Fotogaléria:Bláznivé kupé od Mini

Na autosalóne v Ženeve debutuje vynovená Toyota Yaris 3. generácie s novým motorom a modernejším vzhľadom. Japonci však zapracovali aj na kvalite materiálov a odhlučnení.


Súčasná generácia malej Toyoty je na trhu už takmer sedem rokov a v Ženeve sa predstaví jej ďalší facelift. **Jednou z najväčších slabín tohto modelu bol práve malý motor o objeme 1,33 l, ktorý nedisponoval adekvátnym výkonom a bolo ho nutné vytáčať do vysokých otáčok.**

Toyota sa ho konečne rozhodla nahradiť novým motorom. **Atmosférický motor s objemom 1496 cm3 má výkon 111 k (82 kW) a krútiaci moment 136 Nm pri 4400 obr./min.** V porovnaní s jednotkou 1.33 l, zrýchľuje z 0 na 100 km/h o 0,8 sekundy rýchlejšie (11,0 namiesto 11,8), a pri prebiehaní na piatom rýchlostnom stupni z 80 na 120 km/h získate viac ako jednu sekundu k dobru (17,6 namiesto 18,8 s). Toyota tiež dosiahla s novým motorom veľmi slušnú účinnosť až 38,5 percenta. Podarilo sa to použitím vysokého kompresného pomeru 13,5:1, chladením recirkulácie výfukových plynov (EGR), ako aj rozšíreným systémom variabilného časovania ventilov, ktoré umožňujú prechod z Ottovho cyklu k Atkinsonovho cyklu pre zabezpečenie optimálnej účinnosti v rozličných podmienkach jazdy.

**Balíček aktívnych bezpečnostných systémov Toyota Safety Sense bude po novom dostupný už v základnej výbave.** Zahŕňa bezpečnostný systém na predchádzanie kolíziám PCS s funkciou automatického brzdenia (AEB), automatické diaľkové svetlá (AHB) a varovný systém nežiaduceho vybočenia z jazdného pruhu (LDA), ako aj – v stredných a vyšších verziách výbavy – systém rozpoznávania dopravných značiek.

Aký by to bol facelift, keby nedošlo k úprave vzhľadu? **Yaris preto prináša** **nový dizajn prednej a zadnej časti auta.** Maska má výraznejšiu štruktúru s dôrazom na vodorovné línie, ktoré zvýrazňujú nižšie položené ťažisko. Malé zmeny nájdeme aj v zadnej časti, kde došlo k úprave vzhľadu zadných svetlometov, ktoré zasahujú až do krytu batožinového priestoru. V závislosti od verzie výbavy môžu byť zadné svetlomety s LED diódami.

**Interiér dostal kvalitnejšie materiály a nové farebné rozlíšenia.** Trojuholníková stredová konzola volantu má upravený vzhľad vďaka detailom odtieňa Piano Black. Medzi ďalšie zmeny patria nové prieduchy a modré osvetlenie prístrojov, čo umožní ľahšie a pohodlnejšie ovládať rôzne funkcie pomocou multimediálneho displeja.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.