Pozrite sa dovnútra interiéru novej KIA EV9. Otočné sedadlá, svietiace logá a úplne rovná podlaha sú iba začiatok

To, ako sa Kia vyhrala s vnútorným priestorom modelu EV9, je priam šokujúce.

Dizajnéri dostali v podstate voľné ruky, čo využili zdanlivo naplno.
Každé relaxačné sedadlo je vybavené prídavnou opierkou na nohy.
Vydané  Text: 

Nový štandard pre elektrické vozidlá a SUV vďaka podvozku E-GMP

Model EV9 je skonštruovaný na globálnej modulárnej platforme spoločnosti Kia pre elektrické vozidlá (E-GMP) – podľa slov automobilky má v najobľúbenejšom segmente vozidiel v Európe  jasný náskok.

 

Dlhý rázvor kolies a úplne plochá architektúra elektrického vozidla zaisťujú veľkorysý priestor pre všetkých cestujúcich, pričom na sedadlách vo všetkých troch radoch je pohodlie ako v obývačke. Keď vozidlo stojí, zákazník si môže pre sedadlá v druhom rade vybrať relaxačnú alebo otočnú funkciu.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Relaxačné sedadlá ponúkajú vynikajúce pohodlie, zatiaľ čo otočné sedadlá sa dajú otočiť smerom k tretiemu radu. Okrem toho je v modeli EV9 množstvo inovácií, ktoré zvyšujú komfort a pohodlie pri cestovaní – napríklad digitálne vonkajšie spätné zrkadlá, zapustené kľučky dverí, relaxačné sedadlá či trojitý panoramatický displej.

„Kia EV9 je jedinečná v tom, že nie je určená len pre vodičov – je to SUV pre každého, poskytuje bezkonkurenčnú úroveň komfortu, priestrannosti, prístupu a technológií,“ hovorí Sjoerd Knipping, viceprezident spoločnosti Kia Europe pre marketing a produkty. „Navyše využíva celostný prístup k elektrifikácii, vďaka ktorému dokáže vozidlo oveľa viac než len prejsť z bodu A do bodu B. Okrem mnohých prevratných funkcií dokáže Kia EV9 napájať elektrické zariadenia a spotrebiče, nabíjať iné elektrické vozidlá a dokonca i vašu domácnosť. Zákazníkom chceme poskytnúť praktickosť trojradového SUV so zážitkom z jazdy v elektrickom vozidle.“

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Architektúra elektrického vozidla s dlhým rázvorom kolies a rovnou podlahou platformy E-GMP umožnila získať väčší priestor pre kabínu než doposiaľ.

Model EV9 sa dodáva s tromi radmi sedadiel a v ponuke je v šesťmiestnej aj štandardnej sedemmiestnej konfigurácii. V súčasnosti je to jeden z mála sedemmiestnych elektromobilov, aké sú k dispozícii.

Po nastúpení do vozidla EV9 zákazníkov privíta logo Kia na volante, ktoré počas jazdy svieti. Model sa tiež dodáva s možnosťou digitálnych vonkajších spätných zrkadiel (DSM), čo sú digitálne obrazovky pripevnené ku kamerám namiesto analógových zrkadiel. Tie rozširujú zorné pole vodiča, a zvyšujú tak bezpečnosť i pohodlie.

Digitálne vnútorné spätné zrkadlo sa medzitým môže používať ako bežné elektrochromatické zrkadlo alebo ako displej na zobrazenie záberov z kamier, ktoré zaisťujú vodičovi bezpečný výhľad dozadu v situáciách, keď má zakrytý priamy výhľad.

Stredová konzola je vybavená bezdrôtovou rýchlonabíjačkou mobilných telefónov a modulom s konektorom USB a nabíjačkou. Pre druhý a tretí rad sedadiel sú taktiež k dispozícii nabíjačky USB. Vo vnútri predných a zadných lakťových opierok a na hornej časti vrecka na mapu sú aplikované rôzne ambientné náladové svetlá, ktoré zabezpečujú rôzne funkcie osvetlenia, ako napríklad prepojenie rýchlosti či režim autokempingu.

Skryté podsvietené tlačidlá zabezpečujú intuitívne ovládanie. Medzi farebnými kombináciami interiéru je v ponuke tmavosivá a čierna, hnedá a čierna, tmavosivá a svetlosivá alebo námornícka modrá s tmavosivou.

Toto bolo doteraz možné iba v mikrobusoch, no značke Kia sa podarilo koncepciu otočných sedadiel preniesť do SUV.

Jedinečné možnosti druhého radu sedadiel s režimami Pause a Enjoy

Prvý rad ponúka relaxačné sedadlá, ktoré možno pri parkovaní alebo nabíjaní vozidla sklopiť a použiť s vysunutou opierkou nôh. Elektronicky nastaviteľné sedadlá sú vybavené integrovaným pamäťovým systémom, ktorý automaticky nastaví polohu sedadla a volantu podľa predvolených preferencií vodiča. Tretí rad sedadiel je navyše vybavený lakťovými opierkami s držiakmi fliaš a nápojov.

Okrem relaxačných sedadiel v prvom rade ponúka šesťmiestna konfigurácia vozidla aj možnosť jedného z dvoch doplnkových režimov pre cestujúcich v druhom rade, ktorý možno aktivovať, keď vozidlo stojí. Ide o režim pauzy (Pause), v ktorom sa interiér vozidla premení na salónik pomocou otočných sedadiel v druhom rade, alebo oddychový režim (Enjoy) s relaxačnými sedadlami v druhom rade s krídlovými opierkami hlavy.

Čo nám napadlo ako prvé pri pohľade na takto orientované zadné sedadlo? Ideálne aj pre ľudí s problémami pohybového aparátu.

V šesťmiestnej verzii s otočnými sedadlami je druhý rad sedadiel vybavený funkciou otáčania o 180 stupňov. Keď vozidlo stojí, cestujúci v druhom rade si môžu otočiť sedadlá čelom k cestujúcim v treťom rade a priamo s nimi komunikovať. V tomto usporiadaní slúži dlhá posuvná doska, ktorá vychádza zo stredovej konzoly ako stolík medzi sedadlami.

Oddychový režim Enjoy umožňuje cestujúcim na sedadlách v druhom rade nakláňať sa, aj keď cestujúci na sedadlách v prvom rade oddychujú, vďaka čomu je zaistený komfort počas cesty pre všetkých cestujúcich. Každé relaxačné sedadlo je vybavené prídavnou opierkou na nohy a funkciou plného vetrania vpredu a vzadu v záujme maximálneho skvalitnenia zážitku z jazdy a cestovania.

Variabilita vnútorného priestoru je vskutku pôsobivá. Po sklopení sedadiel v 2. a 3. rade vznikne úplne rovná ložná plocha.

Tieto dve alternatívne usporiadania sedadiel prinášajú úplne novú úroveň možností činností vo vnútri vozidla, či už pri parkovaní, nabíjaní alebo kempovaní. Úplne nezávislý klimatizačný systém v zadnej časti vozidla ponúka okrem samostatných nastavení pre vodiča a spolujazdca aj vyššiu mieru komfortu pre cestujúcich vzadu.

Tým, že cestujúci využívajú kúrenie alebo chladenie len vtedy, keď si to želajú, a tam, kde si to želajú, sa šetrí energia.

EV9 je navyše prvým modelom značky Kia v Európe, ktorý je vybavený novým ovládacím panelom klimatizácie z vlastnej dielne značky. Ten uľahčuje sledovanie a ovládanie všetkých nastavení klimatizácie bez toho, aby ste museli vstupovať do čiastkových ponúk informačno-zábavného systému.









Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.