Riskujete a hazardujete za volantom? Patríte do jednej z týchto 6 skupín ľudí (stavkove kancelarie slovensko)

Prečo jazdíme rýchlo a riskantne? Ktoré naše vlastnosti majú vplyv na to, že sa stávame menej uvedomelými, ak sa jedná o náš štýl jazdy?
Vydané  Text: 
Existujú ľudia, pre ktorých je **rýchla jazda ako droga**. Cítia pri nej naplnenie, vášeň, radosť, bez ohľadu na jej dôsledky. Hazardné správanie vodičov je občas tak rizikové, že keby bolo možné tipovať pravdepodobnosť havárie v nasledujúcich kilometroch, stávkove kancelárie Slovensko by mali nový lukratívny priestor na zisk. Sú skupiny ľudí, ktorí sú na rýchlu jazdu “náchylnejší”? Ako takéto správanie vysvetľuje veda pomocou výsledkov výskumov? Psychológia ponúka hneď šesť možných odpovedí, nižšie sú uvedené všetky.
### 1. Pretekárske videohry Výsledky výskumu poukazujú na to, že muž, ktorý si sadne za volant po práve odohranej videohre, v ktorej pretekal s inými hráčmi, viac riskuje, vykazuje viac agresie k iným vodičom a jazdí akoby chcel imaginárne prejsť prvý čiarou v cieli. Zaujímavé je, že tento efekt sa neukázal u žien, aj keď hrali niekoľko hodín Gran Turismo a potom si sadli za volant.
### 2. Dunning – Kruger efekt Tento efekt sa neprejavuje iba pri jazdení, ale aj v bežnom živote. Hovoríte si občas, ako môžu mať niektorí ľudia také sebavedomie? Ako je možné, že sa niekto prihlási do speváckej súťaže, aj keď vôbec nevie spievať a okolie mu to povedalo, no on aj napriek tomu trvá na tom, že je výborný spevák? Presne toto je Dunning – Kruger efekt, inými slovami **človek, ktorý nemá zručnosti, ale nie je si toho vedomý**. Človek s týmto problémom **nadhodnocuje svoje šoférske zručnosti**, nevníma pripomienky okolia a uisťuje sa, že všetko čo robí, je správne. Sú to šoféri, ktorých vidíte počas jazdy s telefónom v jednej ruke a sendvičom v druhej, vždy kritizujúci ostatných šoférov, aby oni sami vynikli v lepšom svetle, neschopní sebahodnotenia a žijúci vo svete fantázie, kde sú oni králi ciest.
Lexus LC
### 3. Čím sa šofér cíti bezpečnejšie, tým horšie jazdí Základnou potrebou človeka je potreba istoty a bezpečia. Ak je táto potreba naplnená, človek sa môže uvoľniť a sústrediť na iné dôležité veci, napríklad na zmenu jazdného pruhu bez pozerania sa do spätných zrkadiel, lepenie sa na iné autá a trúbenie na iných šoférov. Každý má určitú úroveň prijateľného rizika a to sa prejavuje v akejkoľvek situácií. Ak človek vlastní auto s množstvom bezpečnostných prvkov, nebojí sa jazdiť riskantnejšie a rýchlejšie. Naopak, šofér so starším a menším autom bude jazdiť radšej opatrnejšie.
### 4. Genetika Ľudské telo produkuje proteín nazývaný BDNF, ktorý je zodpovedný za udržiavanie zdravia nervových spojení. Šoférovanie si vyžaduje pozornosť, rozhodovanie a dobré šoférske zručnosti, čo z veľkej časti závisí na spomínanom proteíne. **Mozgy dobrých šoférov majú vysokú úroveň BDNF**, čo im umožňuje rýchlejšie sa učiť a mať lepší výkon počas úloh, ktoré si vyžadujú pokročilé motorické funkcie. Zlí šoféri ho majú naopak nedostatok.
### 5. Autá rýchlych šoférov smrdia Zlé pachy majú opačný efekt na schopnosť šoférovať. Práve preto sa dávajú do áut osviežovače vzduchu. **Nepríjemné pachy vzbudzujú pocity nevraživosti**, môžu zvyšovať agresivitu a zvyšujú šancu, že sa človek stane súčasťou dopravnej nehody. Ak ste niekedy jazdili na benzínových motokárach, určie tento pocit dobre poznáte. Pachy sú spracovávané v limbickom systéme mozgu, ktorý tiež riadi emócie a dlhodobé spomienky. Zápach môže vzbudzovať množstvo pochovaných spomienok a emócie, ktoré sa s nimi spájajú. To všetko nakoniec spôsobuje, že sa človek oveľa menej sústredí na samotnú cestu.
### 6. Rýchlo a zbesilo Podľa psychológov sa deti prispôsobujú našim zvykom pri šoférovaní. Ak dieťa jazdí s rodičmi, ktorí sú počas šoférovania bezohľadní, **pravdepodobne si takéto správanie osvojí aj do budúcnosti**. A nie je to iba o rodičoch, ktorí formujú správanie dieťaťa v budúcnosti. Určitý podiel na tom majú aj počítačové hry a filmy. Ak je dieťa fanúšikom filmov Rýchlo a zbesilo, pravdepodobne ho niečo láka na rýchlej a nebezpečnej jazde.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.