Tieto pneumatiky môžu byť nebezpečné. Výrobca vyzýva ich majiteľov k výmene

Spoločnosť NEXEN TIRE vyzýva majiteľov zimných pneumatík k zvýšenej pozornosti. Až dva typy gúm určených do zimných mesiacov majú výrobnú vadu. Riešením je ich bezplatná výmena.
Vydané  Text: 

Kolesá sú neoddeliteľnou súčasťou každého vozidla. Majú viacero dôležitých funkcií, medzi ktorými nechýba ani tá bezpečnostná. Pneumatika musí byť schopná vydržať zvýšený nápor, prudké zmeny teplôt, rôzne typy nerovností a samozrejme musí byť 100-percentne spoľahlivá za akéhokoľvek počasia v sezóne, na ktorú je určená. Práve preto by si mal každý vodič dávať na svoje kolesá veľký pozor. To sa teraz dvojnásobne týka majiteľov pneumatík Nexen. ### Varovanie od výrobcu Ako informuje [Slovenská obchodná inšpekcia](https://www.soi.sk/sk/nebezpecne-vyrobky/upozornenie/dolezite-upozornenie-nexen-tire-europe-s-r-o-.soi) na svojej oficiálnej stránke, **spoločnosť Nexen Tire Europe s.r.o. vydala varovanie pre majiteľov zimných pneumatík**. Konkrétne sa jedná o modely zimných gúm **Winguard Snov ‘G3 a Winguard Sport 2**. **Tieto dva typy zimných pneumatík majú totiž podľa výrobcu problém so svojou vnútornou konštrukciou. Za určitých okolností v nich môže dôjsť k oddeleniu nárazníku v kostre, čo má v konečnom dôsledku dopad negatívny na stabilitu vozidla na vozovke**.
DOT štítok nájdete na bočnici pneumatiky. Prvé tri čísla označujú fabriku, kde bola pneumatika vyrobená a posledné zase týždeň produkcie.
Ako ďalej SOI spoločne s Nexen Tire Europe s.r.o. uvádzajú, **ide o pneumatiky, ktoré boli vyrobené v českej fabrike v 29. týždni 2020**. **Konkrétne identifikačné číslo DOT týchto gúm umiestnené na ich bočnici začína na „*DOT 035*“ a končí výrobným týždňom „*2920*“**. Výrobná vada sa však netýka všetkých rozmerov pneumatík z daného týždňa. Ide predovšetkým o päť rozmerov, ktoré môžete vidieť v tabuľke nižšie.
Tieto typy a rozmery pneumatík majú problém s nárazníkom v kostre. Pokiaľ máte niektoré z nich, môžete požiadať o bezplatnú výmenu.
### Bezplatná výmena **[Spoločnosť NEXEN TIRE](https://www.nexentire.com/cz/service/tire_exchange/) preto vyzýva zákazníkov, ktorí vlastnia dotknuté pneumatiky, aby požiadali o ich dobrovoľnú výmenu**. Môžu tak urobiť prostredníctvom predajcu, u ktorého gumy zakúpili. Ten sa následne postará o bezplatnú zmenu pneumatík za nové. **Tento výmenný program bude obmedzený. NEXEN TIRE ho plánuje poskytovať len do konca tohto roka, čiže do 31.12.2022**. Po tomto dátume už výrobca bude k výmene pneumatík pristupovať individuálne a podľa záručných podmienok.

Emisná norma Euro 7 nebude riešiť len emisie motorov. Na rade sú brzdy a pneumatiky…

Emisie nemusia vypúšťať len autá so spaľovacím motorom. Euro 7 si pravdepodobne posivieti na úplne nový druh emisií, s ktorým doposiaľ nepočítala žiadna emisná norma.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.