Mercedes zachraňuje sedany! Nový model EQS vytrie zrak všetkým SUV

Frankfurtský autosalón je tento rok plný štúdií a konceptov, ktoré nám odhaľujú to, akým smerom sa bude vzhľad a prevedenie automobilov v blízkej budúcnosti uberať. Len máloktorý koncept však nájdete v karosárskej verzii sedan. A keď už si všetci začínali pomaly myslieť, že sedany sú vecou minulosti, **automobilka Mercedes-Benz prišla s nádherným konceptom svojej budúcej vlajkovej lode na alternatívny… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Frankfurtský autosalón je tento rok plný štúdií a konceptov, ktoré nám odhaľujú to, akým smerom sa bude vzhľad a prevedenie automobilov v blízkej budúcnosti uberať. Len máloktorý koncept však nájdete v karosárskej verzii sedan. A keď už si všetci začínali pomaly myslieť, že sedany sú vecou minulosti, **automobilka Mercedes-Benz prišla s nádherným konceptom svojej budúcej vlajkovej lode na alternatívny pohon s označením EQS.**
Samozrejme, ide o **elektromobil s udávaným dojazdom až 700 kilometrov na jedno nabitie.** Môže za to nielen zväčšená kapacita batérií, ale aj samotný vzhľad auta. V porovnaní s elektrickými SUV je sedan podstatne aerodynamickejší, čo výrazne zlepšuje dojazd. Akumulátory sa nachádzajú už tradične v podlahe a v kombinácii s dvojicou elektromotorov dosahuje systémový výkon tohto konceptu hodnotu 350 kW (476 koní).
Zaujímavý je tiež údaj zrýchlenia na stovku za 4,6 sekundy. Napriek tomu však EQS neslúži len ako ukážka pokročilej techniky, automobilka **týmto konceptom predstavuje nový dizajnový smer značky.** Už na prvý pohľad môžeme napísať, že Ide o pokračovanie jazyka predstaveného pri sériovom modeli EQC, avšak s niekoľkými zaujímavými drobnosťami navyše.
Čo pri sériových modeloch určite nenájdete je vysvietená predná maska. **Vpredu je zakomponovaných až 940 diód, ktoré vytvárajú unikátnu svetelnú architektúru.** Zadnej časti potom dominuje 229 červeno žiariacich diód v tvare znaku automobilky. Napriek možnosti autonómnej jazdy Mercedes zdôrazňuje, že Vision EQS stále myslí na vodiča, a tak **ponúka usporiadanú a úplne funkčnú prístrojovú dosku s volantom.**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.