Spravodajstvo

Európsky parlament schválil návrh normy EURO 7: Zavádza enviropas auta, brzdy aj povinné zvýšenie životnosti batérie!

Nová emisná norma napokon nebude tak prísna, ako sa pôvodne navrhovalo.

Euro 7 prinesie dôležité novinky, ako reguláciu emisní brzdových častíc, environmentálny pas vozidla či garancie životnosti batérií.
Vydané  Text: 

Poslanci Európskeho parlamentu dali počas tohto týždňa zelenú novým pravidlám EÚ, ktoré sa týkajú emisných noriem pre osobné automobily, dodávky, autobusy, nákladné vozidlá a prívesy, informuje spravodajský portál Európskeho parlamentu.

V stručnosti môžeme zhrnúť, že cestné vozidlá budú v súlade s novými emisnými normami dlhšie čisté, autobusy a nákladné vozidlá budú musieť znížiť svoje emisie výfukových plynov, automobilky budú musieť riešiť aj emisie častíc z pneumatík a bŕzd, ako i životnosť batérií.

Napokon je novinkou je environmentálny pas vozidla, ktorý obsahuje informácie o environmentálnych vlastnostiach.

Väčšina bola za prísnejšie normy

Parlament prijal dohodu dosiahnutú s Radou o nariadení Euro 7 v stredu  13. marca 2024. 297 hlasov bolo za, 190 proti a 37 poslancov sa hlasovania zdržalo.

Pri hlasovaní sa vychádzalo z návrhu prísnejších emisných noriem, ktoré Komisia navrhla ešte 10. novembra 2022. Od pôvodne navrhovaného sa však v priebehu doby upustilo, čo bol dôsledok kritiky a tlaku niektorých európskych krajín, ako Francúzska, Talianska a Českej republiky.

Parlament tak tento týždeň schvaľoval návrh, ktorý bol v porovnaní s rokom 2022 slabší a ústretovejší k automobilkám i spotrebiteľom.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Čo sa zmení?

Aktuálne emisné limity platia pre osobné a dodávkové vozidlá (Euro 6) a pre autobusy, nákladné autá a iné ťažké úžitkové vozidlá (Euro VI).

Pre osobné automobily a dodávky budú zachované súčasné podmienky Euro 6 a emisné limity výfukových plynov.

Inzercia

Inzercia

Pre autobusy a nákladné autá dohodnutý text obsahuje prísnejšie limity pre emisie výfukových plynov merané v laboratóriách (napr. limit NOx 200 mg/kWh) a v reálnych podmienkach jazdy (limit NOx 260 mg/kWh), pri zachovaní súčasných testovacích podmienok Euro VI.

Po prvýkrát bude európska emisná norma Euro 7 zahŕňať  aj limity emisií brzdných častíc (PM10) pre osobné a dodávkové automobily – a to 3 mg/km pre čisto elektrické vozidlá, 7 mg/km pre väčšinu spaľovacích motorov (ICE), hybridné elektrické vozidlá a vozidlá s palivovými článkami a 11 mg/km pre veľké dodávky s naftovými a benzínovými motormi. Na žiadosť Parlamentu sa počet výfukových častíc bude merať na úrovni PM10 (namiesto PN23, teda vrátane menších častíc).

Dôležitou novinkou sú minimálne výkonnostné požiadavky na životnosť batérie v elektrických a hybridných automobiloch.

Elektrické a hybridné automobily budú musieť garantovať 80 % pôvodnej kapacity od začiatku životnosti do piatich rokov alebo 100 000 km a 72 % do ôsmich rokov alebo 160 000 km.

Pre dodávkové vozidlá budú platiť trochu miernejšie hodnoty: 75 % od začiatku životnosti do piatich rokov alebo 100 000 km a 67 % do 8 rokov alebo 160 000 km.

Lepšia informovanosť spotrebiteľov

Pre každé vozidlo bude k dispozícii environmentálny pas vozidla, ktorý bude obsahovať informácie o jeho environmentálnych vlastnostiach v čase registrácie (ako sú limity emisií znečisťujúcich látok, emisie CO2, spotreba paliva a elektrickej energie, elektrický dojazd, životnosť batérie).

Používatelia vozidiel budú mať tiež prístup k aktuálnym informáciám o spotrebe paliva, stave batérie, emisiách znečisťujúcich látok a ďalším relevantným informáciám generovaným palubnými systémami a monitormi.

Tieto metriky a hodnoty sú v konečnom dôsledku dostupné pre používateľov už dnes, teraz však budú povinnosťou.

Sprísňovanie emisných noriem je prirodzené, vyvoláva však otázky

Napriek schváleniu Európskym parlamentom nové pravidlá ešte potrebujú konečné formálne schválenie zo strany krajín EÚ.

Aj keby sa tak udialo bez prieťahov, zmeny sa nedostanú do platnosti hneď. Nové emisné normy majú platiť pre osobné a dodávkové autá od júla 2030 a pre autobusy a nákladné autá o 12 mesiacov neskôr.

Sprísňovanie emisných noriem je prirodzený proces vynútený uvedomovaním si environmentálneho dopadu dopravy a tiež sprievodným javom technologického pokroku.

Kritici však tvrdia, že týmito reguláciami sa automobilový trh umelo sústreďuje na vývoj, výrobu a predaj elektrických batériových automobilov, ktoré však nie je možné vyrábať na úrovni kontinentu, čím sa stáva závislosť Európy na Číne strategickou.

Automobilky fakticky nemajú na výber a hoci sa niektoré z nich snažia portfólio pohonov diverzifikovať, zatiaľ jedinou cestou sa zdá byť práve batériou poháňaný elektromobil. O ten však, ako poukazujú štatistiky, spotrebitelia stále nemajú dostatočne veľký záujem, dokonca sa záujem v uplynulom období ochladil.

Sprísňovanie emisných noriem v Európe cieľavedomo speje až k roku 2035, kedy by mal začať platiť legislatívny rámec zakazujúci ďalší predaj nových automobilov, ktoré produkujú lokálne emisie oxidu uhličitého. Čoraz častejšie sa však hovorí o posúvaní tohto ultimatívneho dátumu a tiež o výnimkách, napríklad pre zvlášť výkonné automobily.

Ako zistiť majiteľa auta podľa evidenčného čísla? Uložte si tento postup pre prípad nehody

Ako zistiť, ktorý radar naozaj pošle pokutu? Ako funguje a koľko taký radar stojí? Odpovede na časté otázky motoristov

Rakúsko a Nemecko zavádzajú mýto za emisie, čoskoro sa pridá aj Slovensko. Kto nezadá údaje včas, bude platiť najdrahšie mýto automaticky





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »