Ekologickí aktivisti kritizujú Európsky parlament za „príliš slabé“ emisné ciele. Prišli s radikálnym návrhom, ktorý by otriasol automobilovým priemyslom

Lobistickej skupine sa nepáčia emisné pravidlá schválené kľúčovým výborom Európskeho parlamentu. Vraj nie sú dostatočne prísne na to, aby podporili masové rozšírenie elektromobilov.
Vydané  Text: 
Rozhodnutie kľúčového výboru Európskej únie zamietnuť výzvy na oveľa výraznejšie znižovanie emisií sklamalo obhajcov životného prostredia, ktorí **presadzovali nové ciele pred úplným zákazom predaja spaľovacích áut v roku 2035.** Výbor pre životné prostredie Európskeho parlamentu hlasoval za ratifikáciu nových pravidiel pre emisie CO2 pre osobné a ľahké úžitkové vozidlá. Teraz o nich budú rokovať členské štáty EÚ. Ustanovenia zahŕňajú 20-percentné zníženie emisií do roku 2025 a 55-percentné zníženie do roku 2030 so 100-percentným znížením v roku 2035 – čo predstavuje zákaz predaja vozidiel so spaľovacími motormi. **Zníženie o 20 percent do roku 2025 znamená sprísnenie o ďalších 5 % v porovnaní s pôvodnými návrhmi z júla 2021**. Lobistická skupina Transport & Environment sa však snažila presadiť ešte výraznejšie zníženie emisií do roku 2030 s argumentom rýchlejšieho prijatia elektrických vozidiel na trhoch v Európe. Jan Huitema, **holandský poslanec Európskeho parlamentu, dokonca podporil pozmeňujúci návrh z 55 na 75-percentné zníženie emisií do roku 2030.** Tvrdšie ciele však čelia odporu niektorých členských štátov, prevažne z východného bloku, ktoré vyjadrili obavy z nedostatku infraštruktúry a vysokých nákladov na elektromobily. Výbor tieto návrhy na sprísnenie nakoniec tesne zamietol v pomere 46 ku 40.

Carlos Tavares: Autá budú drahšie o 50 %, môže za to nútený prechod na elektromobilitu

Náklady na výrobu elektromobilov sú dnes príliš vysoké. Automobilky tak majú dve možnosti - premietnuť navýšenie do cien nových automobilov, alebo zvyšovať produktivitu.

**Plne elektrické autá tvorili 9,1 % európskeho predaja v roku 2021, čo je výrazný nárast porovnaní s 1,9 % podielom z roku 2019.** Nové usmernenia EÚ o emisiách by podľa analytikov znamenali, že elektrické vozidlá by v roku 2030 museli tvoriť viac ako 50 percent predajov nových áut. Niektorí predstavitelia automobilového priemyslu, vrátane generálneho riaditeľa spoločnosti Stellantis Carlosa Tavaresa, však uviedli, že **zvýšenie cien surovín a iných nákladov by mohlo ohroziť toto tempo rastu.** Okrem toho existujú obavy, že vo veľkej časti Európy sa nestihne vybudovať dostatočná infraštruktúra nabíjacích staníc. ACEA, lobistická skupina európskych výrobcov automobilov, uviedla, že **navrhovaná zmena nadchádzajúceho cieľa na rok 2025 by jednoducho neponechala dostatok času na prispôsobenie kvôli vývojovým a výrobným cyklom vozidiel.**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!