LADA Niva ako karavan? Prečo nie. Úspech by mala nielen v Rusku!

S lacnými karavanmi sa v poslednom čase doslova roztrhlo vrece. Výrobcovia zacítili rastúcu popularitu obytných automobilov a bokom nechceli zostať ani v Rusku. A do parády si nezobrali hocijaký model, ale rovno doslova kultové SUV Niva. Ako to dopadlo? Nad očakávanie dobre!
Vydané  Text: 
* **Karavan na báze modelu Lada Niva v Rusku realitou** * **Za základ firma použila verziu Niva pick-up** * **Napriek cene ponúkne Niva karavan zaujímavú výbavu** ### Obytná Lada Niva nebude rozmaznávať Aktuálne cestovateľské obmedzenia, ako aj strach ľudí z nakazenia sa vo verejných priestoroch, nahráva výrobcov obytných automobilov a karavanov. Väčšina klasických firiem hlási, že hoci pracujú na plné obrátky, dopyt uspokojiť nedokážu. Cestovať však chceme a menia sa aj priority ľudí. A výrobcovia zacítili príležitosť. Doteraz platilo pravidlo, že sa výrobcovia pohodlím a výbavou snažili čo najviac priblížiť klasickému ubytovaniu. No prvé pokusy postaviť puristické obytné auto ukázali, že záujem o takéto modely by bol veľký. V poslednom čase sa tak objavujú modely, ktoré nie sú ladené na maximálny luxus, ale na zážitok a slobodu pohybu. Obytná Lada Niva vás podľa očakávania nebude rozmaznávať, no súčasne ani nezruinuje váš rodinný rozpočet! Očakávať, že toto auto poskytne luxusný obytný priestor a výbavu by bolo samozrejme naivné. Dodajme, že to ani nebolo cieľom firmy, ktorá sa do stavby auta pustila. Ako isto tušíte, karavan postavený na podvozku Nivy vznikol v Rusku a na svedomí ho má firma Lux Form. Základ tvorí skrátená kabína na predĺženom podvozku. Aby neprišlo k omylu, Niva na trhu existuje aj vo verzii pick-up s dvojmiestnou kabínou.
Po úprave interiéru na nočnú verziu má posteľ rozmery 1 580 x 1980 mm.
V obytnej verzii však auto v porovnaní s touto verziou narástlo do dĺžky (4 769 mm) aj výšky (2 770 mm). Za stredovým stĺpikom karosérie už prišli k slovu špecialisti firmy. Na ráme vystavali zaujímavý priestor, ktorý ponúkne nielen dvojmiestnu posteľ s rozmerom 1 580 x 1980 mm, ale dokonca aj malú kuchynku s varičom, drezom a chladničkou. Málo?
Cestovatelia majú k dispozícii aj skromnú, no praktickú kuchynku.
**Čakáte kúrenie, WC a sprchu? Dostanete aj to.** Samozrejme, rozmery nadstavby nepustia, a ako ukazujú obrázky, WC a sprchu budú vedieť využívať asi iba štíhlejší cestovatelia. Každopádne čarovanie s priestorom doviedli vo firme do dokonalosti. Do nadstavby totiž dokázali umiestniť aj nádrže na pitnú (70 litrov) a úžitkovú vodu (40 litrov) a tiež malú plynovú nádrž.
Kúpeľňa má podľa očakávania veľmi skromné rozmery.
### Cena a dostupnosť Ak vás toto auto zaujalo, pridáme ešte jednu informáciu. Na domácom trhu firma hotové auto, teda nielen jeho prestavbu, ponúka za približne 1,6 milióna Rubľov, čo v hrubom prepočte znamená približne 18 200 eur. Páčilo by sa vám takéto auto? Máme pre vás zaujímavý tip! Ak si myslíte, že vlastniť takéto auto je pre našinca úplne nereálne, mýlite sa. V ponuke predajcu značky sme totiž našli ponuku na pick-up Lada Niva, ktorý má rovnaký (predĺžený) rázvor, ako je použitý pri tejto prestavbe. A jeho cena je celkom zaujímavá: od 9 990 eur!

Pri neustálom vylepšovaní motorov je nevyhnutné inovovať aj palivá

Ako vo všetkých technologických odvetviach, aj v oblasti palív pre spaľovacie motory prebieha neustály vývoj. Špecialisti zo spoločnosti OMV v spolupráci s poprednými výrobcami áut, výskumnými centrami a univerzitami neustále pracujú na inováciách.








Pokračujte na ďalší príspevok »