Ako sa vyhnúť nástrahám pri kúpe jazdeného vozidla: AUTO-Pass prezradí poškodenie aj blokáciu

Ako zistiť, či bolo auto búrané a uistiť sa, že nekupujete mačku vo vreci? AUTO-Pass vie o všetkom. Viac sa dozviete v článku.

Vydané  Text: 

Nadnesene sa hovorí, že cena nového vozidla klesne o tretinu, len čo opustí brány showroomu. Aj to je dôvod, prečo mnohí radšej siahnu po kúpe jazdeného auta. Tu však čakajú isté nástrahy: ako vieme, že nebolo búrané, prečo je cena taká nízka, akú má naozaj výbavu, nie je blokované exekútorom? Otázky, ktoré ovplyvňujú naše rozhodnutie, či si vozidlo naozaj kúpime. Kde hľadať odpovede? Tie prinesie AUTO-Pass.

Čo je AUTO-Pass? Čo všetko sa v tomto dokumente dozviete? A aká je vôbec jeho cena? To vám prezradia nasledujúce riadky.

Čo je AUTO-Pass

AUTO-Pass je súhrnný výpis o histórii a aktuálnom stave vozidla. Poskytuje komplexné informácie o vozidle v aktuálnom čase. Overenie vozidla pomocou AUTO-Passu prináša informácie, ktoré hrajú dôležitú rolu pri rozhodovaní o kúpe „jazdenky“. Existuje viacero verzií AUTO-Passu, v základnej verzii nájdete 15 údajov, v najvyššej až 22. Čo všetko sa dozviete?

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Čo všetko sa dozviem v AUTO-Passe

Napríklad či auto bolo poškodené, ale tiež na ktorej časti a aká bola kalkulácia sumy potrebnej na opravu. AUTO-Pass vám tiež prezradí výbavu vozidla, či má platnú technickú a emisnú kontrolu, krajinu pôvodu, či auto nie je v pátraní alebo blokované exekútorom. Jednoducho všetko to, čo potrebujete pred kúpou vedieť. Tak, aby ste nekúpili mačku vo vreci.

Ukážka položiek v AUTO-Passe. Zdroj rpzv.sk

Informácie v AUTO-Passe získava Register prevádzkových záznamov vozidiel od rôznych inštitúcií:

Inzercia

Inzercia

Inzercia
  • polícia,
  • Ministerstvo dopravy SR,
  • leasingové spoločnosti,
  • poisťovne,
  • autobazáre,
  • výrobcovia,
  • servisy a iné.

Slovensko je súčasťou medzinárodnej výmennej platformy EUCARIS, ktorá pozostáva z jednotlivých modulov a tie zabezpečujú výmenu informácií o vozidlách naprieč členských krajín. Register prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV) bolo zriadené za účelom vytvorenia transparentnej histórie prevádzkových záznamov počas životného cyklu vozidla ako súčasť európskeho projektu Mileage (jeden z modulov platformy Eucaris).

Tok informácií v rámci platformy Eucaris. Zdroj: rpzv.sk

Inzercia

Inzercia

Vďaka tejto širokej sieti zdrojov prezradí AUTO-Pass množstvo užitočných informácií, pomocou ktorých môžete eliminovať zdroj budúcich problémov. Jeho špecifikum spočíva v tom, že Vám poskytne unikátne informácie, ktoré inde nenájdete:

  • pozastavenie prevádzky,
  • rozšírené výsledky kontroly originality,
  • počet majiteľov a držiteľov vozidla,
  • krajina pôvodu a registrácie a
  • evidenčná blokácia vozidla.

Práve posledné menované – blokácia – predstavuje pre kupujúceho vážny problém, pretože bráni prepisu vozidla na nového majiteľa. K pozastaveniu prevádzky vozidla dochádza po vážnej dopravnej nehode, pri ktorej bol poškodený aspoň jeden hlavný bezpečnostný prvok vozidla. Je bežnou praxou, že majiteľ či držiteľ vozidla o pozastavení prevádzky buď nevie, alebo sa to snaží pred kupujúcim zatajiť. Opravu haváriou poškodených hlavných bezpečnostných prvkov môže vykonať len opravovňa spĺňajúca zákonné požiadavky. Iný servis takúto opravu vykonať nesmie. Pozastavenie prevádzky vozidla je automaticky zrušené úspešným absolvovaním technickej kontroly. Informácia o pozastavení prevádzky je aj samostatne a bezplatne dostupná na webovom sídle Registra prevádzkových záznamov vozidiel (www.rpzv.sk).

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Ako môžem získať AUTO-Pass

Existujú tri spôsoby, ako získať výpisy z RPZV (ODO-Pass, AUTO-Pass):

  1. Požadovať ich od predávajúceho vozidla a potom bezplatne overiť pravosť údajov na webovom sídle RPZV.
  2. V papierovej forme ich môžete zadovážiť u viac ako 1 000 poskytovateľov výpisov po celom Slovensku. Zoznam poskytovateľov nájdete na https://rpzv.sk/poskytovatelia
  3. V elektronickej forme overením podľa VIN alebo EČ priamo na webovom sídle RPZV.

AUTO-Pass je k dispozícii v troch variantoch, ktoré sa líšia rozsahom poskytovaných údajov: základný, rozšírený a úplný. Ak si nie ste istý výberom správnej verzie, pomôcť vám môžu vzory jednotlivých výpisov. V každom prípade ide o skvelú pomôcku, ktorá vám pri kúpe ojazdeného vozidla napovie o jeho skutočnom stave a upozorní vás na prípadné nástrahy. Okrem AUTO-Passu však odporúčame absolvovať kontrolu originality identifikátorov a dokladov vozidla, ktoré sa pred predajom vozidla mohli stať terčom manipulácie a navštíviť s autom servis na posúdenie jeho technického stavu. Pre kompletný obraz o histórii vozidla je k dispozícii aj ODO-Pass, ktorý poskytuje detailnú históriu stavu najazdených kilometrov v čase, vrátane konkrétnych informácii s uvedením zdroja a životnej situácie, pri ktorej bol stav odometra zaznamenaný. To všetko navyše z hodnoverného a oficiálneho zdroja.









Pokračujte na ďalší príspevok »