Na čom jazdia Mark Zuckerberg, Jeff Bezos či Warren Buffett? Ich autá sú obyčajnejšie než si myslíte

Pozreli sme sa na autá miliardárov. Niektoré sú až smiešne lacné.

Vydané  Text: 

Väčšina z nás si spája život miliardára so sídlom na pláži, reštauráciami ocenenými michelinskými hviezdičkami a flotilou superáut. Skutočnosť však môže byť úplne iná, pretože niektorí z najbohatších ľudí na svete uprednostňujú bežný život. **Častokrát sú tí najbohatší najmenej okázalí, najmä pokiaľ ide o ich zvyky pri nákupe áut.** Niektorí z nich môžu mať vo svojej zbierke jedno alebo dve drahé autá, ale pokiaľ ide o každodenné dochádzanie, autá mnohých miliardárov sú prekvapivo obyčajné.

Zvyčajne ide o modely áut, okolo ktorých by ste na ulici prešli bez povšimnutia. **Týmto spôsobom sa úspešne vyhýbajú priťahovaniu zbytočnej pozornosti,** keď si práve „idú“ svoj každodenný život. Mnohí z nich považujú drahé a veľké autá za zbytočný luxus a vyžadujú len to, aby ich auto odviezlo z bodu A do bodu B.

### WARREN BUFFETT – Cadillac XTS

Jedným z nich je aj Warren Buffett. Legendárny investor vybudoval svoje 107-miliardové impérium prostredníctvom investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway, ktorá vlastní významné podiely v značkách ako Geico, Duracell a Dairy Queen. **Vždy sa snažil žiť skromne a stále býva v tom istom dome, ktorý kúpil v roku 1958 za 31 500 dolárov.** Dnes má hodnotu približne 650 000 USD, čo je menej ako 0,01 % jeho majetku. Podobne ako jeho dom, aj jeho auto môžeme označiť za pomerne skromný výber. **Dodnes totiž jazdí Cadillac XTS z roku 2014, ktorý ani neplánuje v najbližšom období meniť.**

Nejde pritom o jeho prvý Cadillac, keďže jeho predchádzajúcim „daily“ bol model DTS z roku 2006. CNN Business uvádza, že Buffett najprv poslal svoju dcéru Susie do miestneho showroomu Cadillacov, aby mu našla vhodné auto, kde zamestnancom povedala, že si ho prezerá v mene svojho nemenovaného staršieho otca. Predavačka spočiatku myslela, že Susie je mystery shopper, ktorú poslali, aby otestovala jej znalosti pri predaji vozidiel. Susie nakoniec priznala, že nakupuje pre jedného z najbohatších mužov sveta. Buffett bol nakoniec svojím novým autom natoľko ohromený, že dokonca poslal ďakovný list vtedajšej generálnej riaditeľke GM, Mary Barrovej.

### MARK ZUCKERBERG – Honda Jazz a Acura TSX

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Mark Zuckerberg, spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Meta, predtým známej ako Facebook, je jedným z najmladších miliardárov na svete. Facebook založil v roku 2004 a pôvodne ho vytvoril ako spôsob komunikácie pre seba a ostatných študentov Harvardu. Facebook sa stal veľmi populárnym a v roku 2008 sa Zuckerbergovo čisté imanie pohybovalo okolo 1,5 miliardy dolárov. Agentúra Bloomberg uvádza, že jeho súčasné čisté imanie je približne 65 miliárd dolárov.

**Zuckerbergova zbierka áut je pomerne skromná, avšak veľmi pestrá.** Bol spozorovaný na aute Acura TSX, ale je známy aj tým, že bežne jazdí na Honde Jazz alebo Volkswagene Golf GTI. Potom, v úplnom kontraste s ostatnými autami v garáži, Zuckerberg vlastní aj Pagani Huayra, exkluzívny hypercar, ktorého cena pri kúpe v roku 2014 bola 1 400 000 dolárov. Pre človeka s takým množstvom peňazí, ako má Zuckerberg, to stále nie je veľa, ale vzhľadom na to, že zvyšok jeho zbierky je relatívne skromný.

### STEVE BALLMER – Ford Fusion Hybrid

Možno nie je tak známy ako Bill Gates, ale Steve Ballmer sa významne podieľal na budovaní spoločnosti Microsoft v jej prvých rokoch. Podľa časopisu Forbes nastúpil do spoločnosti v roku 1980 a postupne sa vypracoval až na post generálneho riaditeľa v roku 2000. Z Microsoftu odišiel v roku 2014 a v tom istom roku využil svoje bohatstvo na kúpu basketbalového tímu Los Angeles Clippers za 2 miliardy dolárov. V tom čase sa jeho čistý majetok odhadoval na 19,3 miliardy dolárov, odvtedy však vystrelil na celkovo približne 91,4 miliardy dolárov. To z neho v roku 2022 urobilo 9. najbohatšieho človeka na svete.

**Ballmerov otec bol vedúcim pracovníkom vo Ford Motor Company. To je hlavný dôvod, prečo zostáva naďalej verný tejto značke.** V roku 2009 Ballmerovi predstavili nový Ford Fusion Hybrid, ktorý bol milióntym dodaným vozidlom s technológiou Ford SYNC. Rovnaký model Ballmer používal ako svoje každodenné vozidlo ešte niekoľko rokov potom a predpokladá sa, že ho vlastní dodnes.

### JEFF BEZOS – Honda Accord

Zakladateľ Amazonu a všestranný obchodný magnát Jeff Bezos míňa svoje bohatstvo veľmi selektívne. Popri jachte v hodnote 500 miliónov dolárov sa donedávna rád prevážal aj na obyčajnej Honde Accord z roku 1997, ktorú využíva na každodenné jazdenie. Svalnatý Jeff založil Amazon v roku 1994, ale už v roku 1997 mal vďaka rýchlemu rozvoju spoločnosti hodnotu viac ako 12 miliárd dolárov.

**Minimálne do roku 2013 jazdil na rôznych modeloch Hondy, hoci v posledných rokoch sa jeho zbierka áut rozšírila o rôzne hyperautá.** V súčasnosti údajne vlastní okrem iného aj Lykan HyperSport, Bugatti Veyron Mansory a Lamborghini Veneno Roadster.

### BILL GATES – Ford Focus

Spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates zostáva jedným z najbohatších ľudí na svete napriek tomu, že o korunu ho pripravil Jeff Bezos a nedávno aj Elon Musk. Svoje bohatstvo z Microsoftu investoval do rôznych technologických podnikov a prostredníctvom svojej filantropickej organizácie Gates Foundation rozdal obrovské sumy peňazí. **Jeho zbierka áut rozhodne nie je na smiech, keďže Gates je veľkým fanúšikom značky Porsche a v priebehu rokov vlastnil viacero vozidiel 911 a dokonca aj 959.**

Napriek tomu pri každodennom dochádzaní do kancelárie uprednostňoval Ford Focus z roku 2008. Ide o pomerne nenápadné auto, vďaka ktorému sa dokáže vyhnúť neželanej pozornosti. Auto sa tiež pôvodne objavilo propagačnom videu o Gatesovom poslednom pracovnom dni v Microsofte.


Zdroje:  AUTOVINY.SK




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!