Kia sa v predajoch umiestnila v najlepšej päťke Európy, medziročne vyrástla až o 12,5 percenta

Na Slovensku sa v apríli predalo 751 kusov vozidiel značky Kia, čo predstavuje 12,4 % trhový podiel.
Vydané  Text: 

* **Trhový podiel za apríl sa vyrovnal januárovému rekordu 5,7 %** * **Minulý mesiac predala Kia v Európe celkovo 47 725 vozidiel, čo je o 12,5 % viac než za rovnaké obdobie predošlého roka** * **Úspech automobilky Kia odporuje celkovému trendu na trhu, ktorý v apríli zaznamenal 20,2 % pokles** * **Vďaka týmto údajom sa Kia posunula v rebríčku výrobcov na piatu priečku** * **Na Slovensku sa v apríli predalo 751 kusov vozidiel značky Kia, čo predstavuje 12,4 % trhový podiel** Údaje, ktoré uverejnilo Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA), odhaľujú, že Kia si v apríli zaistila na európskom trhu významný podiel 5,7 %. Týmto výsledkom značka dorovnala rekordný trhový podiel, ktorý dosiahla v januári, vďaka čomu sa zaradila medzi päť najúspešnejších výrobcov za daný mesiac. Počet zaregistrovaných vozidiel Kia na trhoch v EÚ, EZVO a Spojenom kráľovstve dosiahol v apríli 47 725, čo v porovnaní s rovnakým mesiacom predchádzajúceho roka predstavuje nárast o 12,5 %. Celkovo zaznamenal trh s osobnými vozidlami za daný mesiac 20,2 % pokles. S výnimkou pandemického roka 2020 tak išlo na európskom trhu o najslabší apríl z hľadiska objemu predaja, odkedy sa tieto údaje evidujú. „Na európskom automobilovom trhu došlo minulý mesiac k poklesu, Kia však dosiahla nárast objemu aj trhového podielu,“ povedal **Jason Jeong, prezident spoločnosti Kia Europe**. „Tieto najnovšie údaje dokazujú, že Kia je v tomto roku najrýchlejšie rastúcou značkou v rámci Európskej únie. A hoci má dnes zákazník obrovský výber, majitelia vozidiel Kia uznávajú hodnotu, ktorú naša výnimočná ponuka produktov zohráva pri presadzovaní udržateľnejšej budúcnosti. Viac ako tretinu zo všetkých našich predaných vozidiel za tento mesiac tvorili elektrifikované modely. Súčasne s rastúcim radom elektrifikovaných vozidiel a neustálym rozširovaním našej ponuky v oblasti zdieľanej mobility Kia skutočne vytvára ,pohyb, ktorý inšpiruje‘.“ Najpredávanejšími modelmi Kia za mesiac apríl boli nový Sportage s počtom 8 368 kusov, rodina vozidiel Ceed s počtom 7 995 kusov a elektrifikované vozidlá modelového radu Niro s počtom 6 735 kusov. V rámci plnenia svojej stratégie pod názvom Plán S si Kia vytýčila plány na kompletný rad elektrifikovaných modelov do roku 2035, pričom do roku 2027 sa ponuka rozšíri o celkovo 14 modelov na batériový elektrickým pohon. Nedávno sa automobilka podelila o plány vybudovať v Kórei svoju prvú továreň na výrobu vozidiel na špeciálne účely (PBV), ktorá podporí jej ambíciu stať sa svetovým lídrom na trhu s týmto typom vozidiel.
### Slovenské predaje značky Kia Na Slovensku sa v apríli predalo 751 kusov vozidiel značky Kia, čo predstavuje trhový podiel 12,4%. Celkovo sa od začiatku roka predalo na Slovensku 2 767 Kia vozidiel, čo predstavuje 10,9% trhový podiel. **Najpredávanejšími modelmi boli rodina Ceed s počtom 1 146 kusov**, nasledoval model **Sportage s 769 kusmi vozidiel** a trojicu najúspešnejších modelov uzatvára model **Rio s 226 predanými kusmi**. Pričom Kia je v segmente elektromobilov na Slovensku nielen v apríli, ale za všetky štyri mesiace roka 2022 na 1. priečke, čo znamená, že sa jej podarilo predať najviac elektromobilov, konkrétne 62 kusov.

TEST: Kia ProCeed GT 1.6 T-GDi v redakčnom teste prekvapila skoro po každej stránke

Vyskúšali sme to najlepšie, čo vie Kia ProCeed ponúknuť: výbavu GT s 1,6-litrovým dvestokoňovým motorom.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.