Európska únia chce vodičom prikázať, ako otvárať dvere na aute. Má to logické vysvetlenie

Otváranie dverí na aute by sa malo po novom zmeniť. Aspoň to chce docieliť predložený návrh, ktorý popisuje, ako by sa správne mali dvere na vozidle otvoriť.

Cieľom je zníženie nehôd, ktoré sa každoročne práve kvôli nepozornosti stanú.
Vo Veľkej Británii je podobný chvat povinnosťou,
Vydané  Text: 

Otváranie dverí na aute je úkon, nad ktorým sa mnoho vodičov ani len nezamýšľa. Jednoducho uchopia kľučku dverí a otvoria ich. Práve tento zdanlivo jednoduchý pohyb však môže mať katastrofálne následky. Europoslanci preto nedávno prišli s novinkou, ktorá má za cieľ vodičov prinútiť pri otváraní dverí na aute si skontrolovať priestor za ním. Podkladom k zavedeniu pomerne razantnej novinky sú dáta z Belgicka.

Nový štýl otvárania

Európsky parlament pred časom prišiel s novinkou, ktorá sa dotkne každého z nás. Nové nariadenie sa týka štýlu otvárania dverí na aute pri vystupovaní. Aktuálne väčšina z nás urobí jednoduchý chmat jednou rukou, ktorou uvoľní kľučku dverí a rukou ich následne vytlačí von. Takéto otváranie však so sebou prináša isté riziká, nakoľko mnoho vodičov si pri ňom neskontroluje priestor za autom. Následné otvorenie dverí do cesty cyklistovi, kolobežkárovi či dokonca inému autu môže mať vážne následky.

Všetko sa však mení s legislatívnym predložením tzv. „Dutch reach“. Vo voľnom preklade je možné tento úkon popísať ako „holandský chvat“. Jeho hlavnou odlišnosťou od tradičného otvárania dverí je fakt, že napríklad z pozície vodiča musíte dvere otvoriť pravou rukou. To následne prinúti vodiča, aby sa otočil smerom vzad a pozrel sa či sa k jeho autu nepribližuje niekto, koho by mohol teoreticky panelom dverí ohroziť. Samotný názov tohto štýlu otvárania dverí pochádza priamo z Holandska, kde je cyklistika veľmi rozšírená.

otváranie dverí

Zdroj: bicyclenetwork.com.au

V Británii povinnosť

Konkrétne dokument popisuje kroky, ktoré majú viesť k správnemu otvoreniu dverí na aute nasledovne: „Ide o otvorenie dverí vozidla rukou, ktorá je najďalej od kľučky dverí. Pritom sa osoba, ktorá otvára dvere automaticky pozerá cez rameno, aby ľahšie spozorovala každého približujúceho sa účastníka cestnej premávky.“

Nejde však o žiadnu novinku. Napríklad vo Veľkej Británii je podobný štýl otvárania dverí na vozidle povinnosťou a polícia ju tam kontroluje. Táto metóda má predovšetkým zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky, aby nedošlo k ohrozeniu tých najzraniteľnejších. Údaje, ktoré sú spojené so zmieneným návrhom hovoria, že v Belgicku sa každoročne stane až 300 nehôd, pri ktorých cyklista narazí do otvárajúcich sa dverí na aute. Vo väčšine prípadov je pritom vinníkom práve vodič otvárajúci dvere, keďže sa dostatočne nepresvedčil či tento úkon môže vykonať.

Ročná diaľničná známka končí, o niekoľko týždňov sa zavedie nová jednodňová. Vláda schválila zmeny v diaľničných poplatkoch

Zvýšenie bezpečnosti

Samotný holandský chvat je pritom len jedným z krokov, ako zamedziť nehodám na cestách. Síce dnes už niektoré moderné vozidlá majú rozsiahle monitorovanie priestoru, ktoré napríklad dokáže upozorniť vodiča pri otváraní dverí na možnú kolíziu. Väčšina z nich však dáva len zvukové alebo iné výstražné znemenie bez priameho zásahu do samotného úkonu.

Zmeny v PZP stručne a JASNE: Koniec výhodnejšieho PZP, poisťovniam klepli po prstoch





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.