Pozor na zmeny zákonov v Poľsku: nový postup policajnej kontroly, zipsovanie a ďalšie novinky

Mnoho Slovákov sa v predvianočnom období vyberie na nákupy do lacnejšieho Poľska. Aby ste však skutočne ušetrili, dajte si pozor aj na zmeny na cestách, ktoré by vašu cestu značne predražili.
Vydané  Text: 
Slováci zo severných regiónov sa v tomto období často rozhodnú pre nákupy v susednom Poľsku s cieľom ušetriť alebo zažiť vianočnú atmosféru. Rovnako ako u nás dochádza k neustálym zmenám v pravidlách cestnej premávky, pozor by ste si mali dávať aj na cestné kontroly v Poľsku. Podľa nových poľských pravidiel, ak vás zastaví policajt a žiada vás o predloženie dokladov, **doklady musíte vytiahnuť pomaly, odovzdať ich policajtovi a dať si ruky na volant**. Ak tak neurobíte a začnete vyťahovať či hľadať doklady príliš rýchlo, môže si ich policajt vybrať sám. Cieľom tohto opatrenia je **zvýšenie bezpečnosti policajtov** a predchádzanie zbytočným hádkam. V prípade nedodržania pokynov hrozí vodičovi pokuta vo výške 500 zlotých, čo predstavuje v prepočte 117 eur. V prípade, že by prípad dospel až na súd, suma by sa zvýšila na 3000 zlotých, čiže približne 701 eur. Aj keď sa môže zdať toto nové nariadenie zvláštne, **stúpajúci počet incidentov vodičov s policajtmi** núti Poliakov k takýmto radikálnym krokom. Či však celú situáciu iba nezhoršia, ukáže až čas. K najnovším zmenám tiež patrí **povinnosť vytvárať záchranársku uličku a zipsovité radenie**. Nezabudnite teda aj v tomto hektickom čase, kedy sú cesty preplnené sviatočnými vodičmi a nervóznymi ľuďmi, ktorí potrebujú za každú cenu nakúpiť čo najviac, byť ohľaduplní k ostatným vodičom aj policajtom.

Povinné zipsovanie už aj bez značky! Nové zmeny pre motoristov, cyklistov a kolobežkárov stručne a prehľadne

V stredu schválila vláda SR návrh na novelu cestného zákona. Tieto zmeny zatiaľ nie sú v platnosti, s najväčšou pravdepodobnosťou ale prejdú všetky návrhy.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!