BECEP radí: Ako cestovať na dovolenku autom bezpečne. Oplatí sa prečítať.

Prinášame päť tipov, na čo si dávať pozor pri ceste na dovolenku do zahraničia.
Vydané  Text: 
### 1. Odpočinok pred cestou Mnohí dovolenkári vyrážajú na cestu v noci, keď sú intenzita dopravy aj vonkajšia nižšie a deti môžu spať, čo môže priniesť pokoj na palubu. S cestovaním v noci sa však spája aj nebezpečenstvo únavy a mikrospánku. Zvlášť, ak máte za sebou deň plný stresu z odchodu, balenia a riešenia nevyhnutností na poslednú chvíľu. Preto vždy vyrážajte na cestu, či už v noci, alebo cez deň, odpočinutí a vo vnútornej pohode. Dôležité sú aj pravidelné prestávky na občerstvenie a rozhýbanie končatín.
Keď viete, že strávite veľa hodín za volantom, pripravte sa na to a do auta nastupujte už oddýchnutý, v kľude a bez stresu.
### 2. Bez porúch Cesta na dovolenku kladie na vozidlo vyššie nároky, preto mu venujte viac starostlivosti. Správny tlak v pneumatikách, kontrola chladiacej a brzdovej kvapaliny, výmena stieračov a peľového filtra, prípadne prezretie, či niečo nevyteká, stoja menej ako nečakaná porucha v zahraničí. Skontrolujte aj povinnú výbavu auta ako náhradná pneumatika, výstražný trojuholník alebo autolekárnička. Obsah povinnej výbavy sa môže v každej krajine líšiť.
Kontrola hladiny motorového oleja na jazdenej Toyote Avensis
### 3. Skontrolujte si doklady Platné občianske preukazy alebo cestovné pasy, doklady od vozidla, technická kontrola a poistka, platobné karty s dostatkom času pred vypršaním platnosti a hotovosti. Európska poistka, zmáma dlho ako zelená karta, je teraz už biela. Tak pozrite, či ju máte so sebou v dokladoch.
Vodičský preukaz, riadok 12 s harmonizovaným kódom pre označenie zdravotného obmedzenia vodiča (ilustračná fotografia po grafickej úprave)
### 4. Pozor na poplatky Diaľničné známky, mýto a vjazdy do miest. V niektorých krajinách aj ekologická daň. Čím viac si toho zistíte vopred, o to menej sa budete stresovať na mieste. Pokiaľ je to možné, skúste všetky potrebné poplatky zaplatiť vopred elektronicky a uchovať si doklad o zaplatení. Pokiaľ ide o platenie mýta, tak vám už stačí platobná karta a nemusíte hľadať drobné po vreckách.
Poľsko oznámilo, že v júni prejde na nový elektronický mýtny systém s názvom e-TOLL, ktorý nahradí doterajší systém viaTOLL. Zdroj: EUROWAG
### 5. Predovšetkým bezpečne Aj keď niektoré dovolenkové destinácie akceptujú istú mieru alkoholu v dychu, odporúčame, aby ste sa držali prístupu, že alkohol si doprajete až v cieli cesty po odstavení vozidla. K tomu nezabúdajte na dôsledné používanie bezpečnostných pásov celou posádkou, pripútanie detí do certifikovanej sedačky, vybavte sa viac ako jednou reflexnou vestou a preventívne svieťte aj v krajinách, kde to nie je povinné. Pred cestou si naštudujte dopravné predpisy cieľovej, ale aj tranzitných krajín a dôsledne ich dodržiavajte.
Používanie mobilného telefónu počas jazdy je nielen zakázané, ale predovšetkým nebezpečné. Obzvlášť v neznámom prostredí.

Nový mýtny systém v Poľsku: Tieto zmeny čakajú vodičov

Poľsko oznámilo, že v júni 2021 prejde na nový elektronický mýtny systém. Nový systém s názvom e-TOLL nahradí doterajší systém viaTOLL, ktorého podpora bude ukončená 30. septembra. Eurowag je pripravený pomôcť spoločnostiam prejsť na nový systém s čo najmenšími komplikáciami.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.