OFICIÁLNE: Koniec čakania! Mazda ukázala nový model s rotačným motorom. Z elektromobilu robí skutočne zaujímavé auto.

Mazda oživila Wankelov motor a dala ho do elektrického modelu MX-30. Výsledok stojí za to!
Vydané  Text: 
Po týždňoch nejasných informácií sme sa dočkali. Mazda na autosalóne v Bruseli oficiálne predstavila model MX-30 e-Skyactiv R-EV, ktorý je unikátny predovšetkým svojim pohonom. Spája totiž to najlepšie zo sveta elektromobility s rotačným motorom. Automobilka tak prináša alternatívu ľuďom, ktorých čisté elektrické autá zatiaľ nepresvedčili. Výsledok spojenia Wankelovho agregátu a elektromobilu je pritom viac než zaujímavý. ### Silný argument Mazda svoj prvý masovo vyrábaný elektromobil s označením MX-30 predstavila už v roku 2020. Auto, ktoré sa vyznačuje predovšetkým nevšedne otvárajúcimi sa dverami je vstupnou bránou do sveta mestskej elektromobility. Nakoľko sa jedná o pomerne zaujímavý rodinne orientovaný model, dojazd 200 km podľa špecifikácií automobilky nemusí každému vyhovovať. Aj keď je pravdou, že menší akumulátor zníži hmotnosť celého auta, čoho dôsledkom je menšia spotreba a tým pádom aj menej časté dobíjanie, práve dojazd je pri MX-30 značne limitujúcim faktorom.
Edícia Edition R sa vyznačuje viacerými dizajnovými dplnkami. Jej cena je na nemeckom trhu 45 040 eur.
Teraz však Mazda prichádza s unikátnym riešením. Inžinieri automobilky sa totiž rozhodli zobrať aktuálny model MX-30, ktorý mierne upravili. **Model MX-30 e-Skyactiv R-EV totiž oficiálne vystupuje ako plug-in hybrid**. **Klasický akumulátor z pôvodného modelu s kapacitou 35,5 kWh bol nahradený novým**. Ten má síce kapacitu len 17,8 kWh, čo vystačuje na **85 elektrických kilometrov**, avšak pohon auta je navrhnutý od základov inak.
### Wankel ako generátor K elektromotoru totiž Mazda sériovo pripojila práve úplne od základov **nanovo vyvinutý rotačný motor s objemom 830 centimetrov kubických**. **Jeho výkon je 55 kW** a dosahuje ho už pri 4700 otáčkach za minútu. **Krútiaci moment motora je síce len 116 Nm** pri 4000 otáčkach za minútu, no treba dodať, že pohonná jednotka neslúži na pohon kolies.
Auto je možné dobíjať pomocou rotačného motora alebo priamo z elektrickej siete. Nabíjací výkon AC nabíjačky ja 11 kW a pri DC nabíjaní je to 36 kW.
**Primárnym účelom motora je generovanie elektrickej energie na pohon elektromotora**. Wankelov motor má teda úlohu predlžovača dojazdu. Vďaka použitiu takéhoto pohonu **dokáže Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV prejsť až viac ako 600 kilometrov**. Výhodou je aj nízka náročnosť rotačnej pohonnej jednotky na spotrebu paliva. Podľa normy WLTP by to mal byť len **jeden liter na 100 km**. Na palube sa nachádza aj 50-litrová nádrž na benzín, čo je dôvod prečo došlo k zníženiu kapacity hlavného akumulátora.
Rotačný motor s objemom 830 centimetrov kubických má výkon 55 kW a dosahuje 116 Nm krútiaceho momentu. Je umiestnený na prednej náprave, avšak o pohon sa nestará.
### Dá sa aj nabíjať **Celkový výkon systému je 125 kW a krútiaci moment dosahuje až 260 Nm**. Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV by mala dokázať šprintovať z 0 na 100 km/h už za 9,1 sekundy pritom maximálna rýchlosť bude 140 km/h. **Okrem nabíjania motorom bude auto možné dobíjať aj z elektrickej siete. Výkon AC nabíjania je 11 kW a pri DC to bude 36 kW**. Výhodou je, že Mazda nemusela robiť významné konštrukčné zmeny na aute, nakoľko na niektorých trhoch mimo Európy sa model MX-30 predáva aj so spaľovacím motorom. Cena na nemeckom trhu štartuje na čiastke 35 990 eur, vrcholná výbava Edition R stojí 45 040 eur.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.