Naše testovacie auto meralo spotrebu v litroch za hodinu, viete ktoré a prečo?

Meranie spotreby v litroch za hodinu nemusí byť nezmysel, ak viete, na čo táto funkcia slúži.
Vydané  Text: 
V priebehu minulého týždňa redakcia magazínu Autoviny.sk otestovala pôsobivý 9-miestny **Mercedes-Benz Sprinter Tourer 319 cdi** s 3-litrovým naftovým motorom [140 kW (188 k)]. Podrobný test tohto automobilu s potenciálom stať sa spoľahlivou pravou rukou podnikateľa v oblasti prepravy osôb prinesieme v priebehu tohto týždňa, dovtedy sa s vami podelíme o jednu zo zaujímavostí, ktoré počas siedmich dní testu neunikli našej pozornosti. Mercedes-Benz Sprinter Tourer 319 cdi **s dĺžkou 5 932 mm a pohotovostnou hmotnosťou 2 356 kg** sa môže na prvý pohľad javiť ako pomerne neobratné vozidlo, ktoré nachádza ideálne uplatnenie až na dlhých trasách absolvovaných na diaľnici, lenže nás vozidlo presvedčilo o opaku. Vďaka prednému previsu 1 021 mm a s **priemerom otáčania 13,3 metra** je stále šikovným a obratným mikrobusom, ktorý sa dokáže bez väčších problémov pohybovať v meste i v úzkych uličkách. Parkovacie miesta síce zvyčajne nie sú stavané na šesťmetrové vozidlá **so šírkou 2 175 mm** (so sklopenými spätnými zrkadlami), lenže parkovanie samotné je pomerne jednoduché – vďaka rozmerným spätným zrkadlám a priam perfektnému kamerovému systému je minimálna šanca, že by ste sa bokom auta zapreli o stĺp, kvetináč alebo zábradlie.
**S celkovou výškou 2 644 mm** (a v našom prípade ešte niekoľko ďalších centimetrov na strešnú klimatizáciu) sa však nevojdete do parkovacích garáží a budete musieť vyhľadávať státie na exteriérových parkoviskách. Dôležité je, že automobil stále spadá do kategórie vozidiel M1, pretože **okrem vodiča obsahuje 8 miest** na sedenie a **celková prípustná hmotnosť nepresahuje 3,5 tony**.

Jednou zo zaujímavostí, ktoré možno nájsť v automobiloch značky Mercedes-Benz, je počítanie spotreby paliva v litroch za hodinu. Jedná sa o užitočný funkčný doplnok, ktorý síce neocenia bežní vodiči osobných automobilov, ale profesionálni vodiči a manažment prepravnej spoločnosti možno áno. Počas jazdy sa spotreba paliva (v tomto prípade nafty) zobrazuje štandardne **v litroch na sto kilometrov jazdy** (l/100 km), tá v priebehu nášho redakčného testu dosahovala hodnôt medzi 10 až 14,1 l/100 km. Ak počas jazdy uvoľníte akceleračný pedál a niekoľko sekúnd jazdíte na zotrvačnosť, na palubnom počítači umiestnenom medzi tachometrom a otáčkomerom sa zobrazí údaj o intenzite **rekuperácie elektrickej energie**. Počas jazdy sa dokáže batéria nabíjať práve princípom rekuperácie a udržiavať sa tak v lepšej technickej kondícii.
**Počas státia s naštartovaným motorom** sa ale zobrazenie o aktuálnej spotrebe automaticky prepne na neštandardnú metriku: **počet litrov spotrebovaných v priebehu jednej hodiny**. Jedná sa o výpočet spotreby, ktorú má stojace vozidlo s naštartovaným motorom. Konkrétne Mercedes-Benz Sprinter Tourer 319 cdi dosahoval počas státia spotrebou paliva na úrovni 0,99 až 1,39 litra nafty na hodinu. Táto spotreba sa líši v závislosti od viacerých faktorov, napríklad aj teploty motora a počtu zapnutých elektrických spotrebičov. Dôvod merania a zobrazovania spotreby v litroch za hodinu teda nachádzame v podávaní informácie o aktuálnej spotrebe aj v prípade, že vodič vozidla čaká na parkovisku, kým sa jeho pasažieri zozbierajú a pripravia na ďalšiu jazdu.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.