Fotogaléria:Ako veľmi sa môžu dve autá podobať?: BMW verzus CEO VIDEO!!!

Už viac ako dva roky pracuje Opel na inovatívnom systéme adaptívnych svetlometov, ktoré priamo reagujú na smer pohľadu vodičových očí. Na sériovú výrobu si zatiaľ počkáme.


Opel Eye-Tracking funguje na princípe snímania vodičových očí špeciálnym kamerovým modulom, ktorý využíva centrálnu fotokameru a periférne infračervené senzory.
Modul je schopný pracovať s frekvenciou cez 50 snímok za sekundu, ktoré v reálnom čase vyhodnocuje palubný softvér a určuje, ktorým smerom sa vodič práve pozerá. Podľa smeru pohľadu oká sú potom natáčané hlavné svetlomety. Svetlomety vedia reagovať na horizontálne aj vertikálne pohyby očí, posvietia teda lepšie nielen do zákruty, ale aj do kopca či za horizont. Mimochodom, Opel sa týmto spôsobom hrá tiež s ovládaním intenzity svetelného lúča.

Najväčšou výzvou konštruktérov je bezpochyby optimalizácia ovládacieho programu, teda nájdenie správnej odozvy medzi pohybom očí a reakciami svetlometov. Logicky nie je žiaduce, aby svetelné lúče bežali presne podľa pohybu očí, rovnako tak nesmie reagovať na vodičovo „kochanie sa krajinou“. Súčasťou systému je preto aproximačný algoritmus, ktorý sa snaží, aby svetlomety menili smer lúčov plynule, oku prirodzene, a hlavne aby svietili vodičom očakávaným smerom.

Svoje problémy tu totiž robí tiež ľudská prirodzenosť: svetelný lúč sa nesmie hýbať príliš rýchlo aj preto, že by vodičovi mohol spôsobiť dezorientáciu či dokonca nevoľnosť. Na to si napokon musia dávať pozor aj dnešné adaptívne svetelné systémy. Termín predstavenia funkčného prototypu verejnosti je zatiaľ neznámy, všetko je v štádiu návrhov a prototypov. Ale kto vie, možno ide o vec, ktorú za 30 rokov budeme vnímať ako úplnú samozrejmosť.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.