Fotogaléria:AUTOLEKÁRNIČKY – základné fakty

V USA sa predstavuje desiata generácia Hondy Civic, ktorá dosť napovie o tom, na čo sa môžeme tešiť v európskom hatchbacku.


Súčasná, deviata generácia sa v Európe predstavila zhruba rok a pol po svojej americkej sestre, pri desiatej generácii sa teda dá predpokladať podobné načasovanie. Čo prináša americký Civic, ktorý tradične vsádza na karosériu sedan? Novú platformu, výrazný posun v dizajne a mnoho technických zmien.

Torzná tuhosť karosérie je v novej generácii o 25% vyššia, podiel ultravysokopevnostných ocelí vzrástol z 1% na 12%. Zároveň je karoséria aj napriek nárastu rozmerov o 30 kg ľahšia. Novinkou je kompletné zakrytie podvozku, ktoré prispieva k zlepšeniu aerodynamiky o 12%, a výrazné zlepšenie sľubuje automobilka aj pri odhlučnenie interiéru. Sedadlá sú ukotvené o 2,5 cm nižšie. Karoséria je mimochodom o celých 5 cm širšia a o 2,5 cm nižšia.

Už súčasná generácia má hydraulické silentbloky, tá budúci pridáva ešte viacprvkové zavesenie zadných kolies (tzv. Multilink), variabilný prevod riadenia a systém pribrzďovania vnútorných kolies v zákrute, nazvaný Agile Handling Assist.

Ďalšou, v Honde naozaj prelomovú novinkou, je nasadenie preplňovaného motora. Zatiaľ sa turbo objavil len v športovom Civicu Type R, teraz mieri aj pod kapotu bežného Civicu. Jedná sa o štvorvalcový motor 1,5 l, ktorého atmosferická verzia poháňa crossover HR-V (tam má 96 kW). Honda je zatiaľ skúpa na detaily, avšak predpokladá sa výkon okolo 130 kW. Alternatívou pre Američanov bude atmosférický dvojliter, ktorý vo variante 114 kW poznáme z CR-V. O budúcnosti európskej tisícosemstovky zatiaľ nie sú žiadne informácie.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.