Nafta ešte nepovedala posledné slovo! Na Slovensku otvorili prvú čerpaciu stanicu, ktorá môže zachrániť naftové motory.

SLovensko sa od utorka 11.10.2022 zaradilo medzi krajiny, kde je možné tankovať moderné biopalivá. V Leopoldove otvorili čepaciu stanicu s možnosťou tankovania nafty s označením B30.
Vydané  Text: 
Súčasné smerovanie automobilového priemyslu už viac-menej v budúcnosti nepočíta s naftovými motormi. Tie, napriek svojej pomerne vysokej obľube vo firemných flotilách, budú nahradzované autami na alternatívne druhy pohonu. Avšak stále ešte existuje nádej, že vozidlá so spaľovacími motormi neskončia. Ich možná budúcnosť je v syntetických a v biopalivách, ktoré majú podstatne nižší dopad na životné prostredie. A práve čerpaciu stanicu na bionaftu v týchto dňoch otvorili aj na Slovensku. ### Bionafta na Slovensku Slovenskí vodiči ani roky po príchode elektromobility stále nedokázali prísť na chuť autám nabíjateľným zo siete. Na druhú stranu sa vysokým predajom stále tešia vozy so spaľovacími motormi, a to aj tie naftové. Nie je pritom žiadnym tajomstvom, že Európska únia už podnikla niektoré kroky, ktoré majú práve naftové motory vyradiť z ponuky automobiliek. Svetlá budúcnosť pre ne však môže byť v biopalivách. Bohužiaľ, na našom trhu je stále malý počet čerpacích staníc, ktoré poskytujú možnosť tankovania biopalív. **Jednu z takýchto čerpačiek tento utorok (11.10.2022) oficiálne otvorili v Leopoldove. Vodiči na nej môžu tankovať bionaftu s označením B30**. Jej silnou stránkou je, že obsahuje až do 30% biozložky a tým pádom výrazným spôsobom redukuje uhlíkovú stopu naftového motora. **Združenie pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB) informuje, že používanie biopalív okrem znižovania skleníkových plynov napomáha Slovensku znížiť závislosť od dovozu ropy a tým aj prispieť k našej sebestačnosti aj čo sa výroby kŕmnych surovín týka**. ### Sebestačné Slovensko? Expert ZVVB Radoslav Jonáš podľa [TASR](https://www.teraz.sk/ekonomika/v-leopoldove-otvorili-cerpaciu-stanicu/666406-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch) tvrdí: „*Slovensko dnes plní zelené ciele v doprave najmä vďaka biopalivám, ktoré tvoria 90 % obnoviteľnej energie v doprave. Práve biopalivá sú v súčasnosti základom dekarbonizácie dopravy a som presvedčený, že aj napriek rozmachu elektromobility zohrajú kľúčovú rolu aj v budúcnosti.*“ Na margo sebestačnosti Slovenska vo výrobe biopalív a kŕmnych surovín sa vyjadril aj predseda predstavenstva spoločnosti Meroco Robert Spišák. Podľa jeho slov **Slovensko ročne vyprodukuje približne 260-tisíc ton biopalív a 220-tisíc ton kŕmnych zmesí**. To znižuje potrebu dovozu fosílnych palív zo zahraničia.
**Nie je pritom žiadnou novinkou, že vodiči na slovenských čerpacích staniciach do svojich áut tankujú palivá, ktoré už majú nejaký podiel biozložky**. Ide napríklad o [benzín s označením E10](https://www.autoviny.sk/reportaze/123445/tymto-autam-moze-skodit-benzin-e10-zistite-ci-je-vase-auto-v-ohrozeni), ktorý obsahuje až do 10% ekologických prímesí. Podobne je to aj v prípade nafty, kedy vodiči na čepačkách tankujú diesel s označením B7, ktorý obsahuje až do 7% biozložky. **Leopoldovská čerpacia stanica je však unikátna tým, že bežný vodič tu môže natankovať naftu s označením B30, teda naftu až s 30%-ným podielom biozložky**. ### Výroba z odpadu **Na jej výrobu slúžia napríklad aj rastlinné oleje alebo použité kuchynské oleje a tuky**, ktoré podľa [TASR](https://www.teraz.sk/ekonomika/v-leopoldove-otvorili-cerpaciu-stanicu/666406-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch) tvoria až 25% zo vstupných surovín. **Je však dôležité podotknúť, že takýto typ nafty nie je možné tankovať ľubovoľne do akéhokoľvek naftového motoru**. Či vaše auto podporuje bionaftu alebo nie sa dozviete buď v manuáli, ktorý ste k autu obdržali alebo priamo na veku palivovej nádrže z vnútornej strany. Väčšina moderných naftových motorov však nemá so spaľovaním ekologických palív problémy. Spoločnosti Meroco na Slovensku produkuje okrem novej ekonafty aj diesel s označením B20, ktorý je určený pre traktory a naftu B100, ktorá je vyrobená 100%-ne z biozložiek a je určená pre moderné ťahače a autobusy.

Vláda schválila novelu zákona. Benzín s označením E15 sa tak čoskoro stane realitou! Kedy sa k nám dostane?

Vláda pred nedávnom schválila novelu zákona, ktorá na naše čerpacie stanice prinesie nový druh benzínu. Označenie E15 bude obsahovať viac ako 10 % biozložky. Bude tu už čoskoro.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »