Oáza pre gurmánov už aj s novým ročníkom

Vyše 30 rokov na trhu a v súčasnosti jedno z najúspešnejších vinárstiev na Slovensku s množstvom domácich aj medzinárodných ocenení. Taká je bilancia rodinného vinárstva Matyšák.

Dnes sa môže navyše pýšiť aj úspešnou sieťou vlastných značkových predajní, kam práve v týchto dňoch prichádza aj nový ročník vín z ich prémiovej línie.
Vydané  Text: 

Cesta k skvelému vínu nie je nikdy jednoduchá. Ani úspech vinára Petra Matyšáka sa nerodil ľahko. Svoje vinárstvo založil v roku 1991 v 300-ročnom vinohradníckom dome v centre Pezinka. Išiel takpovediac od nuly a preskákal si kadečo, no vždy veril, že aj na našom malom Slovensku, môžeme robiť poctivé víno, ktoré dosiahne svetové úspechy.

Predošlé skúsenosti v gastre s cieľavedomosťou jemu vlastnou zúročil pri budovaní vinárstva a od začiatku mal jasný cieľ – prinášať ľuďom také vína a gastronomické zážitky, na ktoré sa nezabúda. V priestoroch pôvodného vinárstva neskôr otvoril vyhľadávanú reštauráciu Vinum Galeria Bozen, svoje vinárstvo presťahoval do nových priestorov v pezinskej Glejovke a v Bratislave otvoril hotel s najväčšou archívnou pivnicou v strednej a východnej Európe z roku 1904. Neustálou potrebou sa vyrovnať vinárstvam vo vyspelých vinárskych krajinách a potrebou dokázať neprajníkom, že sa to dá, vyrástol na jedného z najuznávanejších vinárov.

 

Archívna pivnica

Kvalita zo slovenských vinohradov

Peter Matyšák počas rokov nadviazal spoluprácu s viacerými šikovnými pestovateľmi z Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, z ktorých sa neskôr stali jeho dvorní vinohradníci a dodávatelia, ba i priatelia. Nevlastniť vinohrady, ale spolupracovať s najlepšími, je očividne výhoda – takto môžu vo vinárstve spracovávať ručne zbierané hrozno z viacerých vinohradníckych oblastí, čo sa prejavuje aj v rôznorodosti vín a môžu sa sústrediť výlučne na výrobu vína. Vo vinárstve si veľmi zakladajú na dobrých vzťahoch s pestovateľmi. Každý́ rok od nich odoberajú celú úrodu a na oplátku pestovatelia riešia obnovu vinohradov a výber vhodných odrôd na základe ich požiadaviek. Win-win.

 

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Chutí aj samotným Francúzom

Na slovenské hrozno nedajú dopustiť – to, čo im niektorí pred rokmi škodoradostne tvrdili, že zo slovenského hrozna nikdy neurobia svetové červené víno, už dávno neplatí. Dôkazom sú svetové ocenenia nielen bielych a ružových, ale už aj červených vín.

Inzercia

Inzercia

Poctou pre vinárstvo Matyšák ale i pre slovenské vinohradníctvo je pravidelný zisk medailí z azda najrešpektovanejšej svetovej súťaže v Paríži Vinalies Internationales, kde získal pred dvoma rokmi pre Slovensko ich sekt historické zlato. Za zmienku stoja určite aj úspechy z Madridu, Brusselu či Japonska.

V národnom salóne vín SR patrí každoročne medzi rekordérov. Úspech sa nerodil ľahko, ale roky skúseností, investície do špičkových technológií, skvelý tím pod vedením uznávaného enológa a výrobného riaditeľa Jara Žáka a vytrvalá poctivá práca sa ukazujú ako kľúčové.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Pestrá ponuka a nový koncept Matyšák shop

Vinárstvo už dlhodobo spracováva okolo tridsať odrôd, z ktorých robí tiché aj šumivé vína. Okrem toho sú v ich portfóliu aj špeciality ako brandy, víno portského typu či 100%tná hroznová šťava. Gro produkcie a tie najlepšie oceňované vína, ktoré v supermarketoch nenájdete, predáva prostredníctvom siete vlastných predajní Matyšák shop a klasických vinoték. Tých pod hlavičkou Matyšák shop na štýl moderných bottle shopov je na Slovensku dnes už okolo dvadsať.

V ponuke tak nájdete okrem Matyšákovej produkcie aj kvalitné svetové destiláty či remeselné delikatesy. Dnes tak ponúkajú najširší sortiment produktov zo všetkých našich vinárstiev. Najnovší prírastok a vlajkovú loď celej siete nájdete v novej časti nákupného centra Eurovea v Bratislave.

 

Matyšák Shop

Vyrovná sa nový ročník tomu predošlému?

Dlho očakávané vína z nového ročníka prémiovej línie Prestige sa už konečne dostali na pulty Matyšákových predajní a do eshopu. Aj keď to dlho počas minulého roka vyzeralo, že hrozno bude jedna veľká bieda, nakoniec to vôbec nedopadlo zle.

Ako mnohí vieme, pri pestovaní hrozna je počasie obzvlášť dôležité pre formovanie jeho charakteru a vlastností, čo samozrejme ovplyvňuje neskôr profil samotného vína z neho vyrobeného. A dlhé obdobie sucha minulý rok neveštilo nič dobré…

Situácia sa však našťastie otočila. Ako to bolo vo vinohradoch nám približuje hlavný someliér vinárstva Matyšák Erik Dorušinec: „Jarné počasie hroznu prialo. Leto bolo horúce s minimálnym množstvom zrážok, čo zapríčinilo rýchle dozrievanie hrozna, nižší obsah kyselín v bobuliach a vyššiu koncentráciu cukru. Vlaha nám veľmi chýbala. Keď už to vyzeralo ako jedna katastrofa, tak začiatkom jesene nastal zvrat. Dlhé daždivé dni priniesli vlahu pre vinohrady a hrozno nabralo vodu. Neskôr nám pomohlo aj babie leto a pár slnečných jesenných dní. Neskoršie zberané odrody tak vyzerajú výborne.“

Vína sa naozaj podarili excelentné, o čom svedčí aj viacero domácich či svetových ocenení. A pribudli aj novinky.

Tento rok sa tešíme na cibébový Aurélius či Rizling Rýnsky. Privítame aj novinky ako je Pesecká leánka či sladký Merlot rosé s cukornatoťou 27°NM. Po dvojročnej prestávke sa opäť môžete tešiť na Breslavu. Skvelo sa javí aj naše Silvánske Zelené, Pinot Gris  a Rosé Cabernet Sauvignon. Každopádne tento ročník priniesol vo všeobecnosti nižšie kyseliny a vyšší cukor. Takéto podmienky prajú najmä červeným vínam, ktoré predstavíme o pár rokov. Zatiaľ budú vyzrievať v dubových sudoch a rásť do krásy. Ale na niektoré veci sa oplatí čakať,“ dodáva s úsmevom Erik.

Veríme, že po týchto slovách ste dostali chuť objavovať nové chute a spoznávať vína z nového ročníka bližšie. Ľahko si ich objednáte domov či navštívte niektorú z predajní Matyšák shop alebo vinoték, ktorých zoznam nájdete na vinomatysak.sk/vinoteky.

 









Pokračujte na ďalší príspevok »