Fotogaléria:Bratislava 2009 : Peugeot 206+: Svetová premiéra

Kia Optima druhej generácie je o niečo väčšia a sľubuje interiér prepracovaný do najmenšieho detailu. Ponuka motorov však zatiaľ len kopíruje predchodcu.


Nová generácia sedanu strednej triedy s menom Kia Optima sa už predstavila vo verzii pre zámorský trh. Teraz oficiálne prichádza tiež v európskej špecifikácii, ktorá sa od tej americkej líši iba v detailoch.

**Väčšia vo všetkých smeroch**

Reprezentatívny sedan na svojho predchodcu vzhľadom výrazne nadväzuje, oproti nemu však mierne narástol vo všetkých rozmeroch. Novinka je o 10 mm dlhšia, o 10 mm vyššia a dokonca o 25 mm širšia. Rázvor náprav sa pretiahol rovnako o 10 mm na finálnych 2 805 mm. Batožinový priestor teraz pojme až 510 litrov batožiny.

Kia sľubuje posun v jazdných vlastnostiach vďaka o 50% tuhšej karosérii a podvozku s novým naladením. V interiéri máme takisto očakávať pokrok v kvalite, veľká starostlivosť bola údajne venovaná výberu materiálov a ich prevedeniu do najmenších detailov. Na prvých fotografiách sa zdá, že by posádka vskutku mohla očakávať príjemné cestovné prostredie.

**Pod kapotou všetko pri starom**

Je trochu škoda, že sa žiadna (r)evolúcia neudiala na poli použitých motorizácií, ktoré sú známe už z minulej generácie. Jediný vznetový motor v ponuke je štvorvalec 1,7 CRDi s výkonom 104 kW a krútiacim momentom 340 Nm. Turbodiesel síce ponúka na svoj objem slušný výkon, avšak dvojlitrovej konkurencii, bežnej v strednej triede, sa z princípu nemôže rovnať. Novinkou je aspoň použitie 7-stupňovej dvojspojkovej prevodovky DCT. Alternatívou k nafte je zážihový atmosférický dvojliter CVVL s nezmeneným parametrami 121 kW a 196 Nm.

Kia sľubuje, že už v budúcom roku ponúkne nové pohonné jednotky vrátane hybridnej a vysokovýkonnej verzie. Zrejme budúca ponuka motorizácií a existencie varianty kombi rozhodnú, či sa Optima dočká na európskom trhu výraznejších predajov. Ako by takéto kombi mohlo vyzerať, už naznačil predtým predstavený koncept [Kia Sportspace](http://www.autoviny.sk/novinky/15483-kia-sportspace-je-predobrazom-optimy). Naživo sa nová Kia Optima predstaví na autosalóne vo Frankfurte, predávať by sa mala začať ešte tento rok.

Inzercia

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.