Vrecková raketa | Test Mercedes-AMG CLA 45 S 4Matic+ Shooting Brake

Jazdiť s týmto autom v meste je čisté mrhanie jeho talentom.
Vydané  Text: 
Výkon 310 kW (421 k) z benzínového 2-litrového motora si zaslúži nielen pozornosť, ale aj zápis do Guinessovej knihy rekordov. Je to totiž momentálne najvyšší výkon, ktorý dokážu sériové motory vydolovať z jedného litra objemu. Zvlášť, keď ho podporuje 500 Nm krútiaceho momentu. A že ho dal Mercedes do vozidla, ktoré má z kompaktných vozidiel azda najväčšie úžitkové vlastnosti (teda, okrem Triedy B)? U nás to znamená plusové body za odvahu.
Agresívne tvary vozidla naznačujú, že jeho výkon si vie poradiť s akýmikoľvek výzvami. Svedčí o tom aj zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 4 sekundy či maximálna rýchlosť, ktorá sa končí až na 270 km/h. To je viac, ako bežne dohodnuté obmedzenie na 250 km/h. Interiér? V tomto smere je to čistokrvné AMG. Sedadlá, ktoré vám poskytnú oporu presne tam, kde ju potrebujete, so širokými možnosťami nastavenia, takže sa pohodlne usadíte s akoukoľvek telesnou schránkou (vzadu je to už stiesnenejšie) a volant s tlačidlami na zmenu režimov jazdy aj nastavenia podvozka či klapiek vo výfuku.
Toto je naozaj miesto pre odvážnych, prípadne takých, ktorí presne vedia, ako s enormným výkonom, ktorý aktívne smeruje na všetky štyri kolesá, naložiť.
Jazdiť s týmto autom v meste je čisté mrhanie jeho talentom. Samozrejme, že to ide a ak chcete, tak medzi semaformi ťažko nájdete konkurenciu, no nie je to jeho prirodzené prostredie. Pezinská Baba, Čertovica, Šturec, Jahodná. Tam sa cíti ako doma. Prípadne iné zakrútené cesty. Ako napríklad na Záhorí a v okolí Myjavy, kam sme ho zobrali, aby ukázal svoj talent.
Súhra podvozka a pohonu všetkých kolies dokázala udržať vozidlo v neutrálnom stave až nebezpečne dlho. Až to vyzeralo tak, že skôr nájdete limity svojho organizmu, ako dostanete auto na hranu.
A tie zvukové efekty! V režime Sport a ešte viac Sport+ sa z výfuku ozýva nádherné radostné volanie výkonu, ktorý sa teší z toho, že môže naplno odhaliť svoj potenciál.
Ak by sa niečo stalo, môžete sa plne spoľahnúť na brzdy. Ich účinok sa rovná vyhodenej kotve. Jasné, podvozok je tvrdší, no nie až tak, aby vás trestal za voľbu výkonného vozidla. Je to plnokrvné športové vozidlo, ktoré presne vie, čo to znamená maximálna zábava v kompaktnom balení. Keď sme pri balení – na batožinu čaká 505 až 1 370 dm3. To znamená, že s týmto autom môžete vyraziť za akoukoľvek zábavou a množstvo zábavy si užijete už cestou.
Technické údaje Mercedes-AMG CLA 45 S 4Matic+ SB
Motor preplň. benzínový R4, 1 991 cm3
Výkon 310 kW (421 k) pri 6 750 ot./min.
Krútiaci moment 500 Nm pri 5 000 – 5 250 ot./min.
Pohon a podvozok 8-st. automatická prevodovka, pohon všetkých
kolies, vpredu McPherson, vzadu multilink. Brzdy kotúčové
s vnútorným chladením. Pneu. 255/35 R19.
Batožinový priestor 505/1 370 dm³
Rozmery 4 688 × 1 830 × 1 442 mm, rázvor 2 729 mm,
Pohotovostná/celková hmotnosť 1 630/2 175 kg, objem nádrže 51 l.
Najvyššia rýchlosť 270 km/h
Zrýchlenie 0 – 100 km/h 4,0 s
Spotreba WLTP 8,4 – 8,2 l/100 km
Emisie CO2 191 – 188 g/km
Cena/testované auto 69 786/85 014 €
Konkurenti Audi RS3 Sportback, BMW M235i GC




Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.




Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!