Dopravná poradňa / Legislatíva

Zmeny v PZP stručne a JASNE: Koniec výhodnejšieho PZP, poisťovniam klepli po prstoch

Novela zákona o povinnom zmluvnom poistení prinesie zmeny, ktoré sú potrebné a vítané, ale i špekulatívne.

Musia mať odteraz všetky elektrické kolobežky uzatvorené PZP?
Vydané  Text: 

Vláda Slovenskej republiky včera na svojom rokovaní schválila Novelu zákona o povinnom zmluvnom poistení (PZP), ktorú predložilo Ministerstvo financií SR. Novela okrem transpozície smernice EÚ prináša aj viacero zmien. Niektoré sú symbolickým klepnutím po prstoch poisťovniam, iné lepšie chránia poškodených, ďalšie môžu byť vnímané skôr kriticky.

Ešte na úvod uveďme, že novela zákona o povinnom zmluvnom poistení nie je dnes platná. Novelou by sa mali poslanci Národnej rady Slovenskej republiky zaoberať už na najbližšej schôdzi parlamentu, pričom jej účinnosť je navrhnutá až od 1. augusta 2024.

Minimálne dovtedy platí PZP „po starom“, je však možné aj to, že uvedený termín nebude definitívny.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Zatiaľ návrh zákona nie je uvedený ani na webstránke Národnej rady Slovenskej republiky.

PZP turistika je vraj problém

PZP turistika je pojem, ktorý poukazuje na jav častých zmien poisťovní motoristami. Spravidla si motoristi menia poisťovne podľa toho, ktorá ponúkne lepšie finančné podmienky, a to je podľa Národnej banky Slovenska symptóm iného problému na trhu. Podľa dostupných údajov takto migruje z poisťovne do poisťovne až 350-tisíc osôb ročne.

V rámci medzirezortného pripomienkového konania Národná banka Slovenska upozornila na to, že táto PZP turistika je možná práve pre rozdielnosť ponúk jednotlivých poisťovní.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Prevádzkovateľ vozidla má právo vybrať si takú poisťovňu, ktorú uzná za vhodnú, pričom cena poistného sa môže líšiť signifikantne. Dôvodom sú ponúkané doplnkové služby, ale aj neuplatňovanie alebo nedostatočné uplatňovanie takzvaného malusu – sankcií za predchádzajúce obdobie, v ktorom bolo potrebné využiť krytie z PZP vinníkom nehody.

Koniec výhodnejšieho PZP

Dá sa povedať, že novela zákona o povinnom zmluvnom poistení tak svojím spôsobom pripraví motoristov o ponuky výhodnejšieho PZP.

V súčasnosti to funguje tak, že ste spôsobili dopravnú nehodu a škody sa kryli z vášho poistenia PZP, v nasledujúcom období by sa vám malo zvýšiť poistné. A to aj v prípade, že prechádzate do inej poisťovne.

Čo sa stane, ak nezaplatíte PZP načas? / Poradňa o PZP

V zmysle § 8 ods. 3) zákona č. 381/2001 Z. z. platí, že pri určení výšky poistného v poistnej zmluve pri poistení zodpovednosti podľa tohto zákona je poisťovateľ povinný zohľadňovať celkový predchádzajúci škodový priebeh poistenia zodpovednosti poistníka, a to zľavou na poistnom, ak je priebeh poistenia zodpovednosti bez škody, alebo prirážkou k poistnému, ak sa vyplatí poistné plnenie z poistenia zodpovednosti.

Vinou silného konkurenčného tlaku na trhu však poisťovne prichádzajú s bonusmi a výhodami, ktoré tento malus fakticky vynulujú. Nepriaznivo sa tým ovplyvňuje trh, ako aj spotrebiteľské správanie.

Novela preto počíta s transparentnejším uvádzaním kritérií a výpočtov zo strany poisťovní, avšak Národnej banke ani to nestačí. Žiadala preto, aby mala možnosť pripraviť vlastné opatrenie vo vlastnej réžii, ktorým určí pravidlá fungovania bonusov a malusov.

» Prejdite na poslednú druhú stranu tohto príspevku: nové výhody z PZP pre motoristov, PZP pre kolobežky, vyššie krytie škôd



Stránky: 1 2



Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »