Ministerstvo poodhalilo, kedy by sme mohli na autách vidieť nové evidenčné čísla. Zásoby tých starých sa míňajú

Rezort vnútra uviedol, že starých TEČ je na Slovensku ešte stále dosť v zásobe. Napriek tomu sa tých nových dočkáme už čoskoro.
Vydané  Text: 
S príchodom nového roka nastalo v slovenskej legislatíve pomerne veľké množstvo zmien. Časť z nich sa dotkla aj motoristov. Od 1.1.2023 napríklad vstúpil do platnosti zákon umožňujúci podstatne jednoduchší prepis vozidla. Navyše od prvého dňa nového roku máme aj nový dizajn evidenčných čísel, ktorý však aktuálne ešte nie je takmer na žiadnom vozidle. Ministerstvo vnútra však priblížilo, kedy by sa nové TEČ mohli dostať vo veľkom na naše cesty. ### Nové TEČ už čoskoro **Rezort vnútra vo svojom vyhlásení, ktoré zverejnil portál [teraz.sk](https://www.teraz.sk/slovensko/povodne-tabulky-s-ecv-sa-budu-vyda/684877-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch) uvádza, že aktuálne je na dopravných inšpektorátoch po celom Slovensku ešte stále dostatok pôvodných tabuliek s evidenčným číslom vozidla**. Tie sa budú motoristom prihlasujúcim si nové vozidlo vydávať až do vyčerpania zásob. **Prvé kusy TEČ s novým dizajnom by sa mali k motoristom podľa Ministerstva vnútra SR dostať už v dohľadnej dobe**. Hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová uvádza: „*Ak občan požiada o pridelenie evidenčného čísla vytvoreného individuálne na základe požiadavky občana, napríklad vo forme krstného mena, bude mu vydaná takáto tabuľka s novým dizajnom aj v prechodnom období.*“ ### Ďalšie zmeny **Pripomeňme ešte, že okrem nového dizajnu tabuliek s evidenčným číslom vozidla sa po novom výrazne skracuje proces prepisu auta na iného vlastníka**. Od 1. januára 2023 vstúpil do platnosti novelizovaný [zákon 8/2009 o cestnej premávke](https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2009/8/20230101.html), ktorý samotný úkon zjednodušuje. Jeho § 116 vo svojej novej verzii, konkrétne v odstavci 3, hovorí nasledovné: „*Zmeny v evidencii vozidiel oznamované osobne na orgáne Policajného zboru je držiteľ vozidla a vlastník vozidla povinný oznámiť ktorémukoľvek orgánu Policajného zboru do 30 dní odo dňa, keď táto skutočnosť nastala.*“

Nielen papuče! Obecná polícia bude mať v budúcnosti omnoho väčšie právomoci.

Obecná polícia sa v budúcnosti čiastočne priblíži ku kompetenciám klasickej polície. Pribudnú viaceré možnosti ukladania pokút či dokonca možnosť vykonania dychovej skúšky na zistenie požitia alkoholu vodičom alebo možnosť zadržania vodičského oprávnania.

Inými slovami, **novinka v zákone umožňuje vykonať prehlásenie vozidla na ktoromkoľvek orgáne Policajného zboru**. Nemusí ísť teda nutne o orgán v mieste bydliska majiteľa. **Okrem toho sa ruší aj mnohými nenávidený starý dvojkolový prepis**. Ten spočíval v tom, že starý vlastník vozidla najskôr musel auto odhlásiť vo svojom mieste bydliska a následne ho mohol vo svojom mieste bydliska prihlásiť nový vlastník. ### Odpustenie poplatku za pridelenie TEČ Taktiež je možné ponechať si svoje staré evidenčné číslo. To je po novom viazané priamo na auto. Budúcemu majiteľovi teda odpadá povinnosť žiadať o nové TEČ v mieste svojho bydliska tak, ako tomu bolo doteraz. S tým samozrejme súvisí aj odpustenie poplatku za pridelenie TEČ. O tom konkrétne hovorí vyššie uvedený zákon vo svojej časti VI. DOPRAVA v položke 76, kde je uvedené: „*Poplatok za pridelenie evidenčného čísla a vydanie tabuľky s evidenčným číslom sa nevyberie, ak držiteľ vozidla požiadal o opätovné použitie ponechanej tabuľky s evidenčným číslom podľa osobitného predpisu na iné vozidlo.* **Tým, že si majiteľ svoje pôvodné TEČ ponechá, môže na prihlásení nového vozidla ušetriť minimálne 33 eur**. O výrobu nových TEČ sa bude starať štát v renoivovaných výrobných priestoroch v Banskej Bystrici. Koľko sa tým celkovo ušetrí si môžete prečítať v článku nižšie.

Nové evidenčné čísla prídu už v januári. Štát na nich ušetrí milióny eur. Kto ich bude vyrábať?

Od 1.1.2023 sa na našich cestách začnú objavovať autá s novým dizajnom evidenčných čísel. Kto sa postará o ich výrobu a koľko to bude stáť?

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!