Keď technika v aute dáva zmysel: Nový Peugeot 308 má 8 pomocníkov, ktorí uľahčia každodenný život

Osem malých technologických skvostov, ktoré sa prvý raz dostali iba do modelu PEUGEOT 308, alebo pochádzajú z vyšších tried, uľahčí každodenný život jeho užívateľov.
Vydané  Text: 

Nový Peugeot 308 nás zaujal prakticky okamžite, ako sa odhalil verejnosti. No a keď sme potom mali možnosť ho prvýkrát vyskúšať a následne aj testovať, presvedčil nás o svojich kladoch znova. Ukazuje sa, že francúzsky výrobca venoval modelu mimoriadnu pozornosť, pretože si uvedomuje, akú dôležitú úlohu zohráva pri formovaní obrazu európskej mobility. Aj vďaka tomuto apelu na detaily si od uvedenia na trh získal nový Peugeot 308 vyslúžil viacero ocenení za kvalitu a modernosť svojej technologickej výbavy. A pritom je jedno či ide o jeho mimoriadne efektívne plug-in hybridné, benzínové alebo naftové motory, najnovšiu generáciu jeho jazdných asistenčných systémov, nový PEUGEOT i-Cockpit alebo jeho nový informačno-zábavný systém i-Connect Advanced. Konštruktéri automobilky venovali **osobitnú pozornosť aj detailom, ktoré uľahčujú každodenný život**. V tomto príspevku predstavujeme 8 technologických skvostov, ktoré prináša práve nový model PEUGEOT 308. > [Chcete sa o PEUGEOT 308 dozvedieť viac? Navštívte webové stránky peugeot.sk](https://www.peugeot.sk/nase-modely/novy-308.html)
### #1 HD parkovacia kamera s čistiacou tryskou: pre dokonalý výhľad Všetci vieme, že parkovacia kamera sa stala klasickým pomocníkom najmä pri parkovaní, no nový PEUGEOT 308 zaručuje dokonalý výhľad dozadu aj vďaka obrazu vo vysokom rozlíšení a tryske na čistenie šošoviek. Aby sa odstránili nanesené nečistoty, ktorými trpia zadné kamery, Peugeot nainštaloval na zadný nárazník nového modelu 308 trysku, ktorá je napojená na rozvod s kvapalinou do ostrekovačov. Použitie ostrekovača zadného okna automaticky spustí aj čistenie šošovky zadnej kamery.
### #2 Monitorovanie mŕtveho uhla s väčším dosahom: bezpečnejšie z väčšej vzdialenosti Vďaka ultrazvukovým radarom s dlhým dosahom dokáže systém sledovania mŕtveho uhla na novom modeli PEUGEOT 308 rozpoznať priblíženie sa vozidla až na vzdialenosť 75 metrov, čo je výrazne viac v porovnaní s 25 metrami v prípade bežného systému. To umožňuje, aby vodič dostal varovanie blikajúcim signálom vo vonkajšom zrkadle skôr a to napríklad na príchod auta alebo motocykla rútiaceho sa do slepého uhla vzadu vysokou rýchlosťou. Vďaka zväčšenému dosahu systém zabezpečuje dohľad, ktorý v prípade potreby pokrýva oba jazdné pruhy vpravo aj vľavo od nového modelu PEUGEOT 308.
### #3 Upozornenie na premávku vzadu: oči aj vzadu Keď vodič napríklad cúva z parkovacieho miesta, tento systém vďaka radarom inštalovaným v nárazníku upozorní na iné vozidlá, bicykle alebo chodcov približujúcich sa zozadu. Systém od rýchlosti 10 km/h deteguje akúkoľvek pohybujúcu sa prekážku na vzdialenosť až 40 m. Na stredovej dotykovej obrazovke sa následne zobrazí výstraha a zaznie zvukový signál.
### #4 Svetlomety PEUGEOT Matrix LED: teraz môžete neustále jazdiť s diaľkovými svetlometmi Kto by nesníval o tom, že bude môcť jazdiť v noci so stále zapnutými diaľkovými svetlometmi, aj keď je v blízkosti ostatných účastníkov cestnej premávky? Teraz je to možné vďaka technológii PEUGEOT Matrix LED, ktorá je súčasťou štandardnej výbavy modelu PEUGEOT 308 vo verziách GT/GT Pack. Tieto diaľkové svetlá tvorí 20 LED diód, ktorých osvetlenie a výkon sa neustále upravujú podľa vonkajších podmienok. Tie sníma kamera umiestnená v hornej časti čelného skla. Keď sa vozidlo blíži (buď idúce vpredu, alebo oproti), segmenty diaľkových svetiel okolo rozpoznaného vozidla stmavnú a zoslabnú, aby vytvorili tieňový tunel, takže vodič nie je oslepený, zatiaľ čo okolitá oblasť zostane jasne osvetlená.
### #5 Konfigurovateľné tlačidlá i-Toogles: palubná doska šitá na mieru Používateľ nového PEUGEOT 308 si môže niektoré ovládacie prvky na palubnej doske prispôsobiť podľa vlastných potrieb. Od úrovne výbavy Allure možno piatim tlačidlám i-Toogles umiestneným pod stredovou dotykovou obrazovkou ľubovoľne priradiť funkcie, ktoré vodič alebo spolujazdec najčastejšie využívajú. Ide napríklad o skratky ku konkrétnym nastaveniam klimatizácie, rádiostaníc, priame voľby na obľúbené telefónne kontakty, navigáciu domov a mnohé ďalšie.
### #6 Systém kvality vzduchu: dýchajte, o zvyšok sa postará 308 Na zlepšenie ochrany cestujúcich je nový PEUGEOT 308 vybavený systémom AQS (Air Quality System), ktorý neustále monitoruje kvalitu vzduchu vstupujúceho do priestoru pre cestujúcich a v prípade zistenia znečistenia automaticky aktivuje funkciu recirkulácie. AQS od úrovne GT dopĺňa Clean Cabin, systém úpravy vzduchu s filtráciou znečisťujúcich plynov a častíc. Aktuálny stav kvality vzduchu sa navyše zobrazuje aj na centrálnom dotykovom displeji.
### #7 – Hlasový asistent OK Peugeot: šepkať autu priamo do uška Najjednoduchší spôsob, ako aktivovať niektoré funkcie vášho auta, je hovoriť s ním! Rovnako ako niektoré modely z vyšších radov, aj nový PEUGEOT 308 je sériovo vybavený hlasovým asistentom, ktorý využíva pokyny vyslovené prirodzeným jazykom, aby vám sprístupnil všetky funkcie súvisiace s infotainmentom (hovory, rádio, hudba, navigácia a ďalšie) a s klimatizáciou (nastavenie teploty a podobne). A aby bolo možné odpovedať na akékoľvek otázky, funkcia OK Peugeot obsahuje aj palubnú dokumentáciu či návody.
#### #8 – Aplikácia My Peugeot: motorista a mentalista? Ako všetci zákazníci automobilky PEUGEOT, aj majitelia nového modelu PEUGEOT 308 môžu používať aplikáciu MyPeugeot. Táto aplikácia umožňuje používateľom spustiť alebo naplánovať kúrenie alebo klimatizáciu na diaľku tak, aby bola teplota v interiéri pripravená presne v momente, keď vyrazia na cestu. Okrem poskytovaného komfortu táto funkcia optimalizuje aj dojazd plug-in hybridnej verzie (ak je aktivovaná): kúrenie alebo klimatizácia potom počas prvých minút jazdy spotrebujú menej energie. Aj na plug-in hybridných modeloch vám aplikácia MyPeugeot® umožňuje na diaľku kontrolovať, spúšťať a plánovať nabíjanie batérie. > [Chcete sa o PEUGEOT 308 dozvedieť viac? Navštívte webové stránky peugeot.sk](https://www.peugeot.sk/nase-modely/novy-308.html)








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.