Ktorých áut sa ľudia zbavujú najrýchlejšie a na ktorých jazdia najdlhšie?

Výsledky prieskumu sú prekvapivé – v priebehu prvého roka sa ľudia zbavujú najčastejšie nemeckých áut a naopak najdlhšie jazdia na japonských autách.
Vydané  Text: 
Americká spoločnosť iSeeCars.com prevádzkuje populárnu štatistickú webstránku a online vyhľadávač automobilov. Zamerala sa na to, ktorých áut sa ľudia zbavujú už počas prvých mesiacov od ich kúpy a tiež na tie, ktoré vo svojej garáži parkujú aj po 15 rokoch. ### Najhoršie sú na tom nemecké a britské značky Z piatich značiek automobilov, ktorých sa ich majitelia najrýchlejšie zbavujú, sú prekvapivo až tri nemecké značky. Na prvom mieste je BMW, ktoré nasledujú značky Porsche a Mercedes-Benz. Modelov BMW radov 3 a 5 sa podľa prieskumov zbaví do jedného roka až 8 % majiteľov. V top 10 sú však aj modely radu 4 a BMW X3. Rovnako je na tom aj Porsche s 8 % a Mercedes-Benz neudržal nelichotivých 6 % majiteľov, ktorí sa zbavujú najmä modelov triedy C. Okrem nemeckých automobiliek majú v rebríčku svoje zastúpenie aj britské značky Land Rover a Jaguar, za nimi nasleduje na šiestej priečke Mini patriace pod nemecký koncern BMW a do top 10 sa dostalo aj Audi s 5 %. ### Prečo sa ľudia zbavujú prémiových značiek tak rýchlo? Dôvody, prečo sa majitelia nových áut, navyše prémiových značiek, tak rýchlo zbavujú, je hneď niekoľko. Dá sa predpokladať, že ľudia, ktorí si takéto autá môžu dovoliť, si môžu dovoliť aj častú obmenu ich vozového parku a majú radi vo svojej zbierke najnovšie vozidlá, pre ktoré sa rovnako rýchlo nadchnú, ako sa ich aj vedia zbaviť. Šéf iSeeCars.com, Phong, Ly si myslí, že ďalšou skupinou majiteľov sú tí, ktorí v týchto značkách vidia určitý symbol alebo dosiahnutie vyššieho statusu, ale po ich kúpe zistia, že nižšia verzia výbavy im neponúka luxus, aký očakávali, a tak ich sklamaní predajú. Aj na Slovensku je trend u mladých ľudí kupovať si prémiové autá nemeckých značiek, napríklad aj prostredníctvom leasingu či pôžičky, keď však zistia, že ich údržba a opravy sú nákladnejšie, ako si mysleli, majú tendenciu ich rýchlo predať ďalej. ### Japonské autá vlastníme najdlhšie Opačnému koncu rebríčka jednoznačne dominujú japonské značky áut, ktoré obsadili posledných 15 miest. Tieto autá si ich majitelia nechávajú aj po 15 rokoch a spomedzi top 15 je až 10 značky Toyota. Auto, ktoré si jeho majitelia nechávajú po 15 rokoch najčastejšie, je Toyota Highlander. Za ňou nasledujú Toyota Sienna a Toyota Tacoma. Okrem Toyoty ľudia najdlhšie vlastnia aj modely Honda a to najmä Pilot, CR-V, Oddysey a Civic. Piate miesto obsadilo Subaru Forester, ktoré si po 15 rokoch necháva až 13 % majiteľov. ### Spomedzi športových áut dominujú Nemci Zvlášť boli v prieskume hodnotené športové autá a výsledky boli celkom odlišné. V tejto kategórii si ľudia najčastejšie nechávali po 15 rokoch viaceré nemecké modely, ktoré v predchádzajúcom rebríčku neobstáli najlepšie. Na prvom mieste je Audi S4, ktoré aj po 15 rokoch vlastní a pravdepodobne aj používa 8 % ľudí. V rebríčku nájdeme aj BMW Z4 a BMW M5, či Porsche 911.

Čakáte na BMW M3 Touring? Dajte najprv šancu verzii 330d xDrive Touring M Sport Line za 79 987 eur

Týždeň je príliš krátka doba na test, pretože keď na toto výkonné kombi spomíname teraz, nevieme prísť na jeho žiadne negatívne stránky. Taká je sila poctivých bavorákov.








Pokračujte na ďalší príspevok »