AKTUALITA

Toto je malá revolúcia v priamom prenose. Nová MAZDA EZ-6 je nielen úchvatná, ale dá sa ovládať zvonka hlasom

Inteligentná parkovacia technológia, ktorá umožňuje ovládať vozidlo hlasom, aj keď je vodič mimo vozidla, nadčasová elegancia a mnoho ďalšieho.

Nové elektrifikované vozidlá Mazda EZ-6 a Mazda Arata
Vydané Text: 

Čínska spoločnosť Changan Mazda na veľtrhu Auto China 2024 predstavila úplne nové elektrifikované vozidlo Mazda EZ-6 a koncept Mazda Arata.

Mazda EZ-6 je prvým zo série nových elektrifikovaných vozidiel, ktoré vyvinula a vyrobila spoločnosť Changan Mazda v spolupráci so spoločnosťami Mazda a Changan Automobile, a bude uvedená na čínsky trh do konca roku 2024. 

K nám sa síce tento konkrétny model nedostane, avšak je možné, že sa pozeráme na predobraz budúcej generácie modelu Mazda6.

Okrem toho, koncept modelu Mazda Arata, predstavený v rovnakom čase, má byť sériovo vyrábaný ako druhé nové elektrifikované vozidlo do konca roku 2025 a predstavený na čínskom trhu.

V Číne, kde elektrifikácia rýchlo napreduje, sa značka Mazda snaží kompletne prerobiť svoje portfólio na elektrické.

V budúcnosti preto bude Mazda pokračovať v spolupráci s Changan Automobile a majú v pláne predstaviť ďalšie jedinečné produkty, ktoré vyhovujú potrebám čínskych zákazníkov, ktorí uprednostňujú pokročilé vozidlá pred tými, ktoré by sme mohli nazvať klasickými.

Inzercia

Mazda EZ-6 je teda špecializovaný elektrifikovaný model, ktorý kombinuje dizajnový jazyk Mazdy, KODO-Soul of Motion, s jazdným prejavom v súlade s filozofiou Jinba-ittai (spojenie auta a vodiča ako jedného).

K dispozícii budú dve verzie Mazdy EZ-6, batériové elektrické vozidlo (BEV) a plug-in hybridné elektrifikované vozidlo (PHEV).

Zákazníci si tak budú môcť vybrať pohonný systém, ktorý najlepšie vyhovuje ich osobnému životnému štýlu a preferenciám.

Mazda Arata je dizajnový model, ktorý Mazda vytvorila s cieľom vytvoriť novú hodnotu na základe filozofie značky Mazda „Povznášanie ľudského ducha“.

Ako crossover SUV s moderným dizajnom, ktorý pôsobí uhladeným a elegantným dojmom, je navrhnutý tak, aby oslovil pokročilý a sofistikovaný vkus spotrebiteľov.

Mazda bude aj naďalej presadzovať „Radosť z jazdy“ podľa svojej základnej hodnoty Human Centric a bude sa snažiť priniesť „Radosť zo života“ vytváraním pohyblivých zážitkov v každodennom živote zákazníkov.

Elegancia v pokroku je základným pilierom tejto novinky, čo sa odrazilo aj v jej interiéri.

Čo teda možno od vozidla čakať?

Dizajn Mazdy EZ-6 založený na téme „Autentická moderna“ sa snaží zachytiť živého ducha a eleganciu filozofie dizajnu „Soul of Motion“ spoločnosti Mazda, vyjadrenú prostredníctvom pokročilého štýlu primeraného pre elektrickú éru.

Dynamický výkon Mazdy EZ-6 odzrkadľuje aj odhodlanie Mazdy vytvárať vozidlá, ktoré vodičovi poskytujú pocit Jimba-ittai, spojenia auta a vodiča ako jedného celku.

Jeho premyslená ovládateľnosť a brzdenie umožňujú vozidlu „lineárne reagovať na zámery vodiča“, uvádza výrobca.

Mazda EZ-6 sa vyznačuje rozložením hmotnosti v pomere 50:50 medzi prednú a zadnú časť – predné odpruženie a zadné viacprvkové zavesenie, a elektricky poháňaný zadný spojler, ktorý zlepšuje stabilitu pri vyšších rýchlostiach.

Medzi ďalšie inteligentné funkcie, ktoré zlepšujú bezpečnosť aj pohodlie, patrí aj inteligentný systém pohonu, ktorý poskytuje podporu vodičovi.

Ďalej je tu technológia na zmiernenie nehôd, inteligentná parkovacia technológia, ktorá umožňuje ovládať Mazdu EZ-6 hlasom, aj keď je vodič mimo vozidla a technológiu inteligentnej kabíny, ktorú možno ovládať rôznymi spôsobmi vrátane hlasového ovládania, dotyku a ovládania gestami.

Elektrický variant má predpokladaný dojazd približne 600 km, zatiaľ čo model PHEV by mal dosiahnuť dojazd viac ako 1 000 km na jednu nádrž paliva – teda kombináciou elektriny a benzínu.








ODPORÚČANÉ