Nové evidenčné čísla prídu už v januári. Štát na nich ušetrí milióny eur. Kto ich bude vyrábať?

Od 1.1.2023 sa na našich cestách začnú objavovať autá s novým dizajnom evidenčných čísel. Kto sa postará o ich výrobu a koľko to bude stáť?
Vydané  Text: 
Od 1. januára 2023 vstupuje do platnosti viacero noviniek, ktoré sa istým spôsobom týkajú všetkých motoristov. Okrem toho, že sa zavádza nový skúškový proces v autoškolách, mení sa aj zákon o tabuľkách s evidenčnými číslami vozidiel. Po novom bude **tabuľka s evidenčným číslom viazaná na vozidlo** a bude možné ju **prenášať z auta na auto**. Zásadnejšou novinkou sú však zmeny v dizajne samotných evidenčných čísel.

Od 1. januára prídu veľké zmeny v prideľovaní evidenčných čísel. Mnohé sa zjednoduší a odpadnú aj niektoré poplatky. Dočkáme sa konečne aj nového štýlu TEČ?

Zmeny v prideľovaní TEČ a v ich tvare prídu do platnosti už o pár mesiacov. Novela zákona a prináša viaceré kľúčové novinky a zmiernenie nenávidenej byrokracie.

### O výrobu sa postará štát **Výrobu nových tabuliek s evidenčným číslom (TEČ) bude po novom zastrešovať štátna akciová spoločnosť Automobilové opravovne Ministerstva vnútra**. Od januára 2023 príde k spusteniu výroby nových TEČ, ktorá bude prebiehať **v zrekonštruovaných priestoroch štátnej akciovky v Banskej Bystrici**. Výhodou prenesenia zodpovednosti za výrobu na Automobilové opravovne Ministerstva vnútra je **finančná úspora, ktorá bude predstavovať až 25% oproti pôvodnej cene**. Za štyri roky by tak **štát mohol ušetriť až 4,8 milióna eur**. Taktiež štát získa aj dohľad nad samotným výrobným procesom a riadením spojeným s výrobou nových TEČ. Rezort vnútra podľa [TASR](https://www.teraz.sk/ekonomika/mv-tabulky-s-ec-od-statnej-firmy-ma/678766-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch) situáciu komentoval nasledovne: „*Technológia automatizovanej výroby tabuliek s evidenčným číslom je otestovaná a výrobný personál zaškolený. Opravovne vytvorili vo výrobe šesť pracovných miest na trvalý pracovný pomer.*“ Príprava výroby sa skladala s procesnej, materiálovej, technickej, dizajnovej a IT časti. Priestory novej výrobnej linky by mali byť pripravené k užívaniu najneskôr 15. decembra 2022.

Klasické testy v autoškole končia! Od nového roka prídu rozsiahle zmeny a skúšky budú ťažšie.

Slovensko je jednou z posledných krajín Európskej únie, kde sa záverečný teoretický test v autoškole robí stále papierovou formou. Od januára tomu bude koniec. Pripravte sa aj na zmeny v otázkach a v ich bodovaní.

### Návratnosť investície je päť rokov **Celkovo štát investoval do výroby vlastných TEČ približne dva milióny**. Ministerstvo vnútra predpovedá návratnosť investície v horizonte najbližších piatich rokov. Výhodou výroby vlastných tabuliek s evidenčným číslom je aj **zhodnotenie majetku štátnej akciovky**, ktorá je platiteľom dane zo zisku právnických osôb. O výrobu a distribúciu TEČ sa v minulosti starali prevažne súkromné firmy. Koncom minulého roka rezort vnútra uzavrel rámcovú zmluvu s českou spoločnosťou SPM Security Paper Mill. Do roku 2019 bola vlastníkom patentu na dizajn TEČ a dodávateľom firma Turčan Delta.

Polícia od 1. decembra spúšťa novú dopravno-bezpečnostnú akciu. Na koho sa zameria tentokrát?

Polícia v posledný mesiac roka 2022 spúšťa novú dopravno-bezpečnostnú akciu Advent. Chce si ňou posvietiť na všetkých vodičov aj chodcov. Ako dlho potrvá a aký je náš odkaz?




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.