Blíži sa supercelárna búrka s veľkými krúpami, ako ochrániť auto a kto preplatí škody?

AKTUÁLNE UPOZORNENIE
Vydané  Text: 
Denník Topky.sk dnes informuje, že západné Slovensko bude čeliť supercelárnej búrke s veľkými krúpami a rizikom vzniku tornád, opiera sa pritom o avízo portálu Meteo Slovensko ([zdroj](https://www.topky.sk/cl/10/2149219/Na-Slovensko-sa-vali-pohroma–Meteorologovia-upozornuju-na-velke-krupy–supercelarna-burka-a-hrozba-tornada-)). Magazín iMeteo.sk tiež informuje, že východom Rakúska sa ženie supercela, ktorá mieri smerom na Záhorie a Moravu, **údajne padajú veľké krúpy** ([zdroj](https://www.imeteo.sk/clanok/nedaleko-slovenskych-hranic-vycina-supercela)).
Meteorológovia vydali výstrahy druhého stupňa pred búrkami pre Trnavský kraj a najmä pre okres Senica a Skalica. Supercelárna búrka sa má práve nachádzať v pohraničnej oblasti Slovenska, Rakúska a Českej republiky, pričom s búrkami so zvýšenou intenzitou bleskov sa dnes stretávajú aj obyvatelia Nitry, Trenčína a ich okolia. „Výrazná je aj blesková aktivita. Za dnešný deň detekcie bleskov v oblasti Slovenska, Česka a Rakúska zaznamenali vyše 40 000 úderov,“ [informuje iMeteo.sk](https://www.imeteo.sk/clanok/nedaleko-slovenskych-hranic-vycina-supercela). ### Ako ochrániť auto pred krúpami a búrkou? Ak viete, že sa do lokality, v ktorej máte zaparkované auto, blíži búrka s rizikom padania krúpov, zvyčajne sa nemusíte obávať o poškodenie auta. Karoséria aj okná vedia bez problémov odolať menším kúskom ľadu, pretože tie **padajú iba voľným pádom** a **vzhľadom na ich nízku hmotnosť nie sú nebezpečné**. Problémom sú ale väčšie krúpy, ktoré občas dosahujú veľkosť pingpongovej, zriedkavo aj tenisovej loptičky. Takýto kus ľadu dokáže v horšom prípade poškodiť lak karosérie, spôsobiť drobné preliačiny, prípadne **spôsobiť praskliny na čelnom skle automobilu**. Preto je vhodné pri avíze na väčšie krúpy svoje auto zaparkovať pod strechu, do garáže alebo ho prekryť obyčajnou platchtou. Aj tá môže zmierniť údery do takej miery, že karoséria aj sklá ostanú celkom bez poškodenia. Plachta však neochráni vaše auto v prípade, že na neho padne odlomený konár zo stromu, preto je rozumné parkovať na miestach, ktoré nie sú priamo pod a v blízkosti vysokých stromov. ### Kto uhradí škody po krúpoch? Ak nastane situácia, že krúpy, padadajúci konár alebo dažďová voda poškodia vaše vozidlo, nemôžete očakávať, že vám bude škoda preplatená z povinného zmluvného poistenia PZP. Povinné zmluvné poistenie totiž kryje škody na majetku a zdraví toho druhého, ktoré ste spôsobili vy počas prevádzky vozidla. Eventuálne krytie takýchto škôd zohľadňuje **v prvom rade havarijné poistenie**, v ktorom máte v rámci rozsahu krytia zahrnuté aj škody spôsobené prírodnými živlami. Niektoré poisťovne ponúkajú aj **možnosť doplnkového pripoistenia k PZP**, ktoré má zahŕňať aj škody spôsobené živelnými pohromami, v takomto prípade môže byť škoda krytá tiež. V prípade nálezu škody na vozidle v dôsledku búrky **dôsledne fotograficky zdokumentujte stav vozidla**, ako aj jeho okolie a **kontaktujte poisťovňu**, v ktorej máte uzatvorené havarijné poistenie. Operátor vás usmerní pri korektnom vyplnení správy o udalosti a ďalších krokoch.

Pri neustálom vylepšovaní motorov je nevyhnutné inovovať aj palivá

Ako vo všetkých technologických odvetviach, aj v oblasti palív pre spaľovacie motory prebieha neustály vývoj. Špecialisti zo spoločnosti OMV v spolupráci s poprednými výrobcami áut, výskumnými centrami a univerzitami neustále pracujú na inováciách.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.