Rebríček najhorších šoférov na svete: Česi sú vraj lepší, Rumuni sú hrozba

Vedeli ste, že dobrí vodiči dokážu ušetriť až 12 percent na nákladoch, zatiaľ čo zlí šoféri majú dodatočné náklady vo výške až 13 percent?
Vydané  Text: 
Byť dobrým vodičom sa vypláca nielen z morálneho a spoločenského hľadiska, ale aj toho finančného. Celkový **rozdiel medzi nákladmi na prevádzku auta dobrého a zlého vodiča môže byť až 25 percent**, ak berieme do úvahy, že najlepší vodiči dokážu ušetriť na prevádzke vozidla 12 percent a najhorší vodiči svojim správaním zvyšujú náklady na prevádzku vozidla o 13 percent. Nehoda môže predstavovať až o 36 percent vyššie náklady ako základná oprava či údržba, takže **bezpečná jazda je pre dobrého vodiča základ**. Dobrý vodič tak nešetrí iba náklady, ale aj jazdí bezpečnejšie. **Čísla hovoria jednoznačne:** * alkohol v krvi na úrovni 0,10% zvyšuje pravdepodobnosť havárie 7-krát * alkohol v krvi na úrovni 0,15% zvyšuje pravdepodobnosť havárie 25-krát * ak šofér počas jazdy konzumuje, zvyšuje sa pravdepodobnosť nehody 3,6-krát * ak šofér počas jazdy telefonuje, zvyšuje sa pravdepodobnosť nehody 6-krát * ak šofér počas jazdy esemeskuje, zvyšuje sa pravdepodobnosť nehody 24-krát
A v ktorých krajinách jazdia najlepší a najhorší vodiči na svete? ### Najhorší vodiči na svete: #### 10. Costa Rica #### 9. Filipíny #### 8. Panama #### 7. Indonézia #### 6. Rumunsko #### 5. Ekvádor #### 4. Kolumbia #### 3. Venezuela #### 2. Guatemala #### 1. El Salvador Zaujímavé je, že až 7 z týchto krajín sa nachádza v Latinskej Amerike, priemerný Slovák našťastie medzi TOP10 najhoršími vodičmi nefiguruje.
### Najlepší vodiči na svete: #### 10. Slovensko #### 9. Maďarsko #### 8. Taliansko #### 7. Francúzsko #### 6. Belgicko #### 5. Česká republika #### 4. Švédsko #### 3. USA #### 2. Lotyšsko #### 1. Holandsko
Nie je až tak veľkým prekvapením, že na prvom mieste je Holandsko známe najmä preferovaním cyklistickej dopravy a tiež využívaním lodnej dopravy. Vodiči automobilov sa pre pestrosť dopravy musia správať zodpovedne, ohľaduplne a tolerantne, sú na nich kladené vysoké nároky a početné obmedzenia majú vplyv na to, že automobil nešoféruje doslova ktokoľvek, kto dostal vodičské oprávnenie. Lotyšsko a USA sú zas známe svojimi prísnymi a oproti iným krajinám nízkymi povolenými rýchlosťami. Slovensko sa v tomto istom rebríčku umiestnilo na veľmi prekvapivom desiatom mieste. Jedná sa o údaje z celého sveta, preto sa môžeme ako Slováci tešiť z veľmi priaznivého výsledku. Pochvalou pre nás môže byť aj skutočnosť, že prieskumy v tomto prípade zohľadňovali názory vodičov rôznych krajín, takže to znamená, že nás svet vníma celkom pozitívne. Aspoň v tejto štatistike naša krajina obstála relatívne dobre, hoci my by sme sa nepochybne zaradili ešte o niekoľko stupienkov vyššie.



Zdroje:
Statista
NetSafeUtah.org
chevinfleet
dailypakistan








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!