Tesla Model Y sa stala najpredávanejším vozidlom na svete. Obetovať zisk výmenou za vyšší objem sa vyplatilo

Marketingové ťaženie značky Tesla v najbližšom období zrejme nepoľaví.

Model Y porazil aj odvekú jednotku Toyotu Corollu.
Vydané  Text: 

V prvom štvrťroku tohto roka sa Tesla Model Y stala najpredávanejším vozidlom na svete, keď porazila Toyota Corolla s predajom 267 171 kusov tohto luxusného stredne veľkého SUV. Podľa údajov od analytickej spoločnosti JATO, ktoré zdieľa agentúra Reuters, najväčším trhom pre Model Y bol Čína, kde sa predalo 94 469 vozidiel. Toto číslo prevýšilo predaje v USA (83 664) a v Európe (71 114). Z celkového počtu predaných vozidiel bol zase najväčší trh v USA, avšak Tesla nezverejňuje regionálne rozdelenie svojich predajov.

V marci sa Model Y stal s predajom viac ako 40 000 kusov najpredávanejším vozidlom v Európe, čím dosiahol tento míľnik ako prvý model od Tesly, vyplýva z údajov spoločnosti Dataforce.

Elon Musk sa v utorok po troch rokoch zúčastnil návštevy v Číne, čím zdôraznil dôležitosť najväčšieho trhu s elektromobilmi na svete. Je evidentné, že pre americké a európske automobilky ide o lukratívny obchodný priestor, hoci dominanciu na trhu s elektromobilmi úspešne preberajú práve domáce značky.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Podľa uvedených údajov sa na druhom mieste v rebríčku najpredávanejších vozidiel umiestnila Toyota Corolla, nasledovaná modelmi Toyota Hilux, Toyota RAV4 a Toyota Camry. Model Y je jediným plne elektrickým vozidlom v rebríčku.

 

Tesla obetuje zisk výmenou za vyšší objem

Marketingové ťaženie značky Tesla v najbližšom období zrejme nepoľaví a pravdepodobne bude konkurenciu vystavovať ešte väčšiemu tlaku, než doteraz.

Podľa najnovších správ je Tesla ochotná v krátkodobom horizonte obetovať zisk výmenou za vyšší objem predajov, povedal generálny riaditeľ Elon Musk a opätovne potvrdil záväzok automobilky znížiť ceny po tom, čo v prvom štvrťroku nesplnil očakávania týkajúce sa celkovej hrubej marže (zdroj). Ide o 19 percent v porovnaní s očakávaniami 22 percent, podľa analytikov oslovených podľa údajov Refinitiv citovaných agentúrou Reuters. Čistý príjem výrobcu EV za posledné obdobie klesol o 24 percent na 2,5 miliardy dolárov.

Inzercia

Inzercia

„Dospeli sme k názoru, že presadzovanie vyšších objemov a väčšej flotily je tu správnou voľbou oproti nižšiemu objemu a vyššej marži,“ povedal Musk na štvrťročnom vyhlásení o zisku túto stredu. „Očakávame však, že naše vozidlá budú časom schopné generovať značný zisk prostredníctvom autonómie.“

„Aj keď sme na začiatku Q1 značne znížili ceny, stojí za zmienku, že naša prevádzková marža zostáva medzi najlepšími v tomto odvetví,“ povedal Musk a dodal, že globálna produkcia by tento rok mala dosiahnuť 1,8 až 2 milióny. V roku 2022 Tesla vykázala celosvetovú produkciu približne 1,4 miliónov automobilov.

Spoločnosť ďalej oznámila, že tržby za prvý štvrťrok vyskočili o 24 percent na 23,3 miliardy dolárov, čo je tesne pod konsenzuálnym odhadom 23,2 miliardy dolárov, ktoré avizovali 14 analytici oslovení spoločnosťou Refinitiv, uviedla agentúra Reuters.

Tesla uviedla, že ziskovosť zaťažili vyššie náklady na suroviny, logistiku a nedostatočné využitie nových tovární.

Prečo majú ľudia radi Tesla Model Y a preferujú ho pred inými elektromobilmi?

Tesla Model Y je jeden z najpopulárnejších elektromobilov na svete hneď z viacerých dôvodov.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa ľudia rozhodujú pre Tesla Model Y, je výkon a dojazd. Model Y, ako aj ďalšie vozidlá od Tesly, využívajú vlastné batérie s vysokou kapacitou, ktoré umožňujú dosiahnuť väčšie vzdialenosti na jedno nabitie. Vo veľkej miere k dlhším dojazdom prispieva aj celkový manažment elektrickej spotreby vozidla.

Okrem toho majú vozidlá od Tesly status inovátora interiérov, ktorými sa výrazne odlišujú od ostatných elektromobilov na trhu. Model Y má napríklad veľkú obrazovku na palubnej doske, ktorá slúži ako centrálny displej pre zobrazovanie informácií o vozidle, priebehu autonómnej jazdy a je tiež univerzálnym ovládacím centrom.

Silnou stránkou Tesly Model Y je tiež vysoká bezpečnosť. Tento elektromobil má vynikajúce hodnotenia v bezpečnostných testoch EuroNCAP, v základnej výbave obsahuje množstvo asistenčných systémov a na internete sa stali skoro legendárnymi videá poukazujúce na schopnosti Tesiel predísť dopravnej nehode.

Vo veľkej miere k popularite modelu prispelo aj radikálne zlacňovanie automobilov značky Tesla, ako aj kult osobnosti šéfa automobilky, Elona Muska.

 


Zdroje:  Automotive News Europe








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.