že človek sa aj bez lyží vo Vysokých Tatrách nenudí. Stačí si len vybrať s nespočetných atrakcií a hlavne si vybrať správne pôžitkárske centrum, z ktorého je všetko takmer na skok. Nám dokonale ulahodil hotel Kukučka v Tatranskej Lomnici, jednom z troch významných vysokotatranských centier. Tatranskú Lomnicu sme si zvolili z jedného, takmer najvyššieho dôvodu. Volá sa Lomnický štít. So svojimi 2 634 m n. m. je druhým najvyšším štítom našich veľhôr. Vysoké Tatry sú totiž aj významným strediskom neskutočných a vizuálne fascinatívnych prírodných scenérií, ktoré zima a sneh výrazne podporujú.

Z Kukučky to máme nejakých desať minút peši po prvú kabínkovú lanovku vedúcu na Skalnaté pleso s prestupom na stanici Štart. Ďalej vedie visutá lanovka až na Lomnický štít. Lístok v hodnote 26 eur (deti 19 eur) však odporúčame zakúpiť si dopredu cez internet. Kapacita lanovky je obmedzená, podobne ako čas strávený na vyhliadke, prípadne v kaviarni Dedo (jej pomenovanie súvisí s Lomnickým štítom, ktorý Tatranci od nepamäti nazývali Dedo). Päťdesiat minút výhľadov – pri dobrej viditeľnosti vidieť až do vzdialenosti 300 km – však dokonale naplní ducha. Ak si však scenériu výhľadov do diaľky prípadne inverzie chcete naplno užiť, skúste ísť hore prvou rannou lanovkou. Málo turistov znamená aj blahodarné ticho aj s kávičkou v ruke. Ozajstná štýlová ranná káva.

Hore-dole je to cca dve hodiny. Vzhľadom na to, že v zime sú kratšie dni, dobre si naplánujte čo chcete vidieť, resp. zažiť. V Tatranskej Lomnici – z Kukučky opäť pár krokov – je ešte napríklad múzeum zimných športov Ski Museum (základné vstupné 2,5 eura) alebo bobová dráha s dĺžkou 482 metrov a dvanástimi zákrutami. Ale aj tenisová hala či zástavka tatranskej električky, ak by vás Tatranská Lomnica omrzela. Ak nie, ponúka ešte jednu, zväčša nočnú, možnosť vyžitia – Humno. Spája v sebe toho naozaj veľa. Od kvalitnej reštaurácie cez kaviareň s barom až po zvučnú diskotéku. Nad tanečným parketom si spokojne visí Cadillac Escalade (vozila sa na ňom Madona, autenticitu dopĺňa jej podpis na hlavovej opierke), DJ hrá z kabíny snežného ratraku – kabína je v interiéri, ostatná časť trčí von.

Principiálne najjednoduchším dopravným prostriedkom po meste Vysoké Tatry je električka. Druhé veľké centrum – Starý Smokovec – je od Tatranskej Lomnice vzdialený len 6 kilometrov. Príjemnú prechádzku mestom si môžete doplniť o skutočný zimný zážitok. Nasadnúť na pozemnú lanovku a vyraziť na Hrebienok. Čaká vás tu niekoľko zážitkov. Už druhýkrát sa tu uskutoční Medzinárodný festival ľadových sôch, jedinečný svojho druhu na Slovensku. Špeciálne podsvietené ľadové sochy, snežný hrad, sánkovačka na 2,6-kilometrovej sánkarskej dráhe snowtubing – jazda na snežnom tobogane alebo jazda na snežných bicykloch – snowbike. Tatry Ice Master je zase trojdňová medzinárodná súťaž v ľadovom sochárstve, kde súťažia najväčšie svetové špičky vo vyrezávaní ľadových sôch. Kto by odolal?! Ak doslova prahnete po adrenalíne, k dispozícii sú aj snežné skútre.

Posledným veľkým strediskom je Štrbské Pleso, zo Starého Smokovca vzdialené električkou 16 km. Azda najznámejšou celoročne dostupnou atrakciou je prechádzka okolo samotného plesa. Pľúca si isto prídu na svoje. Okolo neho sú aj malé telocvičné atrakcie, na priľahlom parkovisku známy trh s možnosťou odvezenia sa v koči alebo na saniach ťahaných koňom. Alebo sa sedačkovou lanovkou dajte vyviezť na Solisko (za sedem minút prekoná výškový rozdiel 431 m n. m.). Kúsok od vrchnej stanice sa nachádza Bivac Restaurant so slnečnou terasou. Je z nej jedinečný výhľad do doliny, na Kriváň, romantické Štrbské pleso či Kráľovú hoľu.

Po zimných atrakciách s mrazom vyštípanými lícami príde isto vhod relax v teplej vode alebo saune. Už samotný hotel Kukučka ponúka wellness centrum s niekoľkými saunami, vírivkou či prospešným Kneippovým kúpeľom a oddychovou zónou. No len necelých 20 km v Poprade je veľké AquaCity. Odporúčame cestu na Veľkú Lomnicu (môžete si tu vyskúšať pár odpalov na tunajšom golfovom ihrisku) a Spišskú Sobotu (nádherné historické mestečko).

Nuda vo Vysokých Tatrách? Nehrozí! Šport, adrenalín, ale aj obyčajné leňošenie sú vždy na dosah ruky. Stačí sa len zbaliť a vyraziť…

**Vôňa oddychu a pohody – Hotel Kukučka**

Inzercia

Inzercia

Hotel nájdete veľmi jednoducho – cca 500 m vľavo po príchode do Tatranskej Lomnice zo Starého Smokovca. Hneď po príchode nás privítala neskutočná atmosféra horského hotela. Všade drevo a centrálne umiestnený kozub priamo pred recepciou. To najlepšie nás však čakalo po príchode do izby – podmaňujúca vôňa dreva a vkusne zariadený interiér. Radosť si sadnúť a oddýchnuť alebo rovno nasať vysokohorskú atmosféru. Hotel má kapacitu až deväťdesiatosem pevných lôžok a sedemdesiatšesť prísteliek, rozdelených do desiatich štandardných dvojlôžkových izieb, tridsaťpäť Superior dvojlôžkových izieb s priestrannou obývačkou, jedného klasického apartmánu s dvoma samostatnými spálňami, jedného De Luxe apartmánu doplneného o kamenný kozub a jedného prezidentského apartmánu. Jednoducho riešená reštaurácia si zakladá na famóznej kuchyni, čo potvrdil aj náš gurmánsky jazyk. Nechýba wellness aj fitness centrum, ale aj v týchto časoch takmer nečakaný fajčiarsky kútik s kvalitnými cigarami a alkoholom. Dokonalé!

Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.