Fotogaléria:PR: Nová generácia Hyundai i30 určuje smer

Reakcia Audi na objednávku od, očividne bohatého, anonymného zákazníka.


Jednému anonymnému zákazníkovi sa nezdalo byť štandardné Audi A8L dostatočne dlhé pre jeho potreby. Audi ho však neposlalo cez cestu ku konkurencii, ale rozhodlo sa netradičnú požiadavku zákazníka splniť.

Výsledok, pripomínajúci skôr limuzínu ako auto, meria na dĺžku cez 6,3 metra. To je nárast o viac ako meter oproti štandardnej A8 Long. Samotný rázvor o hodnote 4,2 metra by bez problémov tromfol celkovú dĺžku nie jedného mestského hatchbacku.

Možno by ste očakávali, že v tak dlhom aute bude usporiadanie pripomínať jednu z tých párty limuzín, ale v tomto prípade sú všetky sedadlá orientované jedným smerom. Zaujímavosťou tiež je, že každé sedadlo má aj svoje vlastné dvere. Nastupovanie by tak nemalo byť žiadnym problémom. Šťastlivci v tretej rade budú mať k dispozícii zábavný systém a malú chladničku. Tí v druhom sa budú musieť uspokojiť s elektrickými sedadlami. Celý interiér bude presvetlený aj vďaka veľkému panoramatickému sklu, ktoré má na dĺžku cez 2 metre.

Viac ako rok pracovali inžinieri na návrhu predĺženej konštrukcie, pri ktorej museli dbať aj na zachovaní tuhosti štandardnej verzie. Tú sa podarilo dosiahnuť pridaním priečnych výstuh.

Samozrejme, pridanie sekcie a bezpečnostných výstuh si vyžiadalo svoju daň v podobe zvýšenia hmotnosti na 2 400 kilogramov. Rozhýbať tento kolos dostal za úlohu benzínový motor 3.0 TFSI s výkonom 306 koní a krútiacim momentom 440 Nm. Pomôže mu v tom aj pohon všetkých kolies Quattro a 8-stupňová automatická prevodovka. Aj vďaka tomu dokáže táto špeciálna verzia zrýchliť na stovku za slušných sedem sekúnd.

Zdá sa, že A8L Extended nezostane jedináčikom. Odozva od zákazníka je celkom pozitívna a Audi už dostalo niekoľko žiadostí na výrobu ďalších kusov.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.