Hyundai a Kia dobývajú Európu! Úspešne zvládli pandémiu aj čipovú krízu, pri pohľade na predajné čísla im môže konkurencia len v tichosti závidieť

Európske štatistiky nás prekvapujú každý mesiac.
Vydané  Text: 
Predaj nových áut v Európe dosiahol za mesiac január historické minimá, keďže nedostatok polovodičov naďalej obmedzoval výrobu. Registrácie nových áut na trhoch EÚ, Spojeného kráľovstva a EFTA klesli o 2,4 percenta na 822 423 vozidiel, uviedlo vo svojej správe združenie ACEA. **Bol to siedmy po sebe idúci mesiac klesajúcich predajov, existujú však aj svetlé výnimky.** Značky Hyundai a Kia, ktoré zvládajú nedostatok čipov lepšie než iné európske automobilky, odolali klesajúcemu trendu a dokonca zvýšili objem predaja. To sa pozitívne odrazilo ziskom väčšieho podielu na trhu. Kombinované **čísla predajov pre tandem Hyundai-Kia sa medziročne zvýšili o 36 percent,** z pohľadu podielu na trhu si tak polepšili zo 7,4 na 10,3 percenta (január). Volkswagen Group, v súčasnosti stále najpredávanejšia automobilka na európskom trhu, zaznamenala pokles tržieb o 3,7 percenta, pričom samotná značka VW klesla o 6,1 percenta, Škoda o 5,5 percenta a Seat o 19 percent. Predaj Porsche vyskočil o 38 percent a Audi o 8,8 percenta. **Skok v predajoch prémiových vozidiel spôsobilo uprednostnenie výroby ziskových prémiových modelov.** Európsky výrobca automobilov č. 2, francúzsko-taliansky Stellantis, zaznamenal pokles o 12 percent. Pri rozobratí na drobné vidíme najväčší prepad značky Fiat o celých 19 percent, nasleduje Citroen so stratou 17 percent, Peugeot so 14 percentami a Opel/Vauxhallu s miernym poklesom 3,6 percenta. Podobný efekt zmeny orientácie výroby vidíme aj v tomto prípade, keď prémiová značka DS zvýšila predaj o 19 percent. Predaje skupiny Renault klesli o necelé 1 percento, **pričom 19-percentný nárast objemu Dacia vykompenzoval 13-percentný pokles značky Renault.** Medzi najhoršími výsledkami za mesiac figurovali značky ako Jaguar s poklesom predaja o 32 percent, Volvo a Seat, ktorých registrácie klesli o 20 percent. Nemali by sme zabudnúť ani na Nissan s poklesom o 18 percent. Mazda mala dobrý mesiac s nárastom predaja o 28 percent, rovnako ako značka Toyota s nárastom registrácií o 14 percent.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.