Používanie smeroviek na kruhovom objazde: určite jazdíte správne?

Dopravná hádanka z praxe, ktorá rozháda internet: viete jazdiť na takejto križovatke správne?
Vydané  Text: 
* **Používanie smeroviek na kruhovom objazde s viacerými jazdnými pruhmi.** * **Môže sa na kruhovom objazde s viacerými jazdnými pruhmi predchádzať?** * **Kto dáva komu prednosť pri prechádzaní z jedného pruhu do druhého?** Pri vyhotovení našich odporúčaní vychádzame výhradne z platnej legislatívy: [Zákon o cestnej premávky č. 8/2009](https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2009/8/). ### Používanie smeroviek na kruhovom objazde Používate počas jazdy na okruhovom objazde smerovky? A robíte to správne? Občas sa stane, že vidíme vodičov, ktorí na kruhovom objazde zapínajú smerovky vľavo, aby dali ostatným vedieť, že pokračujú v jazde a nemajú úmysel výjsť z objazdu von. Inokedy vidíme vodičov, ktorí nezapnú smerovky ani vtedy, keď kruhový objazd opúšťajú. Oba tieto zvyky sú nesprávne. Vodič má používať smerovky (blinker) vždy, keď opúšťa kruhový objazd: § 30 odsek 5 Znamenie o zmene smeru jazdy vodič nedáva pri vjazde do kruhového objazdu. Pri jazde po kruhovom objazde vodič dáva znamenie o zmene smeru jazdy, ak z takej križovatky vychádza. ### Používanie smeroviek na kruhovom objazde s viacerými jazdnými pruhmi Používanie smerových svetiel ale má svoje špeficiká v prípade, že sa nachádzame na kruhovom objazde s viacerými pruhmi. Platí, že keď vodič so svojím vozidlom prechádza z jedného pruhu do druhého, mení smer jazdy. A pri zmene smeru jazdy je vodič povinný informovať zapnutím pravého alebo ľavého smerového svetla. Takže ak sa na kruhovom objazde preraďujete z jedného pruhu do druhého, musíte používať smerovky aj v prípade, že ste na kruháči len vy a „ste na hlavnej“. ### Kto dáva komu prednosť pri prechádzaní z jedného pruhu do druhého? Ak sa na kruhovom objazde nachádzajú dva a viac jazdných pruhov, platia pri preraďovaní sa medzi nimi práve také isté povinnosti, ako v prípade bežnej cesty s viacerými jazdnými pruhmi v rovnakom smere. Práve tu sa uplatňuje § 10 a jeho rôzne odseky: *Vodič pri prechádzaní z jedného jazdného pruhu do druhého jazdného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi jazdiacemu v jazdnom pruhu, do ktorého prechádza; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy*. **Na ceste s troma jazdnými pruhmi** v jednom smere jazdy je **vodič prechádzajúci z ľavého jazdného pruhu do stredného jazdného pruhu povinný dať prednosť v jazde vodičovi prechádzajúcemu do stredného jazdného pruhu z pravého jazdného pruhu**. Tam, kde sa dva jazdné pruhy zbiehajú do jedného jazdného pruhu tak, že nie je zrejmé, ktorý z nich je priebežný, vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi v pravom jazdnom pruhu. To neplatí pri súbežnej jazde, keď vodič idúci v pravom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla v ľavom jazdnom pruhu zaradenie sa do kolóny idúcich vozidiel, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy vpravo. Vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu pri zaraďovaní sa do kolóny idúcich vozidiel pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho v pravom jazdnom pruhu.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.