Boj naberá na obrátkach. Ekologickí aktivisti sa rozhodli bojovať proti SUV tým, že ich začali poškodzovať. Situácia je neúnosná…

Ekologickí aktivisti sa rozhodli, že proti SUV budú bojovať radikálnym spôsobom. Vypúšťaním pneumatík chcú ich majiteľom čo najviac znepríjemniť život. Ohrozujú pritom veľké množstvo ľudí.
Vydané  Text: 
Európska únia sa stoj čo stoj snaží presadzovať rôzne zákony a reštrikcie, ktoré automobilkám prikazujú znižovať flotilové emisie ich portfólia na minimum. Pripravovaná emisná norma Euro 7 prakticky zlikviduje viaceré druhy spaľovacích motorov. To však ani zďaleka nie je všetko, čo ekologickí aktivisti požadujú. Ich cieľom je omnoho viac. Dokonca sa v európskych mestách začínajú hromadiť prípady poškodených áut práve od tejto skupiny ľudí. ### SUV ako najväčšie zlo Samotná informácia o zvýšenom množstve poškodených áut typu SUV v Európe nie je nová. Už pred časom [sa na internete objavilo niekoľko príspevkov](https://theconversation.com/tyre-extinguishers-activists-are-deflating-suv-tyres-in-the-latest-pop-up-climate-movement-178911), ktoré hovorili o poškodených autách, napríklad v uliciach Paríža. Neskôr sa začali objavovať prípady aj v iných mestách na „Starom kontinente“. Teraz však celá situácia nabrala až nečakané rozmery. **Ekologickí aktivisti sa totiž rozhodli, že budú vo veľkom poškodovať autá SUV**. Dôvodom má byť, že tieto modely patria medzi najväčších znečisťovateľov ovzdušia a producentov CO2 na cestách.
Svojimi "úlovkami" sa na sociálnej sieti Twitter chvália viacerí aktivisti. Podľa ich údajov sa napríklad v Českej republike v meste Brno a jeho okolí odoralo už približne 24 podobných prípadov.
**Najviac prípadov poškodených SUV sa objavilo vo Veľkej Británii**, konkrétne v okolí mesta Bristol a priľahlých oblastiach. Tamojší policajti podľa informácií [BBC](https://www.bbc.com/news/uk-england-bristol-62291413) evidujú za posledné obdobie až 60 nových prípadov, kedy boli na zaparkovanom SUV vypustené pneumatiky. Do boja s týmto druhom vandalizmu boli už povolané hliadky, ktoré vo veľkom dohliadajú na bezpečnosť majiteľov väčších áut. **Organizovaná skupina aktivistov, ktorá sa týmto pomerne drzým a nebezpečným spôsobom rozhodla svojvoľne bojovať proti „neekologickým veľkým autám“ si hovorí The Tyre Extinguishers.** Na svojej [webovej stránke](https://www.tyreextinguishers.com) dokonca bližšie popisujú ako správe vypustiť pneumatiku stojacemu autu. **Okrem toho je na tejto stránke dostupný aj materiál, ktorý majú aktivisti strčiť za stierač autu, ktoré sa rozhodli takým spôsobom potrestať**. Zaujímavosťou je, že tento odkaz je dostupný vo viacerých jazykoch a dokonca nechýba ani čeština. ### Za správnu vec nesprávnym spôsobom Ekologickí aktivisti síce bojujú za správnu vec, no nevybrali si na to najvhodnejší spôsob. Poškodzovanie cudzieho majetku alebo vypúšťanie pneumatík na autách nie je cesta, ako bojovať voči emisiám a znečistenému ovzdušiu. **Dokonalým príkladom je doktorka Rachel Thomas, ktorá sa stala obeťou jedného z fanatických aktivistov. Jedného dňa si našla na svojom Volve XC60 vypustené pneumatiky, avšak bol to deň, kedy mala službu v miestnej ordinácii**.
Podobný papier si za stieračom našlo už veľké množstvo ľudí. V mnohých prípadoch pritom išlo o pomerne ekologicky čisté a moderné SUV, ktoré svojimi emisiami určite neznečisťujú ovzdušie tak, ako malé a staré autá.
Ako uvádza pre BBC, **v čase keď si našla takto poznačené auto, za ňou bol zaparkovaný Aston Martin DB9 a pred ňou stará dodávka**. Ani jedno z týchto áut nebolo dotknuté, pričom obe produkujú väčšie množstvo emisií ako jej Volvo. **Paradoxnejšie však je to, že podľa jej slov boli na rovnakej ceste podobným spôsobom poznačené aj hybridné a elektrické SUV**, ktoré určite neprodukujú také množstvo emisií, ako staršie autá, ktorým sa nič nestalo. ### Bola na ceste do ordinácie **Celá situácia je o to vážnejšia, že Thomasová už aj bez tohto incidentu mala meškanie do práce. Napokon tam dorazila podstatne neskôr, ako mala**. Tým pádom mohlo dôjsť k priamemu ohrozeniu jej pacientov v dôsledku meškajúcej zdravotnej starostlivosti. Podobným prípadom sa musel zaoberať aj Selim Yetkin, obyvateľ bristolskej časti Redland. **Jeho SUV, ktoré navyše nemá ani len pohon 4×4 sa tiež stalo terčom týchto radikálnych aktivistov**. Z jeho slov je zrejmé, že chápe, čo sa snažia títo ľudia dokázať, no v ich prístupe vidí obrovské množstvo dier. V poslednej dobe sa však začali objavovať aj prípady, kedy títo aktivisti poškodili aj lak na autách. Jedným z nich je napríklad nápis „SUV CLIMATICIE“, ktorý si nedávno našiel vyrytý do laku nad kľučkou dverí jeden z majiteľov SUV. ### Polícia pripravuje tvrdšie zásahy Poškodzovanie áut napríklad tým, že im niekto vypustí pneumatiky, môže byť podľa tamojších orgánov veľmi nebezpečné. Niektorí uponáhľaní vodiči si totiž nemusia všimnúť, že im niekto vypustil pneumatiky a môžu sa tak dostať do potencionálne extrémne nebezpečnej situácie. Okrem toho, **tamojšia polícia už pracuje na pláne, ktorý by toto počínanie aktivistov preklasifikoval na kriminálny čin**. Ak už sa ekologickí aktivisti snažia akokoľvek, mali by v prvom rade dbať na bezpečnosť ľudí okolo seba. Skvelým príkladom je napríklad doktora Thomasová. V prípade nejakého akútneho prípadu by mohlo dôjsť k hrozným následkom len preto, že niekto sa rozhodol, že pomerne ekologické SUV bude pre neho horšie, ako stará dodávka alebo staršie športové auto.

Ekologickí aktivisti kritizujú Európsky parlament za „príliš slabé“ emisné ciele. Prišli s radikálnym návrhom, ktorý by otriasol automobilovým priemyslom

Lobistickej skupine sa nepáčia emisné pravidlá schválené kľúčovým výborom Európskeho parlamentu. Vraj nie sú dostatočne prísne na to, aby podporili masové rozšírenie elektromobilov.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!