9 funkcií áut Lada, o ktorých nevedia ani ich majitelia

Moderné modely áut značky Lada sú vybavené komfortnými funkciami, o ktorých sa nepíše ani v ich návode, tvrdia ruskí motoristickí novinári.
Vydané  Text: 
### Aktuálne dianie okolo Lady Automobilka Lada patriaca pod ruský automobilový závod AutoVAZ, člena francúzskej skupiny Renault, má veľmi zlé vyhliadky. Súvisia s aktuálnym vojnovým konfliktom Ruska a Ukrajiny a s tým súvisiacimi ekonomickými sankciami zo strany západu, čo prirodzene vyústilo do nedostatku komponentov a materiálov potrebných pre automobilovú výrobu. Výroba v AutoVAZ stojí od 5. marca 2022, dobre zavedené dodávateľské reťazce automobilových komponentov sú zničené, Renault mieni opustiť Rusko úplne a hoci automobilka plní svoje kolektívne zmluvy so zamestnancami, očakáva sa, že ani podpora automobilky priamo od Ruskej federácie napokon nezabezpečí plné obnovenie výroby. Automobilka podľa všetkého bude môcť vyrábať len dva modely automobilov, ale bez exportu. Očakáva sa, že prijaté opatrenia umožnia AvtoVAZu obnoviť výrobu po prázdninách, uvádza ruský denník Zr.ru ([zdroj](https://www.zr.ru/content/news/933667-pravitelstvo-razrabatyvaet-me/)).
Lada Vesta Sedan
### Funkcie áut Lada, o ktorých možno nevedia ani ich majitelia Moderné modely Lada sú vraj prekvapivo preplnené komfortnými funkciami, niekedy sa o nich v návode ani nepíše, tvrdia Rusi. Sumár týchto funkcií zverejnil [ruský motoristický magazín Za volantom](https://www.zr.ru/content/articles/933611-funktsii-lady/?page=1). 1) **Automatické otváranie všetkých okien**: Na vozidlách Lada Granta a Kalina môžete otvárať a spúšťať okná pomocou diaľkového ovládača. Môžete to urobiť, aj keď je zapaľovanie vypnuté. Ak chcete aktivovať elektrické ovládanie okien, musíte na 3 sekundy podržať tlačidlo zámku na diaľkovom kľúči – a je to, efekt uvidíte hneď. 2) **Automatické zatváranie okna vodiča**: Vozidlá Granta a Kalina majú aj automatické zatváranie okna vodiča, alternatívu k impulznému zatváraniu. Ak stlačíte tlačidlo ovládania okna vodiča na maximálne 1,5 sekundy, po uvoľnení tlačidla sa pohyb skla zastaví. Ak ale tento čas presiahne 1,5 sekundy, okno sa zatvorí úplne a už automaticky až do chvíle, kým sklo nenarazí na prekážku. 3) **Zmena poradia funkcií na multimediálnom displeji**: Operačný systém na nových Ladách umožňuje určitú formu personalizácie. Na Lade Vesta môžete pre uľahčenie používania zmeniť umiestnenie skratiek na multimediálnej obrazovke. Skratku stačí podržať prstom niekoľko sekúnd a môžete ju posunúť doľava alebo doprava.

Hľadáte 4×4 do 5-tisíc eur? Vybrali sme 8 off-roadov, ktoré stále nájdete na trhu s jazdenkami

Vybrali sme niekoľko off-roadov, ktoré na trhu s jazdenkami kúpite do 5 000 eur.

4) **Oneskorené vypnutie svetiel Follow me home**: Funkcia oneskorenia zhasnutia svetlometov je nepochybne jednou z tých užitočnejších. Keď vystúpite z auta a zamknete ho, predné svetlomety ešte niekoľko sekúnd svietia do tmy, aby ste mali možnosť vidieť na inak neosvetlenej príjazdovej ceste. Na Grante a Kaline môže byť táto možnosť súčasťou štandardných konfigurácií a v prípade modelov Vesta a XRAY ju je možné aktivovať dodatočne: vypnite motor a vypnite zapaľovanie, následne vyberte kľúč a bliknite diaľkovými svetlometmi. Ak bliknete raz, svetlomety ostanú zapnuté 30 sekúnd a viacnásobným blikaním môžete dosiahnuť až 5-minútové oneskorenie zhasnutia svetiel. 5) **Špiónsky alebo únikový režim (štartovanie bez svetiel)**: Problém všetkých moderných áut s automatickým denným svietením? Že sa nedajú dosť dobre použiť na sledovanie alebo nočný únik, pretože pri naštartovaní motora sa svetlá automaticky rozsvietia. Automatické svetlá majú aj modely Vesta, Largus a XRAY, môžete však túto funkciu dočasne vypnúť. Svetlá sa na moderných Ladách ovládajú pomocou páky a otočného voliča na stĺpiku riadenia, ktorý je rovnaký ako v Renaultoch. Ak chcete, aby boli svetlomety vypnuté pri zapnutom motore, musíte prepnúť tento otočný ovládač do polohy presne medzi vypnutými a zapnutými stretávacími svetlometmi:
6) **Skryté vyhrievané čelné sklo**: Ak na modeli Vesta zapnete funkciu Defrost Max (odhmlievanie čelného skla, defrost), aktivuje sa vyhrievanie čelného skla pomocou vnútorného ventilátora klimatizácie spusteného na maximálne otáčky. Je to dosť hlučný proces a keď znížite rýchlosť ventilátora ručne, vyhrievanie čelného skla sa vypne. Existuje na to ale malý trik: najprv zapnite funkciu ventilácie klimatizácie smerom na čelné sklo (1) a následne stlačte toto tlačidlo znova naraz s tlačidlom MAX (1+2). Vyhrievanie skla tak má ostať zapnuté, ale ventilátor nie.
7) **Vypnutie signalizácie nezapnutého pásu**: Mnohí vodiči jazdia bez riadne zapnutého bezpečnostného pásu tak, že ho zapnú a sadnú si naň. Nie je to bezpečné, ale môžu existovať okolnosti, keď je signalizácia bezpečnostného pásu skutočne nežiadúca. V modeloch Granta, Kalina, Priora a Niva sa tento alarm vypína softvérovo, len nie dedikovanou funkciou. Stlačte a podržte tlačidlo pre resetovanie kilometrového nájazdu a zároveň počas desiatich sekúnd dvakrát zapnite a rozopnite sponu bezpečnostného pásu. Alarm sa deaktivuje na nasledujúce tri (ne)použitia bezpečnostného pásu. 8) **Hlasitosť zvuku smeroviek**: AvtoVAZ poskytuje možnosť nastaviť hlasitosť zvuku smerových svetiel. Do menu nastavení sa dostaneme stlačením a podržaním oboch tlačidiel na palubnom počítači na asi 5 sekúnd, následne sa medzi jednotlivými položkami môžete prepínať pomocou rovnakých dvoch tlačidiel, v nich nájdete a nastavíte aj hlasitosť smeroviek.
9) **Centrálne zamykanie aj bez doplatku**: Na Kaline a Grante sa dajú odomknúť iba dvere vodiča a nie všetky naraz. Ak chcete zmeniť režim otvárania dverí, zapnite zapaľovanie, ale neštartujte motor. Potom na kľúčenke stlačte a podržte tlačidlo uzamknutia a odomknutia na 5 sekúnd, kým nebudete počuť pípnutie. To znamená, že sa otvoria len dvere vodiča. Ak chcete otvoriť všetky dvere, znova stlačte tlačidlo na kľúčenke.

Hľadáte rodinné kombi z druhej ruky? Toto je zoznam tých najspoľahlivejších

Pozrite si výber zaujímavých jazdených kombi, mnohé z nich kúpite už za pár tisíc.








Pokračujte na ďalší príspevok »