ZRODILA SA (ĎALŠIA) HVIEZDA: EQE SUV od Mercedes-EQ

Vývoj nikdy nezastavíš.

Nový model EQE SUV od Mercedes-EQ preberá to najlepšie od najlepších a prichádza aj s vlastnými inováciami v novej, dynamickejšej karosérii.
Odomkli sme celý článok z auto motor a šport č. 6/2023
Vydané  Text:  Juraj Hrivnák

„Nový model EQE SUV spája špičkové technológie a luxus so všestrannosťou v atraktívnom, udržateľnom balení.“

 

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

7 ZAUJÍMAVÝCH FAKTOV O EQE SUV:

  1. Aerodynamický koeficient Cd dosahuje hodnotu iba 0,25, a to aj napriek veľkosti auta a krátkemu zadnému previsu. Inžinieri automobilky Mercedes-Benz použili všetky známe triky a k tomu si vymysleli aj svoje vlastné. Napríklad spojlery pre predné a zadné kolesá (ponúkané v dvoch veľkostiach v závislosti od veľkosti kolies), či aerodynamické kryty kolies (len tie znižujú odpor o dve desatiny). Aerodynamické kryty sa nachádzajú aj na ramenách náprav a spodná časť je kompletne zakrytá špeciálnymi krytmi s priehlbinami, ktoré zlepšujú obtekanie vzduchu.
  1. Akumulátor s využiteľnou kapacitou 90,6 kWh obsahuje novú, šetrnejšiu chémiu. Lítium-iónový akumulátor s desiatimi modulmi obsahuje optimalizované materiály a pozostáva z niklu, kobaltu a mangánu v pomere 8 : 1 : 1. To zmenšuje objem kobaltu na necelých 10 percent. Neustále sa zlepšuje aj recyklovateľnosť batérií. Cieľom automobilky Mercedes-Benz je, aby sa časom vôbec nepoužívali materiály ako kobalt. Nový akumulátor je zároveň veľmi kvalitný. Mercedes-Benz naňho dáva záruku až 10 rokov, alebo 250 000 kilometrov.
  1. Voliteľný vzduchový podvozok AIRMATIC je vybavený individuálne nastaviteľnými adaptívnymi tlmičmi ADS+. EQE SUV vyhodnocuje povrch a dokáže v priebehu milisekúnd individuálne upravovať tuhosť každého zo štyroch tlmičov, a to tak v kompresii, ako aj odskoku. Vozidlo si pomocou vzduchových vankúšov automaticky reguluje svetlú výšku podľa zaťaženia a následne ju upravuje podľa jazdných režimov. Na prejazd nerovným terénom môžete podvozok zdvihnúť o 30 mm až do rýchlosti 80 km/h. V režime Šport sa auto oproti režimu Komfort zníži o 10 mm. Pri jazde rýchlosťou nad 120 km/h sa auto zníži o ďalších 10 mm, takže v režime Šport je to dokopy až 20 mm pre dosiahnutie lepšej aerodynamiky a nižšieho ťažiska.
  1. Dojazd až 581 kilometrov je možný nielen vďaka skvelej aerodynamike, ale aj ďalším opatreniam zvyšujúcim efektivitu jazdy. Vo vlastnej réžii vyvinutý inovatívny softvér na manažovanie akumulátora umožňuje aktualizácie vzduchom (OTA). Vďaka nim zostane manažment energie EQE SUV aktuálny počas celého životného cyklu. Služba Navigácia s Elektrickou inteligenciou naplánuje na základe mnohých faktorov najrýchlejšiu a najkomfortnejšiu trasu vrátane zastávok na nabíjanie. Okrem toho dynamicky reaguje napríklad na dopravné zápchy, alebo na zmenu spôsobu jazdy. Vodič si môže navrhovanú trasu a nabíjacie body akokoľvek upraviť. Verzie s pohonom 4MATIC majú elektrickú pohonnú jednotku (eATS) nielen na zadnej, ale aj prednej náprave. S cieľom čo najvyššej efektivity dokáže špeciálne zariadenie DCU (Disconnect Unit) odpájať pohonný reťazec od predných kolies, čo šetrí energiu.
  1. EQE SUV s pohonom 4MATIC zvládne ťahať až 1 800 kg príves, čo z neho robí naozaj všestranné vozidlo. Aj verzia s pohonom iba zadnej nápravy utiahne slušných 750 kg. Batožinový priestor pojme až 580 litrov batožiny, po sklopení sedadiel sa toto číslo nafúkne na 1 675 litrov.
  1. Je to najväčšie auto vo svojej triede, ale napriek tomu dĺžkou nepresahuje EQE sedan. Poteší vás mimoriadna agilita a obratnosť nového elektrického SUV. Ponúka väčšinu technológií modelu EQS SUV, ale je kompaktnejšie. S rázvorom 3 030 milimetrov stále ponúka štedrý priestor pre celú posádku. Pre ešte lepšiu manévrovateľnosť je k dispozícii na želanie systém natáčania zadných kolies, ktorý funguje v rozsahu až 10° do každej strany. Vďaka tomu sa priemer otáčania zmenšil z 12,3 iba na 10,3 metra. Otočí sa teda na menšom priestore než väčšina malých mestských hatchbackov.
  1. Verzie AMG majú upravený podvozok, výkonnejšie brzdy a športové prvky v interiéri. Podstatou je pohon s vysokovýkonnými motormi určenými pre AMG. Verzia Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC SUV dosahuje maximálny výkon 350 kW (476 k) a krútiaci moment až 858 Nm, verzia Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+ SUV prenesie na vozovku až 460 kW (626 k) a 950 Nm. S príplatkovým balíkom AMG DYNAMIC PLUS sa tento výkon krátkodobo dokáže zdvihnúť až na 505 kW (687 k) a 1 000 Nm! O lepší kontakt vozidla s vozovkou sa starajú o 15 mm nižší vzduchový podvozok, elektromechanické aktívne stabilizátory a vyladené prvky zavesenia.

 

 

 

Hyperobrazovka MBUX má dokopy šírku 141 cm

Spolujazdec má svoj vlastný displej s uhlopriečkou 12,3 palca, na ktorom môže pokojne za jazdy sledovať aj filmy. Vodiča tým rozptyľovať nebude, pretože systém používa inteligentnú logiku blokovania založenú na kamere, ktorá dokáže rozpoznať či sa vodič pozerá na displej spolujazdca. V takom prípade systém z bezpečnostných dôvodov automaticky stlmí dynamické obsahy.

 

Nový zvukový zážitok

Nový, štvrtý zvukový svet, ktorý oslavuje svoju premiéru v EQE SUV, má názov Pokojný vánok (Serene Breeze). Ponúka uvoľnený zvuk, ktorý je spojený s prírodou.

Vďaka holistickej zvukovej inscenácii je pre cestujúcich v modeloch Mercedes-EQ počuteľný posun paradigmy zo spaľovacieho motora na elektromobil. Rozličné zvukové svety umožňujú individuálne zvukové nastavenie. Na želanie je v interiéri možné počuť jazdný zvuk. Tento zvuk sa prispôsobuje štýlu jazdenia.

Maurice Lacroix – Pontos S Chronograph. Hodinky, ktoré na vašej ruke nikto neprehliadne. Nový chronograf Pontos S kombinuje švajčiarsku kvalitu, eleganciu a športový design. Pochváliť sa môže mnohými dizajnovými detailmi – keramickou lunetou, kombináciou povrchov 43 mm puzdra a hlavne remienkom. O presnosť sa stará švajčiarsky automatický strojček s funkciami chronograf a tachymeter. Zakúpite vo vybraných hodinárstvach s kovovým náramkom, remienkom alebo rovno v sete s oboma. Vďaka systému Easychange vymeníte pohodlne sami a zmeníte podobu svojich hodiniek behom okamihu. www.svycarskehodinky.cz

 

Stačí jeden pedál

Ak chce vodič rekuperovať, nemusí použiť brzdový pedál – k dispozícii je aj jazdenie s použitím jedného pedála. EQE SUV vďaka asistentovi ECO samočinne spomalí až do úplného zastavenia aj pred rozpoznanými vozidlami, napríklad pred svetelnou križovatkou.

Tepelné čerpadlo v sérii!

EQE SUV je vybavená prepracovanou tepelnou architektúrou so sériovým tepelným čerpadlom. Systém tak pracuje veľmi efektívne: odpadové teplo z elektrického pohonu (invertor a elektromotor) a vysokovoltového akumulátora sa môže využiť na vyhrievanie interiéru.

Výrazne sa tak znižuje potreba elektrickej energie akumulátora na kúrenie a zvyšuje sa dojazd. Ďalšou príjemnou a efektívnou funkciou je predklimatizovanie. Automatická klimatizácia THERMATIC s dvomi klimatizovanými zónami je súčasťou sériovej výbavy, na želanie je k dispozícii systém Thermotronic so štyrmi zónami.

 

Množstvo špičkových prvkov výbavy

Technológia svetlometov DIGITAL LIGHT (výbava na želanie) umožňuje inovatívne funkcie ako napríklad premietanie pomocných značiek alebo výstražných symbolov na vozovku. Súčasťou všeobecnej sériovej výbavy EQE SUV sú okrem iného asistent ATTENTION ASSIST, aktívny asistent brzdenia, aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu, parkovací balík s cúvacou kamerou a asistent sledovania povolenej rýchlosti. Ďalšie prvky sú k dispozícii v rôznych balíkoch výbavy. Medzi kľúčové komfortné prvky výbavy patrí program ENERGIZING AIR CONTROL plus. Filter HEPA (High Effi ciency Particulate Air) čistí privádzaný vonkajší vzduch na veľmi vysokej fi ltračnej úrovni. KOMFORT ENERGIZING prepája rôzne komfortné systémy vo vozidle. Jednotlivé programy KOMFORT ENERGIZING podľa nálady alebo potreby zákazníka umožňujú špeciálny program, ktorý zvyšuje pocit pohodlia. Zvyšuje sa tým pocit pohody aj výkonnosť počas jazdy, prípade počas prestávky. Ozvučovací systém Dolby Atmos posúva zážitok z prehrávania zvuku v EQE SUV na novú úroveň.

EQE SUV od Mercedes-EQ je ultimátnym spojením všetkého, čo by ste mohli v aute chcieť. Ponúka luxus a technológie EQS s priestorom podobným EQS SUV, avšak v kompaktnejšej, obratnejšej a skladnejšej karosérii.

Špičkový pohon nedáva žiadny priestor pochybnostiam o dynamike a pritom pri pokojnej jazde vďaka nízkemu odporu vzduchu spotrebuje veľmi málo energie. Mercedes-Benz sa naozaj snaží, aby jeho modely plnili ciele trvalej udržateľnosti. Preto neustále pracuje na vývoji nových akumulátorov, ktoré majú využívať menej vzácnych materiálov a znižovať tak dopad svojich áut na životné prostredie.

Vôbec pritom nezaostávajú vo výkone ani životnosti, skôr naopak. Svedčí o tom aj záruka akumulátora až na 10 rokov alebo 250 000 km, či fakt, že sa dá nabíjať výkonom až 170 kW. Pripomeňme, že palubná nabíjačka na striedavý prúd môže mať výkon až 22 kW (sériovo 11 kW). O starostlivosti o životné prostredie svedčí aj fakt, že k dispozícii je aj špeciálna výbava, ktorá vôbec neobsahuje prírodnú kožu.

Nezabúda sa však ani na najnáročnejších. Pre tých je k dispozícii EQE SUV aj vo verzii od AMG. Táto verzia má svoje vlastné vysokovýkonné elektromotory, tuhšie ložiská s nižšími toleranciami pre lepší prenos informácii z cesty vodičovi, upravené tlmiče, nižší podvozok, vysokovýkonný brzdový systém (k dispozícii sú aj brzdy z keramického kompozitu s priemerom kotúča až 440 mm a hrúbkou 40 mm).

Bodaj by nie, keď maximálny výkon verzie Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+ SUV môže dosahovať hodnotu až 505 kW (687 k), vďaka čomu zrýchli z 0 na 100 km/h za neuveriteľných 3,5 sekundy a krátko na to dosiahne maximálnu rýchlosť až 240 km/h. AMG sa vždy postará o to, aby zákazník dostal niečo extra.

V tomto prípade je to bodykit, špecifi cké kolesá, ale aj športové sedadlá, nové druhy vyhotovenia interiéru a rozšírená ponuka rôznych funkcií trojice obrazoviek. Teraz sa na nich môžu zobrazovať napríklad zaujímavé dáta z jazdy, presne v štýle AMG. EQE SUV od Mercedes-EQ si už môžete objednať.

 

Viac informácií o EQE SUV od Mercedes-EQ nájdete tu: mercedes-benz.sk: EQE SUV

Neváhajte kontaktovať svojho predajcu a požiadať ho o testovaciu jazdu, aby ste sa na vlastnej koži presvedčili, že elektrická budúcnosť v podaní značky Mercedes-Benz je veľmi zaujímavá!


Zdroje:  auto motor a šport č. 6/2023








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!