OFICIÁLNE: Vláda schválila nové ceny diaľničných známok! Vieme koľko budú stáť…

Za diaľničné známky si priplatíme. Vláda schválila návrh rezortu dopravy, ktorý plošne zvyšuje cenu o desiatky percent.
Vydané  Text: 
Nedávno sme vám priniesli informáciu, podľa ktorej by malo po rokoch prísť k navýšeniu cien diaľničných známok. [Návrh prišiel priamo od rezortu dopravy](https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/-/SK/dokumenty/LP-2022-653) vo forme nariadenia. Konkrétne ide o nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 410/2014 Z.z., ktorým sa ustanovuje výška úhrady diaľničnej známky sa užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest. **Vláda v stredu 14.12.2022 oficiálne návrh schválila. Od januára si teda za diaľničné známky priplatíme**.

Máme nový diaľničný tunel, po otvorení bude tretí najdlhší. Pomôže spojiť Bratislavu s Košicami

Na Slovensku sa podaril ďalší významný krok za finálnym dokončením diaľnice D1. Pri Ružomberku diaľničiari prerazili tretí najdlhší tunel na našom území.

### 20-percentné navýšenie cien **Zdražovanie diaľničných známok sa týka všetkých známok, ktoré je možné pre osobné autá na území Slovenska zakúpiť.** Konkrétne ide o 20 % zvýšenie cien. V praxi to znamená, že: * za základnú 10-dňovú známku po novom zaplatíme 12 €, pričom jej pôvodná cena bola o 2 eurá nižšia; * mesačná diaľničná známka bude stáť 17 eur namiesto pôvodných 14 eur; * ročná alebo 365-dňová známka bude drahšia o 10 eur s novou cenovkou 60 eur;
Nové ceny diaĺničných známok. Došlo k plošnému zvýšeniu poplatkov za využívanie rýchlostných ciest a diaľnic o 20%.
Minister dopravy Andrej Doležal (nominant sme rodina) podľa [TASR](https://www.teraz.sk/ekonomika/vlada-od-januara-sa-zvysia-ceny-dia/681109-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch) na margo zvyšovania poplatkov za využívanie diaľnic konštatoval: „*Treba si uvedomiť, že cena diaľničných známok sa naposledy zvyšovala v roku 2011, odvtedy majú motoristi k dispozícii dokopy 300 kilometrov nových diaľnic a rýchlostných ciest.*“ ### Peniaze využijú na nové investície **Podľa rezortu dopravy peniaze pomôžu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) akcelerovať investície do opráv a údržby rýchlostných ciest, diaľnic a mostov, ktoré spadajú do jej správy**. Celkovo by malo nové nariadenie priniesť v rokoch 2023 až 2026 výnos vo výške 17 miliónov eur. Táto suma však vo veľkom závisí aj od správania vodičov a predpokladá podobný počet predaných diaľničných známok ako v tomto roku. Viac sme sa téme venovali v článku, ktorý nájdete nižšie.

Zdražovanie diaľničných známok: Rezort dopravy navrhuje zdraženie, vieme o koľko a odkedy

Slovensko sa po rokoch možno dočká zvýšenia poplatkov za diaľničné známky. Na stole je aktuálne návrh, ktorý by ich od budúceho roka zdražil signifikantne.

### Končí ročná diaľničná známka Minister dopravy zároveň dodal, že začiatok roka 2023 bude posledným obdobím, kedy sa bude dať ešte zakúpiť klasická ročná diaľničná známka. Doležal podľa TASR skonštatoval, že na základe reakcií od motoristov je existencia 365-dňovej známky spoločne s klasickou ročnou mätúca. Ďalej dodal: „*My potom utlmíme jej predaj (pozn. redakcie: ročnej diaľničnej známky) a zostane v ponuke len klasická 365-dňová, ktorá de facto nahradí tú ročnú, aby už nedochádzalo k nedorozumeniam.*“

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.