Za prekročenie rýchlosti skonfiškovanie auta? Našim susedom došla s cestnými pirátmi trpezlivosť!

Rakúsko chce zakročiť proti cestným pirátom najtvrdším možným spôsobom. V hre je dokonca aj skonfiškovanie auta. Podarí sa podobný zákon presadiť?
Vydané  Text: 
V posledných dňoch rezonuje verejnosťou téma zhabania auta, ktorá sa aktuálne rieši v Poľsku. Tejto problematike sa v samostatnom článku venoval kolega Erik. Možnosť prepadnutia auta po spáchaní závažného dopravného priestupku v prospech štátu načrtol pred časom aj minister financií Igor Matovič. Stalo sa tak po tragickej nehode na Zochovej, kedy vodič pod vplyvom alkohol zabil piatich mladých ľudí. Zdá sa však, že problémy s cestnými pirátmi chcú podobným spôsobom riešiť aj v Rakúsku. Tamojší parlament totiž aktuálne pracuje na zákone, ktorý by umožňoval zhabanie auta.

Poľsko rieši alkohol za volantom: Opitému vodičovi zabavia auto, aj keď nespôsobí nehodu, alebo zaplatí pokutu v cene auta

Opitý vodič príde o auto aj bez toho, aby spôsobil nehodu, a v prípade šoférovania služobného auta zaplatí jeho ekvivalent - to sú niektoré z noviniek v predpisoch, ktoré vstúpia do platnosti už čoskoro v Poľsku.

### Za prekročenie rýchlosti prídete o auto Rakúski policajti sa v poslednej dobe často stretávajú s extrémnym prekročením maximálnej povolenej rýchlosti. V dôsledku takéhoto počínania na tamojších cestách vyhaslo už niekoľko ľudských životov. Teraz Leonore Gewessler (strana Zelených), ministerka životného prostredia, energetiky, dopravy, inovácií a technológií Rakúska, predstavila návrh zákona a zároveň ďalšie extrémne sprísnenie opatrení voči cestným pirátom. Svoj návrh navyše podložila dátami, ktoré prezrádzajú, že počas pandémie COVID-19 došlo k výraznému nárastu agresivity v cestnej premávke. Novela zákona si má posvietiť predovšetkým na vodičov, ktorí pravidelne prekračujú rýchlosť závažným spôsobom. Konfiškácia vozidla by mala podľa návrhu prebiehať v troch krokoch. Prvým z nich bude zadržanie vodičského oprávnenia až na pol roka vodičovi, ktorý prekročí rýchlosť v obci o 60 km/h a mimo obce o 70km/h. Okrem vodičského oprávnenia by malo dôjsť aj k dočasnému zadržaniu motorového vozidla maximálne na dva týždne.

Bodový systém na Slovensku je na spadnutie. Policajný prezident chce jeho zavedenie čo najskôr / Aktualizované

Aktualizované: Bodový systém pre vodičov by sa na Slovensku mohol zaviesť už počas najbližšieho obdobia. Policajný prezident chce od neho aj benefity pre poctivých vodičov.

### Trojkrokový systém V druhom kroku pripravovanej novely zákona sa majú preveriť skutočnosti spáchania závažného dopravného priestupku. Pokiaľ sa vodič už v minulosti viackrát dopustil podobného konania, bude mu vozidlo zadržané natrvalo a následne vydražené. Tretím krokom posúdenia priestupku má byť automatické skonfiškovanie motorového vozidla v prípade, že došlo k prekročeniu maximálnej povolenej rýchlosti v meste o 80 km/h a mimo mesta o 90 km/h. Podľa magazínu [Die Presse](https://www.diepresse.com/6223851/gewessler-will-autos-von-extremen-rasern-kuenftig-versteigern?ref=ues_a) je na stole aj otázka závažného prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti na vozidle, ktoré nepatrí vodičovi. Tu je problém v zákone, ktorý hovorí, že nemôže dôjsť k skráteniu vlastníckych práv tretích strán na dané vozidlo, avšak stále existuje cesta ako ho legálne skonfiškovať. Samozrejmosťou ale je zadržanie vodičského preukazu vodičovi, ktorý sa priestupku dopustil.

Nové evidenčné čísla prídu už v januári. Štát na nich ušetrí milióny eur. Kto ich bude vyrábať?

Od 1.1.2023 sa na našich cestách začnú objavovať autá s novým dizajnom evidenčných čísel. Kto sa postará o ich výrobu a koľko to bude stáť?

### Našli sa aj kritici Novela sa aktuálne dostala do štádia pripomienkovania. Očakáva sa, že k jej schváleniu dôjde ešte do konca tohto roka. Platnosť by mala nadobudnúť na začiatku druhej polovice roka 2023. Ak sa zákon podarí presadiť, pôjde už o druhé významné sprísnenie pravidiel za posledné mesiace. Ešte v roku 2021 došlo k markantnému zvýšeniu maximálnej možnej pokuty na 10-tisíc eur a celkovému zdvojnásobeniu sumy pokút ukladaných za porušenie pravidiel cestnej premávky. Podľa hovorcu tamojšieho rezortu dopravy nie je novelu z hľadiska legislatívy jednoduché implementovať, no sú na správnej ceste. Našli sa však aj kritici nového zákona. Sú nimi autokluby ÖAMTC a ARBÖ, ktoré dávajú do pozornosti, že nie je možné spravodlivo posúdiť odobratie auta. Niekto môže podľa nich takýto priestupok spáchať na aute za 1000 eur a niekto na aute za 100-tisíc eur. Oveľa menší trest pritom bude pre vodiča, ktorý sa priestupku dopustil na lacnejšom z áut. Okrem toho, autokluby upozorňujú aj na možné porušenie ústavy prístupom k cudziemu majetku. Ako celá situácia napokon dopadne je zatiaľ nejasné. Je však zrejmé, že podobne tvrdé tresty by sa uplatnili aj na našich cestách.

Slovensko plánuje zaviesť rýchlostné obmedzenia pre autá so spaľovacím motorom! A to je len začiatok

Slovensko sa chce zapáčiť Bruselu, plánuje diskriminovať vozidlá so spaľovacími motormi.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »