Fotogaléria:Elektromobily vymenia batérie aj v Nitre

Novinka nebude len krajšou náhradou Merivy. Do triedy malých crossoverov prináša zaujímavé technické vychytávky, ktoré uľahčia život nielen mamičkám.


Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše. Opel Meriva nikdy nebola tým najkrajším autom. Poslednej generácii k predajnému úspechu nepomohli ani dvere v štýle Rolls Royce a Opel sa rozhodol prísť s nástupcom, ktorý bude kombinovať praktickú stránku MPV a vzhľad SUV.

Pokiaľ sa jedná o kríženie, nemusí to dopadnúť vždy dobre. Pri pohľade na Crossland X si však môžeme vydýchnuť. Predná časť kopíruje nový smer značky a pripája sa k bestselleru Mokka X. Novinka pôsobí robustne aj vďaka bohatému oplastovaniu a výraznej maske chladiča. Nesmieme zabudnúť ani na predné svetlomety s charakteristickým LED denným svietením v tvare dvojitého krídla (za príplatok dostupné aj adaptívne reflektory AFL LED). Príjemne prekvapila aj možnosť individualizácie strechy a elegantné orámovanie okien, ktoré netradične zachádza až k zadným svetlometom.

S dĺžkou 4212 milimetrov, šírkou 1765 milimetrov a výškou 1590 milimetrov je Crossland X o chlp menší ako Mokka X, no v interiéri by sme to podľa automobilky poznať nemali. Vďaka zvýšenej polohe sedenia a pomerne veľkému preskleniu, má vodič z automobilu lepší výhľad. Pasažieri sediaci vzadu budú mať možnosť posúvať zadnú lavicu v pozdĺžnom smere až o 150 mm, čím môžu ovplyvniť veľkosť batožinového priestoru, ktorého základný objem patrí k tým väčším v rámci triedy (410–520 litrov). Úplným sklopením zadných sedadiel sa dá batožinový priestor zväčšiť na objem 1255 litrov. Z hľadiska komfortu určite mnohí ocenia aj ergonomické sedadlá s certifikátom AGR či panoramatickú strechu, ktorá ešte viac presvetlí interiér.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Opel nezabúda ani na elektronickú výbavu a bezpečnostných asistentov. Nový Crossland X ponúkne infotaiment IntelliLink s farebným 8“ dotykovým monitorom, kompatibilným s Apple CarPlay a Android Auto. Bezpečnosť podporí head-up displej, ktorý zobrazí všetky podstatné informácie priamo v zornom poli vodiča. S parkovaním pomôže nová cúvacia kamera, ktorá zachytáva až 180 stupňový pohľad okolo vozidla. Samostatnú pozornosť si zaslúži aj systém On Star. Ten pomôže pri odcudzení vozidla, jeho diagnostike a pri nehode dokonca sám privolá pomoc na miesto nehody.

Motory zatiaľ Opel nijako nešpecifikoval. Vzhľadom na platformu zdieľanú s koncernom PSA predpokladáme, že sa pod kapotou objavia motory PSA. Pôjde o známe motory, trojvalce 1,2 litra s označením Pure Tech a naftové štvorvalce 1,6 HDi. No túto informáciu Opel však túto informáciu zatiaľ nijako nepotvrdzoval a možné je aj to, že pod kapotou sa napokon objavia agregáty z regálov Opel.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.