Možno je to technologická inovácia roka. Auto vie, že sa blíži vlak a upozorní vodiča. Škoda testuje novú funkciu, ktorá môže zachraňovať životy

Aplikácia vás upozorní na blížiaci sa vlak na železničnom priecestí aj vtedy, keď na ňom nie sú funkčné závory.
Vydané  Text: 
### Vyššia bezpečnosť vďaka šikovnému softvéru Značka Škoda pokračuje vo vylepšovaní svojej mobilnej aplikácie Traffication (Premávka), v susednej Českej republike práve testuje novú funkciu, ktorá upozorňuje na blížiace sa vlaky. Už doteraz aplikácia dokázala rozpoznať vodiča idúceho proti smeru jazdy alebo vchádzajúceho na diaľnicu proti prúdu a upozorniť ostatných účastníkov cestnej premávky na potenciálne nebezpečenstvo. V prípade zlej viditeľnosti sa do cloudu automobilky posiela aj informácia, aby si ostatní vodiči vozidiel Škoda zapli hmlovky. Vodiči môžu tiež nahlásiť dopravné nebezpečenstvá do siete jediným kliknutím a varovať ostatných účastníkov cestnej premávky. Ide teda o jeden z príkladov komunikácie medzi vozidlami, ktorú poznáme aj ako Car2Car, Nová funkcia upozornenia na vlaky má potenciál zachraňovať životy a majetok, pretože môže na prechádzajúci vlak upozorniť aj v prípade, že práve na priecestí nefungujú závory, prípadne na mieste žiadne závory inštalované nie sú. Polohy vlakov sa nahrávajú v reálnom čase do cloudu. Následne sa pomocou aplikácie Premávka prenesie informácia do auta Škoda, ktoré sa blíži k železničnému priecestiu. **Upozornenie na prichádzajúci vlak sa zobrazí vo forme vyskakovacieho okna na centrálnom displeji** informačno-zábavného systému spolu s akustickým upozornením. Škoda pracuje na integrácii ciest rôznych železničných spoločností po celej Európe a s niekoľkými ďalšími už prebiehajú rokovania.
### Ako si aplikáciu stiahnuť? Aplikáciu Premávka je možné stiahnuť do auta z internetového obchodu Škoda Connect. Aplikáciu je možné inštalovať do všetkých súčasných modelov značky Škoda, okrem Enyaq iV, za predpokladu, že vozidlo je vybavené najnovším informačno-zábavným systémom tretej generácie (Modular Infotainment Matrix). Aplikácia funguje automaticky na pozadí – bez toho, aby ju vodič musel aktivovať. Keď sa vodič stretne s dopravnými nebezpečenstvami alebo sa ich nachádza v bezprostrednej blízkosti, funkcia okamžite zobrazí výstrahy.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.