Špičkové off-road navigácie Garmin Tread: Hotový multiplayer pre štvorkolky v teréne

Značka Garmin začiatkom tohto roka na veľtrhu CES 2022 predstavila viacero zaujímavých noviniek, medzi inými aj špecializované off-roadové navigácie série Tread. Navigácia a komunikácia v teréne neboli nikdy jednoduchšie.
Vydané  Text: 

Off-road navigácie pre náročných

Ide o zariadenia Garmin Tread, Tread Overland, Tread SxS. Sú to celkom nové navigačné systémy s najnovšími technológiami značky, ktoré rozširujú jej pôsobnosť aj do sveta mimo štandardnej cestnej siete. Tread obsahuje predinštalované topografické a cestné mapy Európy, Afriky vrátane Tracks4Africa, Stredného východu, Severnej a Južnej Ameriky, Austrálie a Nového Zélandu, pričom na fotorealistické vyobrazenie sa využívajú satelitné snímky od BirdsEye – tieto mapy si do zariadenie možno stiahnuť cez vstavané Wi-Fi, teda už úplne bez počítača. Prepojenie s počítačom alebo smartfónom pritom možné je, slúži na to aplikácia Tread (App Store, Google Play).

Garmin Tread SxS s 8" displejom
Skutočne ide o pôsobivé kúsky techniky, ktoré sa v podstatnej miere odlišujú od bežných jednoúčelových navigácií alebo navigačných aplikácií pre smartfóny. Ich sila totiž tkvie v robustnom vyhotovení tela, ktoré je vodotesné a prachuvzdorné (štandard IPX7). Dokonca do takej miery, že spĺňajú nároky amerického vojenského štandardu „810G“ s odolnosťou pred teplotnými výkyvmi a nárazmi. Výrobca tiež dbal na vec, s ktorou sa aj drahé mobilné telefóny ešte vždy nevedia celkom dobre popasovať – s dokonalou čitateľnosťou displeja v jasnom exteriéri a schopnosťou reagovať aj na dotyky s rukavicami. Veľkosť displejov sa líši v závislosti od modelov: Tread má 5,5 palca, Tread Overland 8 a 10 palcov a Tread SxS 8 palcov.
Garmin Tread Overland s 10" displejom
Hlavným účelom týchto produktov je poskytnúť profesionálnu navigáciu pre jazdcov na terénnych štvorkolkách a motocykloch v lesoch, na piesočných dunách či otvorených pláňach. Garmin už dnes ponúka možnosť nadefinovať si parametre vlastného vozidla v profi navigáciách pre karavany a nákladné vozidlá – a túto funkciu preniesol aj do sveta off-roadu prostredníctvom modelu Tread Overland. Prispôsobenie trasy podľa veľkosti a hmotnosti vášho stroja a preinštalované body záujmu iOverlander vám pomôžu nájsť miesto, kde sa môžete bezpečne utáboriť.
Garmin Tread 5,5" po pripojení externej bezdrôtovej kamery BC 40

Multiplayer v reálnom živote

Mimoriadnou funkciou off-road navigácií je tiež funkcia Groupe Ride Tracker, ktorá bude najlepšie známa všetkým, ktorí hrávajú multiplayerové hry. Priamo na obrazovke navigácie môžete vidieť polohy až 20 účastníkov výpravy. Zdieľanie polohy a preddefinované správy vám navyše umožnia ľahko zostať v spojení so svojimi priateľmi v skupine.
Vyobrazenie polôh účastníkov skupiny cez Groupe Ride Tracker na Garmin Tread 5,5"
Znie to vynikajúco, ale ešte pôsobivejšie je, že to funguje aj bez pokrytia mobilným signálom! Polohy jednotlivých jazdcov sa zobrazujú v reálnom čase na fotorealistickej mape s topografickým terénom a tiež v podobe bodov a šípok a vzdialeností k jednotlivcom, ktorí sú farebne rozlíšení. Dosah tejto lokalizácie sa líši v závislosti od prostredia, v lese je to do 1,6 kilometra a až 7,5 kilometra v otvorenom kopcovitom teréne, ale so sadou na montáž antény sa predĺži na takmer dvojnásobok.
Dosah komunikačnej funkcie Groupe Ride Tracker
Pridanou hodnotou je možnosť prepojenia so satelitným komunikátorom Garmin inReach pre obojsmerné textové správy, interaktívne SOS a informácie o počasí alebo robustnej bezdrôtovej kamery BC 40. Výrobca ponúka aj kompatibilitu a synchronizáciu s ďalšími zariadeniami Garmin, vrátane Garmin Group Ride Radio, digitálnej spínacej skrinky PowerSwitch a špecifických GPS sledovačov psov. Keď sa chystáte do náročného terénu, budú sa vám hodiť zabudované snímače, vrátane výškomeru, barometra, kompasu a ukazovateľov sklonu a natočenia (Tread Overland a SxS).
» Off-road navigačné zariadenia Garmin Tread si môžete zakúpiť cez e-shop autorizovaného distribútora Garmin.sk.  




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »