Američania overovali bezpečnosť detí v autách, Toyota, Lexus a Subaru dopadli na výbornú

Americká organizácia pre bezpečnosť cestnej premávky IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) zverejnila výsledky najnovších testov inštalácie detských autosedačiek v automobiloch. Výborné výsledky získali Toyota a Lexus, ako aj Subaru.
Vydané  Text: 
### Lexus, Toyota a Subaru sú na špičke v bezpečnosti V tohtoročných testoch získali **najvyššie ocenenie Good+** modely Lexus RX a UX, Toyoty Avalon, Camry, Corolla hatchback, Prius a RAV4. Vozidlá značky Lexus a Toyota získali 7 najvyšších hodnotení a jedinou značkou, ktorá dosiahla rovnako vysoké skóre, bolo Subaru. Stojí za zmienku, že Lexus bol tiež jediným producentom prémiovej triedy, ktorého dva modely získali najvyššie skóre. Dobré hodnotenie Good bolo udelené aj ďalším vozidlám japonských značiek. V prípade Lexusu je to ES, IS, NX a RC, v prípade značky Toyota modely C-HR, Highlander a Prius Prime.
### Dôležité kritériá Pri hodnotení brali odborníci z IIHS do úvahy to, ako hlboko sú upevňovacie prvky autosedačky v priestore medzi operadlom a sedadlom a aký uhol vytvárajú. Posudzovali tiež silu potrebnú na pripevnenie autosedačky do úchytného systému, ako aj umiestnenie horných upevňovacích popruhov.
### Kto vykonával testy? Organizácia pre bezpečnosť cestnej premávky IIHS od roku 2015 testuje nové modely automobilov aj z hľadiska jednoduchosti upevnenia detských autosedačiek. Vychádza z predpokladu, že čím je montáž autosedačky jednoduchšia, tým väčšia je pravdepodobnosť, že bude upevnená správne a zaručí maximálnu ochranu vo chvíli nehody. Na americkom trhu platí pre správny spôsob pripevnenia detských autosedačiek k automobilu normovaný spôsob LATCH (Lower Anchors and Tethers for Children), ktorý je ekvivalentom európskeho ISOFIX-u.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.