Najvyšší výkon má pri 11-tisíc otáčkach. Test Renault Zoe Intens R135 Z.E. 50

Skončilo s lacnými plastovými obloženiami a nelichotivý detailmi v interiéri. Nové Zoe je komfortný elektromobil s hodnotným interiérom, ktorý si zaľúbite.
Vydané  Text: 

Budúcnosť osobnej dopravy v Európe má byť vraj práve takáto. Malé, úsporné a elektrické auto pre piatich pasažierov, ktorí sa síce nebudú vyžívať v luxuse, ale odvezú sa z bodu A do bodu B v relatívnom pohodlí a predovšetkým s nulovými lokálnymi emisiami. Je toto aj vaša budúcnosť? Vaše budúce auto? Netvrdíme, že nevyhnutne áno, ale s tou elektrinou to vyzerá dosť vážne a Renault Zoe je najpredávajší európsky elektromobil… no, ktovie, za akým volantm budete sedieť tak o desať rokov. Nový Renault Zoe si môžete na Slovensku kúpiť od 31 900 eur, a to vo výbave Life. Predáva sa ešte vo výbave Zen (od 33 500 eur) a my sme Renault Zoe tretej generácie sme testovali v konfigurácii Intens R135 Z.E. 50, čo znamená elektrický pohon s maximálnym výkonom 100 kW (135 k) a najvyšším krútiacim momentom 245 Nm. Akcelerácia je celkom pôsobivá, 9,5 sekundy je pekný údaj, v mestskej prevádzke ale viac oceníte akceleráciu z nuly na 50 km/h pod štyri sekundy. Cena verzie Intens začína na sume 35 500 eur, ale cena nášho vozidla dosiahla ešte o niečo viac, presne 37 700 eur. Mohli za to doplnkové možnosti konfigurácie, avšak cenový rozdiel 2 200 eur v porovnaní s východiskou konfiguráciou výbavy Intens je veľmi prijateľný. To sú však všetko cenníkové ceny, **tie reálne sú o niekoľko tisíc nižšie**, pretože predajcovia ponúkajú zľavy na úrovni až 4 000 eur. ### Renault Zoe – slovenský cenník (október 2020) ### Zoe na cestách Zoe disponuje jazdnými vlastnosťami porovnateľnými s predchádzajúcou generáciou, vozidlo je svižné, obratné, dynamické, zároveň má tendencie nakláňať sa a pri dôraznej akcelerácii do zákruty často pocítite zásahy stabilizačného systému. Ponúka manévrovateľnosť na veľmi solídnej úrovni, vďaka kompaktným rozmerom a rázvoru 2 588 mm pôsobí dojmom vysokej elektrickej motokáry. So Zoe si tak užijete veľa zábavy za volantom.
Škoda, že posed nie je o niečo nižší, na druhej strane takto spĺňa nároky na komfort, ktorý jeho cieľová skupina vyhľadáva. Elektromobil totiž necieli len na mladých, ale aj na seniorov. Parkovať s týmto autom je potešenie, najmä s kamerovým systémom a senzormi, za ne si ale priplatíte tri stovky.
Týždenný test som uzatvoril so spotrebou energie 15,2 kWh/100 km, čo s 52 kWh akumulátorom sľubuje dojazd asi 330 kilometrov. Podľa metodiky NEDC nové Zoe prejde do 386 kilometrov, po skúsenosti ale potvrdzujem, že tento údaj je podcenený, pretože v reálnych podmienkach môžete prekročiť aj magických štyristo kilometrov. Budete len musieť akceptovať zásadné obmedzenie dynamiky výberom jazdného režimu ECO, mať zaradené „béčko“ a predvídať. Na druhej strane to prospeje komfortu pasažierov, ktorí nebudú trpieť na prudké zrýchlenia. Tie vedia byť v elektromobiloch značne nepríjemné.
* **Motor: elektrický synchrónny** * **Výkon**: 100 kW (135 k) pri 4 200 – 11 163 ot./min. * **Krútiaci moment** 245 Nm pri 1 500 – 3 600 ot./min. * **Akumulátor**: napätie 400 V, kapacita 52 kWh, 192 článkov * **Pohon a podvozok**: aut. prevodovka (1-stup. reduktor), pohon predných kolies, vpredu MacPherson, vzadu vlečná náprava s torznou priečkou * **Spotreba**: 167-177 Wh/km * **Dojazd**: ~386 km ### Interiér už neodstraší ani fanúšika vyššej triedy [Keď som testoval druhú generáciu Renaultu Zoe](https://www.autoviny.sk/testy/118881/test-renault-zoe-ze-r90-intens-skutocne-presvedcivy), miernu kritiku som smeroval na vyhotovenie interiéru. Nazval som ho veľmi jednoduchým, reagoval som tak na tvrdšie plastové obloženia a celkový dojem šetrenia nákladov. Lenže v tretej generácii je všetko inak. Rozsiahle čalúnenie, príjemné materiály, ergonomické usporiadanie interiéru, elektronická radiaca páka „E-Shifter“, to všetko dokazuje veľké úsilie dizajnérov a inžinierov. Všetko je kvalitné, od spätných väzieb ovládačov až po materiály podláh odkladacích priestorov.
Zvlášť chcem pochváliť priestor s indukčnou nabíjačkou, ktorý fakticky núti vodiča nevenovať sa mobilu, ale jazde. K tomu poctivé otočné ovládače klimatizácie, prehľadný a rýchly systém Easy Link s podporou Android Auto a CarPlay na 9,3-palcovom displeji a konečne dospelo vyzerajúci prístrojový štít s desaťpalcovou obrazovkou.
A zadní pasažieri? Tí sú rovnako stiesnení ako v druhej generácii, majú však celkom pohodlné sedadlá a dva nabíjacie konektory USB, v testovanej konfigurácii ich zabaví zvuk z reproduktorov Bose.
Mimochodom, tento audiosystém za 450 eur rozhodne odporúčam dokúpiť, vytvára pohlcujúcu zvukovú kulisu. Poslednú pochvalu smerujem na **batožinový priestor**. 338 dm³ nie je veľa, ale viac ako napríklad crossover Kia Stonic. Ja som do neho bez problémov natlačil detský kočík aj s batožinou, teda o týždenných rodinných nákupoch ani nepochybujte. Navyše sú tu háčiky pre uchytenie tašiek a tiež samostatný priestor pre nabíjacie káble, ktoré budete voziť so sebou.
Renault Zoe patrí právom medzi lídrov elektromobility, pretože ju ponúka v triezvej, praktickej a cenovo stále prijateľnej podobe. Medzigeneračné vylepšenia sú fantastické, rovnako ako naše dojmy po týždňovom teste. * Renault Zoe si môžete zadovážiť v jednej z troch úrovní výbav a dvoch motorizácií * Interiér? Obrovský skok vpred v porovnaní s druhou generáciou. Látkové čalúnenie a umelá koža sú v optimálnom pomere. * Klasické otočné ovládače klimatizácie sú na nezaplatenie a Renault Zoe si ich ponechal * Obrazovka prístrojového panela pred volantom má uhlopriečku desať palcov a úplne novú inverznú grafiku * Vzadu síce chýba lakťová opierka aj výduchy klimatizácie, ale sedenie je relatívne pohodlné a priestranné. * Kufor s kapacitou 338 dm³ možno zväčšiť sklopením sedadiel, výrobca presné číslo neudáva. Potešia praktické detaily, ako háčiky na tašky a priestor pre nabíjací kábel. * Tradičný nabíjací konektor CCS Combo umožňuje nabitie batérie za tri hodiny, samozrejme v závislosti od výkonu nabíjacej stanice [CAR id=17086]




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.