Aké údaje o motoristoch majú policajti v informačnom systéme a komu ich poskytujú?

Zákon o cestnej premávke uvádza aj to, aké údaje o motoristoch sú uložené v informačnom systéme Policajného zboru.
Vydané  Text: 
Zaujímali ste sa niekedy o to, aké údaje o vás policajt vidí, keď si pri rutinnej cestnej kontrole overuje vaše doklady sediac v policajnom aute, zatiaľ čo vy čakáte v tom svojom? Evidencia vodičov je informačný systém Policajného zboru, ktorý sa vedie na účely rozhodovania o vodičských oprávneniach, vodičských preukazoch a o medzinárodných vodičských preukazoch a poskytovania údajov z tejto evidencie. Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 vám podľa paragrafu 108 umožňuje požiadať o poskytnutie údajov, ktoré o vás Policajný zbor má, a to doručením takejto žiadosti na akýkoľvek orgán Policajného zboru. Zákon zároveň uvádza, že poskytne tieto údaje v požadovanom rozsahu, čo znamená, že by ste mali vopred vedieť, čo o vás polícia vie. Rozsah údajov, ktoré o vás ako motoristovi Policajný zbor eviduje, stanovuje Zákon o cestnej premávke č. 8/2009. Okrem motoristov, teda osôb s vodičským oprávnením, sa táto evidencia týka aj osôb, ktorým sa ľudovo „nepodarilo spraviť vodičák“, ďalej o osobe, ktorá bez vodičského oprávnenia viedla motorové vozidlo, ale aj osoby, ktorá sa dopustila priestupku súvisiaceho s porušením pravidiel cestnej premávky.

Kedy vám môže policajt prehľadať auto? A smie otvoriť aj batožinu a tašky?

Kompetenciám policajta sa venuje Zákon o cestnej premávke aj Zákon o Policajnom zbore.

### Aké údaje o vás polícia eviduje? Celkovo o motoristovi alebo o osobách zmienených v odstavci vyššie Policajný zbor eviduje nasledovné údaje: * meno, priezvisko, titul * rodné číslo, dátum a miesto narodenia * adresa pohybu, * údaje o priestupkoch a trestných činoch súvisiacich s porušením pravidiel cestnej premávky, vrátane nezaplatených diaľničných známkach * údaje o absolvovaní kurzov v autoškole * údaje o zdravotnej a psychickej spôsobilosti, vrátane vzťahu k závislosti od alkoholu, liekom a drogám; a ďalšie podrobnosti v tomto kontexte; * údaje o vodičských oprávneniach so súvisiacimi podrobnosťami; * podpis a podobu tváre v digitálnej forme * číslo mobilného telefónu a emailovú adresu, ak ich držiteľ vodičského oprávnenia poskytol * a ďalšie, ktoré presne uvádzá [odsek 2 paragrafu 107 Zákona o cestnej premávke](https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2009/8/#paragraf-107) Za zmienku stojí skutočnosť, že evidencii podlieha aj rodné číslo spolujazdca v prípade, že vodičom vozidla je osoba [podľa § 74 ods. 2](https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2009/8/#paragraf-74.odsek-2), teda taká, ktorá ešte pre nízky vek potrebuje dozor. To je držiteľ vodičského oprávnenia skupiny B, ktorému bolo vodičské oprávnenie skupiny B udelené pred dovŕšením veku 18 rokov. Na mieste spolujazdca vtedy musí byť osoba, ktorá má vodičák typu B najmenej 10 rokov a ktorú na tento účel zapíše orgán Policajného zboru do evidencie vodičov na žiadosť zákonného zástupcu.

Môže vás mestský policajt zadržať? A čo všetko si môže dovoliť? Právomoci mestskej a obecnej polície musíte poznať spamäti!

Môže si mestský policajt vypýtať občiansky preukaz alebo ma predviesť na stanicu s putami? A môže zastaviť auto, ktoré nestavilo na stopke?

### Komu sa údaje ďalej poskytujú? Podľa Zákona o cestnej premávke sa vyššie uvedené údaje o motoristoch a ďalších osobách poskytujú Ministerstvu dopravy, krajským úradom pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, okresným úradom dopravy, Vojenskej polícii, Vojenskému spravodajstvu a Slovenskej informačnej službe – a to priamym prístupom. Ministerstvo vnútra je ďalej oprávnené umožniť členským krajinám EÚ vyhľadávať v evidencii podľa číslo vodičského preukazu, mena, priezviska, dátumu a miesta narodenia a rodného čísla držiteľa vodičského preukazu, pričom ministerstvo môže cielene poskytnúť inému členskému štátu EÚ meno, priezvisko a dátum narodenia držiteľa vodičského preukazu, ako aj podrobnosti súvisiace s konkrétnym vodičským oprávnením a preukazom. Inému členskému štátu EÚ tak slovenské Ministerstvo vnútra neposkytne napríklad údaj o zdravotnom stave vodiča. Vyžiadať si svoje údaje z evidencie informačného systému môžete aj vy, prípadne tým môžete poveriť inú osobu, a to podľa paragrafu 109 Zákona o cestnej premávke. Plné znenie paragrafov 107, 108 a 109 Zákona o cestnej premávke si môžete prečítať na slov-lex.sk.

Na stiahnutie: Aktuálny sadzobník pokút ukladaných políciou v blokovom konaní (2020, 2021, 2022)

Každý motorista má právo poznať presný zoznam výšok pokút ukladaných v blokovom konaní. Ministerstvo vnútra tento dokument sprístupňuje na svojich stránkach, my ho sprostredkovávame aj na stiahnutie.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.