Na našich cestách sa objavuje nová dopravná značka. Viete, čo znamená?

Viete čo znamená táto nová dopravná značka? Upozorňuje na propblém, ktorý je na našich cestách pomerne bežným.

Zákon pritom význam dopravnej značky popisuje pomerne jasne.
Za jej nerepšektovanie hrozí pokuta.
Vydané  Text: 

V týchto dňoch sa na našich cestách, a to najmä v Bratislave, objavila pomerne neznáma dopravná značka, ktorá mnohých vodičov mätie. Ide pritom už o druhú novinku v značení použitú v okolí hlavného mesta za posledných niekoľko mesiacov. Pred časom sme vám priniesli informácie o zelenej šípke, ktorá si našla svoje miesto na viacerých svetelných križovatkách. Čo však hovorí bežným vodičom značka, na ktorú polícia upozornila na svojom profile na Facebooku?

Dostanete ich za rýchlosť, státie aj bránenie v jazde. Aktuálny sadzobník pokút ukladaných políciou v blokovom konaní (2023)

Upozorňuje na častý problém

Nová dopravná značka sa podľa informácií z príspevku Polícia SR – Bratislavský kraj začne v najbližšej dobe objavovať na viacerých frekventovaných dopravných úsekoch. Ide predovšetkým o miesta, ktoré v časoch dopravnej špičky vykazujú hustú premávku a často tu dochádza ku kolapsu dopravy. Dočasné dopravné značenie tak má úlohu upozorňovať vodičov na správanie, ktorého sa mnohí z nich dopúšťajú či už vedome alebo nevedome.

 

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Samotné dopravné značenie vyzýva vodičov, aby nevchádzali do križovatky, ak im situácia nedovoľuje pokračovať za križovatkou v jazde, takže by boli nútení zastaviť vozidlo v križovatke. Inými slovami ide o upozornenie, že v prípade dopravnej zápchy nemáte vstúpiť do križovatky. Môžete tak spôsobiť blokovanie ostatných jazdných pruhov alebo križujúcich sa ciest. Koniec-koncov, definíciu takéhoto správania máme aj v zákone. Konkrétne hovoríme o Zákone č. 8/2009 o cestnej premávke. Jeho §20 s názvom Jazda cez križovatku v odstavci 3 hovorí nasledovné:

Nová dopravná značka vychádza zo zákona

„Vodič nesmie vojsť na križovatku, ak mu situácia nedovoľuje pokračovať za križovatkou v jazde, takže by bol nútený zastaviť vozidlo na križovatke; to neplatí, ak vodič musí zastaviť vozidlo v križovatke z dôvodu dávania prednosti chodcom prechádzajúcim cez vozovku alebo pri odbočovaní doľava podľa § 19 ods. 4.“

Inzercia

Inzercia

Blokovanie križovatky, ktoré je opísané v zmienenom zákone je pritom zakázané. To si stále mnoho vodičov neuvedomuje a hrozí im za to pokuta. Za takéto správanie môže polícia vodičovi uloženť pokutu podľa aktuálne platného sadzobníku až do výšky 50 eur.

Česi menia ceny diaľničných známok. Za ročnú si poriadne priplatíte





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!