Dopravná poradňa

Absurdná križovatka v Bratislave: Ktoré z áut má teda prednosť?! Ideálna križovatka pre podvodníkov s nehodami

Križovatka v Podunajských Biskupiciach je miestom častých nedorozumení pre svoju nejednoznačnosť.

Náročná orientácia zúčastnených je receptom na to, aby dochádzalo k nehodám.
Vydané  Text: 

Motoristi, ktorí touto križovatkou v hlavnom meste prechádzajú každý deň, už poznajú tamojšiu organizáciu dopravy a vedia sa v nej dobre zorientovať. Kto ju však dobre nepozná alebo cez ňu prechádza prvýkrát, môže naraziť – obrazne i fakticky.

Križovatka ulíc Dvojkrížna a Orenburská by mohla byť celkom konvenčnou križovatkou, ktorú však v tomto prípade komplikuje zjednosmernenie jednej z ciest, priechod pre chodcov a cyklistov a k tomu autobusová zastávka.

V minulosti bola táto križovatka predmetom sporov medzi motoristami pre neviditeľné vodorovné dopravné značenie a téme sme venovali samostatný príspevok. Vodiči museli domýšľať, ako asi mohli byť pôvodne nakreslené a s ohľadom na priskoré umiestnenie zvislej dopravnej značky Daj prednosť v jazde! v smere do Dvojkrížnej ju vodiči často prehliadali.

Vodorovné dopravné značenie medzičasom správca cesty vyriešil a môžeme konštatovať, že dopravné značenie je dnes jednoznačné a dobre viditeľné – napriek tomu komplikovanosť križovatky naďalej môže spôsobovať kolízne situácie.

Dôvodom je predovšetkým nejasná prednosť v jazde cyklistov a tiež predchádzanie vozidiel priamo v križovatke. Obom aspektom danej križovatky sa venujeme v tomto príspevku.

Toto je pokračovanie z prvej strany príspevku.

Ideálna križovatka pre podvodníkov s nehodami

Situácia ako táto poskytuje ideálnu príležitosť pre podvodníkov na cestách, ktorí sa stavajú do pozície obete a psychologickým nátlakom nútia druhú stranu k vyplateniu hotovosti.

Ide o osvedčený a opakujúci sa postup.

Podvodníci sa sústreďujú na kruhové objazdy alebo podobné komplikované križovatky ciest, akou je Dvojkrížna a Orenburská. Vodičovi, ktorý má dávať prednosť, naznačia, že mu uvoľňujú cestu, aby následne zrýchlili a spôsobili nehodu. Následným nátlakom a vulgárnym prejavom prinútia svoju obeť akceptovať fakt, že to ona spôsobila dopravnú nehodu a má niesť zodpovednosť. Namiesto nahlásenia poistnej udalosti však vyžadujú vyplatenie hotovosti na ruku s tým, že potom incident nenahlásia polícii.

Na tomto mieste je dôležité uvedomiť si, že vodič, hoci aj zodpovedný za nehodu, nemá vyplácať druhému účastníkovi žiadnu hotovosť. Na tento účel si všetci vlastníci motorových vozidiel povinne platia PZP a práve z tohto poistenia sa kryjú škody.

TV Markíza odhalila Rumunov, ktorí na diaľnici zastavujú autá a kradnú peniaze

Sú drzí, nástojčiví a vedia robiť nátlak ako nikto iný. Rumuni na našich diaľniciach zastavujú a okrádajú ľudí, polícii to nehlási nikto.

Cyklisti majú prednosť aj keď nejazdia po ceste – ale nie vždy

Nedávnou novelou Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 sa od 1. marca 2022 do platnosti zaviedlo nové opatrenie na ochranu cyklistov, ktoré vodičom odbočujúcich vozidiel prikazuje dávať prednosť cyklistovi idúcemu súbežne s cestou, teda aj keď je mimo cesty.

Pohľad smerom od Vrakune, naľavo je vlaková stanica. V minulosti vyzeralo vodorovné dopravné značenie ako je zachytené na fotografii spred dvoch rokov. Dnes sú cyklopriechod aj priechod pre chodcov vyznačené korektne.

Konkrétne ide o úpravu paragrafu 19, ods. 6. Ak ide cyklista súbežne s cestou, vodič odbočujúceho vozidla idúceho na ceste musí dať cyklistovi prednosť – to isté platí aj na križovatke Dvojkrížnej a Orenburskej ulice v Podunajských Biskupiciach, hoci si to mnohí vodiči idúci po ceste ešte stále neuvedomujú.

Ak vodič v tejto križovatke prichádza zo smeru vlakovej stanice a pokračuje na Dvojkrížnu ulicu v smere do Vrakune, fakticky odbočuje doprava. Ak by išiel rovno, prešiel by na Orenburskú ulicu. Cyklista, ktorý jazdí súbežne s cestou a následne prechádza cez cestu rovno, má podľa paragrafu 19, ods. 6 pred odbočujúcimi vozidlami prednosť.

Povinnosť dávať takúto prednosť v jazde však neplatí pre vodičov, ktorí idú v smere od Vrakune. Pre nich v danom kontexte platí iný zákon, § 4 ods. 4: Ak vodič zníži rýchlosť jazdy alebo ak zastaví vozidlo pred priechodom pre chodcov alebo pred priechodom pre cyklistov, aby umožnil prejsť cez cestu chodcom alebo cyklistom, vodiči ostatných vozidiel idúcich rovnakým smerom sú takisto povinní znížiť rýchlosť jazdy alebo zastaviť vozidlo; to neplatí pre vodiča električky.

Uložte si na neskôr aj ďalšie články z našej dopravnej poradne:



Stránky: 1 2







Pokračujte na ďalší príspevok »