4 typy áut, ktoré sú skvelou voľbou nielen na rodinné výlety

Cestovanie s rodinou prináša nezabudnuteľné zážitky na celý život. Pri plánovaní však musíte myslieť nielen na itinerár, ale aj komfort počas cestovania. Takisto potrebujete dostatok miesta na batožinu a osobné pohodlie. Preto sa **inšpirujte sa typmi áut, ktoré sú vhodné aj na rodinné cestovateľské zážitky.** ### SUV [Vozidlá SUV](https://www.hyundai.sk/modely/suv) kombinujú komfort osobných áut s výhodami terénnych vozidiel. Skratka pochádza z angličtiny… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Cestovanie s rodinou prináša nezabudnuteľné zážitky na celý život. Pri plánovaní však musíte myslieť nielen na itinerár, ale aj komfort počas cestovania. Takisto potrebujete dostatok miesta na batožinu a osobné pohodlie. Preto sa **inšpirujte sa typmi áut, ktoré sú vhodné aj na rodinné cestovateľské zážitky.** ### SUV [Vozidlá SUV](https://www.hyundai.sk/modely/suv) kombinujú komfort osobných áut s výhodami terénnych vozidiel. Skratka pochádza z angličtiny – sport utility vehicle, čo v preklade znamená športové úžitkové vozidlo. **Majú niekoľko výhod, sú priestranné, vďaka vyššiemu podvozku do nich pohodlnejšie nasadnete a lepšie vidíte na cestu.** Sú navrhnuté na mestskú jazdu, ale poradia si aj s [jednoduchšou horskou](https://www.bratislavskenoviny.sk/dobre-tipy/65058-7-tipov-kam-ist-do-prirody-autom-v-bratislave-a-jej-okoli) alebo poľnou cestou. Väčšina SUV áut má pohon všetkých kolies, čo oceníte hlavne v zime. Mnoho modelov z tejto triedy má až sedem miest, čo je pre rozrastajúce sa rodiny výhodou. Pri SUV však počítajte s vyššou spotrebou.
### Kombi Automobilky používajú viacero názvov na tento typ karosérie, napríklad Avant či Variant. Všetky však označujú to isté. Ide o vozidlá s predĺženou strechou smerom dozadu. Názov kombi je odvodený od účelu auta, ktoré je určené na pohodlnú prepravu osôb aj nákladu. Najväčšou výhodou je ich priestranný kufor, do ktorého bez problémov zbalíte kočík či väčšiu batožinu. **Pri balení sa tak vôbec nemusíte obmedzovať.** Ak sa rozhodnete cestovať vo dvojici, pri kombi modeloch si jednoducho sklopíte zadné sedadlá, rozprestriete deky a pohodlne sa vyspíte. Oproti SUV má nižšiu spotrebu a často je aj lacnejšie.
### Minivan Automobil s týmto typom karosérie sa radí medzi tie praktickejšie. Na prvý pohľad vás môže odradiť svojou veľkosťou, no nemusíte sa báť. **Väčšina nových modelov minivanov disponuje s parkovacími senzormi okolo celého auta,** parkovacím asistentom a mnohými ďalšími bezpečnostnými asistentmi. Ak máte väčšiu rodinu, mali by ste zvážiť jeho kúpu. Väčšina minivanov má sedem miest, no niektoré ponúkajú priestor až pre deväť ľudí. Ďalšou praktickou výhodou sú zasúvacie dvere, pri ktorých nemusíte dávať pozor na vaše ratolesti, ktoré by klasickými dverami mohli oškrieť vedľa stojace autá. Navyše na šoférovanie vám, aj napriek veľkosti a počtu miest, stačí vodičský preukaz typu B.
### Crossover Automobil crossover kombinuje niektoré prvky SUV a viacúčelových vozidiel, zo čoho je odvodený aj názov karosérie. Obyčajne sú určené na jazdu v meste alebo vo veľmi miernom teréne. Ich výhodou je, že sú menšie než klasické SUV, no stále ponúkajú rovnaké pohodlie. Je vhodnejšie pre menej početné rodiny. Ak chcete žiť nielen ekologickejšie, ale aj ekonomickejšie mali by ste zvážiť kúpu elektromobilu. Všetky tieto typy karosérií sú už dostupné aj v elektronickej verzii, čiže sa nemusíte báť, že by ste prišli o svoje pohodlie.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!